Apie Klaipėdos daugiabučio namo rūsyje esančius du mažus katinėlius gyvūnų globos namų darbuotojams pranešė gyventojai. Atvykę darbuotojai, deja, konstatavo, jog vienas kačiukas miręs, o kitas – leisgyvis. Jis nuvežtas į gyvūnų globos namus. 

„Tada ir prasidėjo keisti, bet stebuklingi dalykai. Trejų metų katė Nesa, kuri buvo kitoje patalpoje, nes kačiuką laikėme ir slaugėme karantine, tiesiog ėmė pas jį veržtis. Ji tarsi šaukė, kaip mūsų direktorė juokavo: „Duokite man kačiuką“. Įprastai karantinuojamo gyvūnėlio neleidžiame prie mūsų globotinių, tačiau šįkart padarėme išvadą ir neapsirikome“, – džiaugėsi gyvūnų globos namų steigėja Simona Šakinytė

Katė iškart ėmėsi globoti mažylį, jį prausė, masažavo. Netrukus darbuotojai pastebėjo, jog katinėlis nebėėda duodamo maisto. „Sunerimome, kad jam kas nors negerai. Tačiau prityrę mūsų darbuotojai nepasimetė, jie apžiūrėjo Nesą ir pastebėjo, kad jos krūtinė pritvinkusi pieno. Sterilizuotai katei taip sustiprėjo motiniški instinktai, kad ji pati pradėjo maitinti kačiuką. Tai neįtikėtina“, – emocijų neslėpė S. Šakinytė. 

Gyvūnų globos namų darbuotojai išgelbėtam kačiukiui davė Petrovičiaus vardą. Jis taip pavadintas todėl, kad prieš kelerius metus, kai gyvūnų globos namuose kilo gaisras, išsigelbėjo vienintelis katinas Petrovičius. 

„Todėl mažyliui duodami tokį vardą, jį tarsi siekiame apsaugoti, užprogramuoti, kad jis užaugtų sveikas ir stiprus“, – teigė S. Šakinytė. 

Kai mažylis sustiprės, jam bus ieškoma šeimininkų. „Aišku, idealu, jei tie patys žmonės pasiimtų ir Nesą, ir Petrovičių. Tačiau žinau, kad žmonėms daug sunkiau apsispręsti priimti pas save du gyvūnus, o ne vieną. Be to, gali būti, jog paaugęs Petrovičius bus savarankiškas ir nebe taip prisirišęs prie Nesos. Ši katė – ypatinga ir tai įrodė. Todėl ir ją atiduosime tik į ypatingų šeimininkų rankas. Galiu pasakyti, kad kartelė užkelta aukštai“, – juokėsi S. Šakinytė. 

Veterinarijos gydytojas Linas Varanauskas tikino, kad tai, jog sterilizuota katė ar kalė pati savo pienu maitina svetimą mažylį nėra stebuklas, tačiau labai retas atvejis: „Prieš kokius 25 metus namie auginau sterilizuotą pudelę. Taip jau nutiko, kad klinikoje vienai kalytei teko atlikti Cezario pjūvį, gimė du šuniukai ir šeimininkai jų atsisakė. Parsinešiau juos namo, uždariau į vonią, galvojau maitinsiu iš buteliuko. Tačiau mano pudelė lyg išprotėjusi veržėsi pas tuos šuniukus. Surizikavau, prileidau ją. Ji tapo puiki mama, kuriai taip pat atsirado pieno maitinti svetimus mažylius“, – prisiminė L. Varanauskas. 

Jo teigimu, paprastai tariant, pieno gaminimui įtakos turi ne tik kiaušidės, kurios per sterilizaciją yra pašalinamos, bet ir hipofizės liauka, gaminanti hormoną oksitociną. „Jis taip sustiprina motiniškus instinktus, todėl net ir sterilizuotos katės ar kalės savo pienu gali maitinti mažylius. Tai – ne stebuklas, tačiau labai reti ir ypatingi atvejai“, – teigė L. Varanauskas.