Varžytis visai netrukdo sidabriniai biuro bateliai

Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin, pirmadienio popietę Lukiškių aikštėje skelbdama žingsnių varžybų pradžią, teigė, kad tokia praktika yra populiari tarp Švedijos bei kitų Šiaurės šalių kompanijų darbuotojų. Lietuvoje ji dar tik žengia pirmuosius žingsnius, tačiau tikimasi, kad ateityje vis labiau populiarės.

O svarbiausia, kad taip ne tik gerai praleidžiamas laikas, bet ir tausojama aplinka. Juk važiuojant automobiliu ar autobusu dega kuras ir dėl to į aplinką patenka šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Tai prisideda prie klimato atšilimo.

„Girdėjau, kad toks žingsniavimas pamažu populiarėja ir čia, Lietuvoje, esu girdėjusi gandų, kad tai propaguoja kai kurios švediško kapitalo įmonės, dirbančios Lietuvoje. Dalyvauti varžybose itin lengva, pakanka parsisiųsti programėlę „Moves“, kuri padės skaičiuoti jūsų nueinamus žingsnius. Galima tai daryti net ir avint sidabrinius biuro batelius, galima avėti bet ką, nereikalinga jokia speciali avalynė ar kita įranga. Tai gali būti smagus komandos kūrimas, bet kartu tai ir rimtas tyrimas. Visi norime būti sveiki, tausoti aplinką nenaudodami automobilių, ypač ten, kur tikrai galima be jų apsieiti, pavyzdžiui, žingsniuojant Vilniaus centre. Tai darydami prisidedame prie aplinkos taršos mažinimo“, - teigė ambasadorė.
Vakar, kai ieškojau informacijos „Google“, radau įdomią informaciją, kad kompanijos atliko tyrimą, kuris parodė, kad bet kokia investicija į savo darbuotojų sveikatą atsiperka nuo 3 iki 10 kartų. Taigi tai svarbus dalykas, kurį reikėtų paviešinti. Nežinau, kiek tai tikslu, bet panašu, kad tokius dalykus daryti yra ne tik smagu, bet ir dar ir protinga.
Švedijos ambasadorė

Anot jos, kasdienis žingsniavimas yra kur kas svarbesnis, nei dažnas galėtų pagalvoti. „Tai ypač svarbu biurokratinį darbą dirbantiems žmonėms, leidžiantiems dienas priešais kompiuterį. Jeigu galvojama, kad atsigriebti galima bus savaitgalį – daugiau vaikštant, tai netiesa, tas dalykas taip neveikia. Labai svarbu išnaudoti kasdienes mažas progas pasivaikščioti darbo metu, per pertraukas ir pan. Pavyzdžiui, geriau rinktis laiptus nei važiuoti liftu, jei reikia nueiti pas kolegą kitame aukšte“, - pavyzdžius vardijo C. Ruthström-Ruin.

Žingsniavimo varžybas Švedijos ambasada buvo surengusi ir pernai. Rezultatai ir stebino, ir liūdino. „Nustebino, pavyzdžiui, tai, kiek daug žingsnių aš padarau dar prieš ateidama į darbą, o aš gyvenu labai netoli ambasados. Taip yra dėl to, kad reikia suruošti šeimyną su trimis vaikais į mokyklą“, - sakė ambasadorė.

Talismanas – šunelis Simpsonas

Iššūkyje dalyvaujančios komandos teigė su džiaugsmu prisijungusios prie žingsniavimo varžybų, nes labai smalsu sužinoti, kiek gi žingsnių kasdien padaro.

„Vakar, kai ieškojau informacijos „Google“, radau įdomią informaciją, kad kompanijos atliko tyrimą, kuris parodė, kad bet kokia investicija į savo darbuotojų sveikatą atsiperka nuo 3 iki 10 kartų. Taigi tai svarbus dalykas, kurį reikėtų paviešinti. Nežinau, kiek tai tikslu, bet panašu, kad tokius dalykus daryti yra ne tik smagu, bet ir dar ir protinga“, - teigė C. Ruthström-Ruin.

Švedijos ambasada iššūkyje dalyvaus kartu su talismanu – ambasados šuneliu Simpsonu.

„Diskutavome, ar šuneliui taip pat galėtume įdiegti žingsnių skaičiavimo programėlę, nes tuomet tikrai turėtume didelį pasisekimą šiose varžybose – šunys daugeliu aspektų dažnai yra sveikesni nei žmonės, - juokėsi ambasadorė. - Tačiau nusprendėme, kad norime išlaikyti gerus santykius su kitomis komandomis ir privalumais nesinaudosime – todėl jis bus kaip talismanas, skatinantis dažniau išeiti kartu pasivaikščioti ir daugiau nužingsniuoti“.
Dalyvauti varžybose itin lengva, pakanka parsisiųsti programėlę „Moves“, kuri padės skaičiuoti jūsų nueinamus žingsnius. Galima tai daryti net ir avint sidabrinius biuro batelius, galima avėti bet ką, nereikalinga jokia speciali įranga. Tai gali būti smagus komandos kūrimas, bet kartu tai ir rimtas tyrimas.

GRYNAS.lt primena, kad keliavimas į darbą, iš darbo ar darbo metu pėsčiomis žymiai prisideda prie aplinkos tausojimo. Trumpoms kelionėms nesirenkant automobilio ar kito transporto mažiau teršiamas oras, į aplinką išskiriamas mažesnis anglies dvideginio, sukeliančio šiltnamio dujų efektą, kiekis. Yra skaičiuojama, kad nauji automobiliai į aplinką vidutiniškai išmeta 160 g/km anglies dvideginio (CO2), kuris sukelia šiltnamio efektą. Senesni automobiliai gali išskirti iki 200 g/km CO2 ir daugiau. Per metus visas Lietuvos automobilių parkas gali išskirti ne mažiau kaip 4 mln. tonų šių teršalų.

Žmogus kvėpuodamas taip pat išskiria CO2, bet šie kiekiai yra nepalyginamai mažesni - vienas iškvėpimas maždaug tolygus 25 ml CO2. Važiuojant dviračiu šis kiekis padidėja, nes padažnėja žmogaus kvėpavimas, tačiau vis tiek skaičius vienam kilometrui numinti dviračiu siekia apie 2-3 g/CO2. Automobilio įtaka teršalų kiekiui yra maždaug 60-80 kartų didesnė už dviračio.