Prevenciniai reidai organizuojami nuo 2014 m. pradžios. Šiaulių regione jau kurį laiką veikia ir tobulinama atliekų  rūšiavimo sistema, tad siekiama stebėti, ar gyventojai atsakingai naudojasi suteikiamomis priemonėmis. Reidai vykdomi siekiant gyventojus pamokyti tinkamai tvarkyti atliekas, o ne juos nubausti. Atliekų išvežimo dieną, radus neišrūšiuotas atliekas, ant konteinerio klijuojamas lipdukas su informacija vežėjui, kad šio konteinerio netuštinti. Taip pat gyventojui pateikiama atmintinė, kaip teisingai rūšiuoti pakuočių ir antrinių žaliavų atliekas.

„Atliekų rūšiavimo prevenciniai patikrinimai organizuojami ne siekiant nubausti, o mokyti tinkamai rūšiuoti atliekas. Per metus gyventojų atliekų rūšiavimo įpročiai, kultūra pagerėjo – užfiksuojama vis mažiau pažeidimų, surenkamas didesnis kiekis išrūšiuotų atliekų. Šiai dienai diskutuojama, kokiu būdu vykdyti prevencinę veiklą ir daugiabučių rajonuose“, – informuoja Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro viešųjų ryšių specialistė Karolina Kiesienė.

Per praėjusius metus atlikta apie 7000 patikrinimų viso regiono mastu, pažeidimų užfiksuota – apie 2000. Dažniausi pažeidimai – į mišrių atliekų konteinerių išmetamos pakuočių atliekos (dažniausiai – tetrapakai), taip pat žaliosios ar statybinės atliekos.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro specialistai pastebi, kad kasmet pakuočių ir antrinių žaliavų regione surenkama vis daugiau. Per 2014 metus Šiaulių regione rūšiavimo priemonėmis iš viso surinkta per 2600 pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų. Tai yra dešimčia procentų daugiau nei 2013 metais. Regione daugiausia pakuočių ir antrinių žaliavų surenkama Šiaulių mieste, taip pat Joniškio ir Šiaulių rajonuose. Mažiausiai – Pakruojo rajone, kuriame dar trūksta rūšiavimo priemonių.

Siekiant skatinti rūšiavimą šiais metais Šiaulių regione individualių valdų savininkams bus išdalinta apie 65 tūkst. vnt. pakuočių ir antrinių žaliavų bei stiklo konteinerių. Šiaulių miesto individualių valdų savininkams planuojama išdalinti apie 6000 vnt. stiklo konteinerių, o jau išdalinti 3000 pakuočių bei antrinių žaliavų atliekų konteineriai bus pakeisti naujais.  Šiais metais  Akmenės rajone bus išdalinta 4500 vnt. pakuočių ir antrinių žaliavų konteinerių bei 2700 vnt. stiklo konteinerių, Kelmės rajone - po 9000 vnt. pakuočių ir stiklo konteinerių. Radviliškio rajono individualių valdų gyventojus pasieks daugiau kaip 4000 vnt. pakuočių ir beveik 5480 vnt. stiklo konteinerių. Šiaulių rajone jau startavo  priemonių dalijimas, čia bus išdalinta 12500 vnt. pakuočių ir 10 000 vnt. stiklo konteinerių.  Gyventojams tai nieko nekainuoja – vežėjas nemokamai atveš jau surinktą priemonę bei įteiks atmintinę, kaip teisingai rūšiuoti atliekas.