Kai buvo šalta, eko miesteliai burdavosi uždarose patalpose. Tačiau atėjus pavasariui jie persikėlė į atviras miestų erdves.

Projekto renginiuose žmonių niekada netrūko. Jų metu lankytojai turi galimybę laimėti prizus viktorinoje, išbandyti jėgas rūšiavimo varžybose, dalyvauti paskaitose apie atliekų tvarkymą, pamiklinti pirštus eko dirbtuvėse ir pasiklausyti gyvos muzikos.

Pasak projekto organizatorės Jūratės Morkvėnaitės–Paulauskienės, vasario mėnesį startavusio eko miestelio renginiuose žmonės dalyvauja itin noriai. „Mes orientuojamės į plačią visuomenę. Šie renginiai skirti visiems – tiek mokiniams, tiek suaugusiems. Nepriklausomai, koks miestas, visi labai aktyvūs ir visuose renginiuose labai daug žmonių. Mažiau kaip šimto niekur nebuvo“, – pastebėjo organizatorė.

J. Morkvėnaitė–Paulauskienė atkreipė dėmesį, kad didžiausią susidomėjimą tokio pobūdžio renginiais demonstruoja jaunimas.

Projekto „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ organizatorė teigė, kad žmonės Lietuvos miestuose ir miesteliuose yra žingeidūs ir besidomintys ekologija: „Siekiame sutekti naujų žinių renginio dalyviams, padėti jas pagilinti. Štai, pavyzdžiui, Šakiuose žmonės pasižymėjo ypač geromis žiniomis viktorinoje. Vedėjai tik užduoda klausimą – iškart gauna teisingą atsakymą. Lankytojai pasižymėjo kaip patyrę rūšiuotojai, gerai žinantys atsakymus į kylančius klausimus.“

Šakiuose vykusiame renginyje buvo gausu moksleivių ir mokytojų. GRYNAS.lt pakalbinta Šakių „Varpo“ mokyklos biologijos mokytoja čia atvyko su 60-ties auklėtinių grupe. Moteris pasakojo, kad į eko miestelį suplūdo nemažai mokinių ne tik iš pačių Šakių, bet ir iš aplinkinių apylinkių.

Pasak mokytojos, tokie renginiai jaunimui yra ne tik smagi pramoga, bet ir geras mokymosi būdas: „Tokių renginių metu vaikai mokomi neteršti aplinkos, dėti šiukšles į tam tikrus konteinerius. Svarbu, kad jie būtų nuo mažų dienų pratinami rūpintis savo aplinka, rūpintis žemės ateitimi.“

Biologijos mokytoja dirbanti moteris teigė, kad vaikai tokiuose renginiuose dalyvauja itin noriai. „Jiems labai patinka. Ir varžybose dalyvavo, rungėsi, ir į klausimus aktyviai viktorinoje atsakinėjo. Oras labai geras. Veikia dar, be t,o eko dirbtuvės, tai jie aktyviai čia siuva, dirba“, – įspūdžiais dalinosi mokytoja.

Eko dirbtuvės – viena daugiausiai lankytojų dėmesio sulaukusių pramogų. Projekto „Kita forma“ vadovė ir viena iš eko dirbtuvių mokytojų Vaida Griškevičienė pasakojo, kad lankytojų čia netrūksta: „Iš marškinėlių darome pirkinių maišus. Iš audinių likučių, sagyčių, kartono kuriame sages labai gražias. Dekoruojame. Iš siūlų ir vielyčių darome žmogeliukus. Žmonės aktyvūs. Nebuvo nė karto, kada dirbtuvėlės pas mus būtų tuščios“.

V. Griškevičienė pastebėjo, kad projekto dalyvių amžius labai įvairus. Visgi daugeliui žmonių rankdarbiai sukelia nuostabą: „Dirbtuvės patinka tiek vaikams, tiek suaugusiems. Yra didelis noras, didelis poreikis išmokti. Vaikučiai pasižymi lakia fantazija, veiklūs. Bet ir suaugusių būna. Štai moteris vyresnio amžiaus darė pirkinių maišą. Ji sakė, kad pravers prie jūros. Visi labai stebisi dažniausiai. Atrodo, toks paprastas dalykas, bet visi stebisi, kad iš tikrųjų galima su eilinėm medžiagom įdomius dalykus padaryti. Yra noro – reikia tik padėti, užvesti ant kelio“, – pasakojo V. Griškevičienė.

Kaip teigė projekto organizatorė J. Morkvėnaitė – Paulauskienė, vienas pagrindinių eko dirbtuvių tikslų – taupumo ir kūrybingumo skatinimas: „Štai įvairios nereikalingos medžiagos. Jas irgi galima naudoti ir kaip papuošalą, ir kaip žaislą. Eko dirbtuvių tikslas yra paskatinti tiesiog pagalvoti. Nebūtina iš karto skubėti nereikalingą, nebetinkantį daiktą išmesti, galbūt galima kažkam jį atiduoti ar kažką iš jo perdaryti."

Aplinkos ministerijos inicijuoto projekto „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ eko miestelio žemėlapyje numatyta 30 stotelių. Gegužės 12 dieną apie atliekų rūšiavimą ir ekologiją galės sužinoti Kelmės gyventojai. Gegužės 14 dieną eko miestelis įsikurs Lazdijuose, gegužės 19 dieną – Utenoje, gegužės 21 dieną – Anykščiuose. Gegužės 26 dieną renginiuose galės dalyvauti Alytaus gyventojai ir miesto svečiai. Gegužės 28 dieną eko miestelis atkeliauja į Kauną, birželio 2 dieną – Plungę, birželio 4 dieną – Druskininkus, birželio 9 dieną – Tauragę. Paskutinė projekto „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ stotelė – Pasvalys. Čia eko miestelis turėtų atkeliauti birželio 11 dieną.