„Šiuo metu Aplinkos ministerijoje atliekami paruošiamieji regionų aplinkos apsaugos departamentų (RAAD) pertvarkymo darbai – tiesioginis Vyriausybės pavedimų vykdymas“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. Pernai Aplinkos ministerijai pavesta pradėti RAAD pertvarką, o šiemet – parengti visus tam reikalingus teisės aktus.

Pasirengimas RAAD struktūros pokyčiams pradėtas dar pernai, vadovaujant buvusiam aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui. Jam vadovaujant įsteigta ir Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba (VAAT). Tarnyba steigta norint pasiruošti RAAD pertvarkai, nedarant chaotiško sujungimo tarpusavyje ir suformuojant centrinį valdymo aparatą. Šiandien VAAT yra veikianti ir galinti valdyti po pertvarkos veiksiančią vieną didelę instituciją tarnyba.

„Esame parengę visus reikalingus įstatymų projektus. Jiems pritarė Vyriausybė ir šie dokumentai perduoti Seimui. Jeigu Seimas priimtų įstatymus – esame pasiruošę juos sklandžiai ir nedelsiant įgyvendinti. Jau atlikome parengiamuosius darbus: patvirtinta po reorganizacijos veiksiančios įstaigos struktūra, atsižvelgus į Vyriausybės siūlymus, įsakymų įsigaliojimas yra nukeltas (iš rugsėjo 1 d. į lapkričio 1 d.), patvirtinti pareigybių sąrašai, kurie įsigaliotų Seimui priėmus įstatymą“, – sakė Kęstutis Trečiokas.

Nepaisant to, kad RAAD vadovams ir darbuotojams yra įteikti atleidimo lapeliai, jie neteks galios įstatymų nepriėmus Seime. Anot ministro, lapelių būtų nereikėję dalinti, jeigu įstatymai būtų priimti anksčiau ir įsigaliotų, pavyzdžiui, po metų – tuomet būtų pasinaudota Valstybės tarnybos įstatymo numatyta galimybe ir visi pareigūnai perkelti tarnybinio kaitumo būdu. „Seimui priėmus įstatymus, visiems iki vieno inspektoriams bus pateikti pasiūlymai nuo lapkričio 1 dienos dirbti atitinkamame VAAT departamente, kuris bus analogiškas tam, kuriame jie dabar dirba. Keisis tik juridinis asmuo. Norime, kad priėmus įstatymus, žmonės iš karto būtų perkelti į naujas pareigas ir pradėtų darbus neabejodami dėl savo ateities“, – sakė Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas.

Anot R.Klovo, nors po pertvarkos VAAT bendrąsias funkcijas atliekančių darbuotojų skaičius šiek tiek išaugtų, tačiau jų gerokai sumažėtų visuose 8 regionų departamentuose. „Jeigu Seimas nepriims įstatymų arba jų nepriims laiku, visi ministro įsakymai ir parengiamieji darbai bus atšaukti: nebegalios atleidimo lapeliai, neįsigalios struktūros pokyčiai ir RAAD pertvarka neįvyks. Toliau dirbsime su 8 RAAD ir liksime neįgyvendinę Vyriausybės pavedimo“, – sakė kancleris.

„Analogišku būdu iš RAAD Valstybinei miškų tarnybai buvo perduota miškų kontrolė ir jos funkcijos. Įstatymai Seime buvo priimti tarp Kalėdų ir Naujųjų, o įsigaliojo jau nuo sausio 1 d., nes iki jiems įsigaliojant buvo atlikti visi paruošiamieji darbai. Tą kartą teisės aktų pažeidimų nebuvo fiksuota, nebuvo nei vienos teisminės bylos. Jei Seimas tąkart būtų nepriėmęs įstatymo pataisų, visi parengiamieji darbai būtų nurašyti“ – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.