„Karaliaučiaus slėnis” - bendrovės „Citus Construction" pradėtas kotedžų projektas Pilaitėje. Iš viso planuojama pastatyti 52 kotedžus, kurie sudarys uždarą gyvenvietę. Pirmasis etapas jau įpusėjęs, jo metu statomi 26 kotedžai. Pusė jų - A klasės energetinio efektyvumo, kiti - B klasės.

Visai kotedžų gyvenvietei numatytas geoterminis šildymas. Įmonės vadovas Mindaugas Vanagas teigia, kad geoterminis šildymas pasirinktas dėl noro rinkai pateikti išskirtinį produktą ir orientuojantis į sparčiai augantį vilniečių sąmoningumą bei eko projektų paklausą.

„Investicijos į geoterminį šildymą visai kotedžų gyvenvietei sudarys apie 350 tūkstančių eurų. Jeigu būtume įrenginėję tradicinį, centrinį šildymą, būtume sutaupę daugiau kaip 150 tūkstančių eurų. Taigi, suma gana nemaža ir ne kiekvienas NT vystytojas ar investuotojas tai nori daryti”,- teigia įmonės vadovas.

Pasak M. Vanago, paskaičiuota, kad 108 kvadratinių metrų ploto A klasės kotedžo savininkai už šildymą per mėnesį mokės apie 15 eurų - viso sezono išlaidos neturi viršyti 100-110 eurų.

„Tai - dvigubai mažiau negu kainuotų turint centralizuotą šildymą, skaičiuojant dabartinėmis „Vilniaus energijos” kainomis. Beje, dėl tikrai didelio susidomėjo A klasės energetinio efektyvumo klasės kotedžais mes jau pradedame svarstyti apie pokyčius projekte. Pirminis variantas buvo toks - pusė kotedžų A klasės, pusė - B. Tačiau A klase domimasi kur kas labiau, pardavimai taip pat aktyvesni. Todėl labai realu, kad 2 etape koreguosime projektą ir A klasės kotedžų statysime daugiau”,- sako M. Vanagas.

Verslininkas sako, kad bendraujant su pirkėjais jaučiasi, jog A klasės energetinio efektyvumo būstais vilniečiai domisi ne tik dėl labai žemų šildymo kainų. Anot įmonės atstovo, daug kam aktualus projekto „žalumas”.

„Mūsų pirkėjai - gana jauni ir sėkmingi žmonės. Matome, kad jiems svarbu kokiame būste gyvens. Pirkėjams patrauklu, kad jų būstas vartos labai mažai energijos, o ir ši bus ekologiška, neterš miesto. Taip pat traukia ir tai, kad geoterminis šildymas suteikia nepriklausomybę nuo miesto sistemų ir „Vilniaus energijos" užgaidų”,- tvirtina M. Vanagas.

Verslininkas teigiamai vertina Aplinkos ministerijos iniciatyvą skatinti gyventojus įsirenginėti geoterminį šildymą. Tačiau mano, kad vienodas dėmesys turi būti skiriamas visiems būstams, ne tik individualiems namams.

„Kaip jau minėjau, mes priėmėme sprendimą, kuris mūsų pelną sumažins 150 tūkstančių eurų. Jeigu būtų priimtas nutarimas ir verslą skatinti įrenginėti ekologiškas šildymo sistemas, tikrai atsirastų dar daugiau tokių projektų kaip mūsų. Tikiu, kad su laiku geoterminis šildymas gali tapti ne išskirtinumu, o kasdienybe - kaip Skandinavijoje, į kurią mes vis labiau tampame panašūs”, - svarsto M. Vanagas.