Priežastys, kodėl šeimininkai užriša savo šuniui geltoną kaspiną, gali būti įvairios: jis gali sirgti, būti po operacijos, rujoti, būti dresuojamas, jausti baimę arba tiesiog nemėgti bendrauti su aplinkiniais.

Kinologai GRYNAS.lt teigė, kad reikia suteikti tam tikrų teisių ir šuniui, nes jam nebūtinai turi patikti užgriuvusi gerbėjų minia.

Šuniui reikia erdvės

Lietuvos kinologų draugijos prezidentė Ramunė Kazlauskaitė teigė, kad geltono kaspino ženklas rodo, jog šuniui reikia leisti ramiai gyventi.
Kartais galvoju, kad būtų gerai užsirišti kaspiną ir nesukti galvos. Mano šuo nepuola ir nekanda, bet kaspino reikėtų dėl to, kad jam duotų erdvės, ramybės ir prie jo nelystų. Dažnai žmonės staigiai glosto galvą be jokių atsiklausimų, o šuniui tai nepatinka.
Agnė Jazukevičiūtė

„Tai yra reikalingas dalykas, nes padeda geriau suprasti vieniems kitus ir saugiau gyventi. Jeigu žmonės žinos, ką reiškia geltonas kaspinas, jie žinos, kaip jiems elgtis. Jeigu toks ženklas įsitvirtintų ir žmonės jį atpažintų, jie žinotų, kad tie šunys, kurie pažymėti geltonu kaspinu, yra jautresni ir jiems reikia erdvės. Tai yra toks gyvūnas, kurio geriau nekliudyti ir netrukdyti jam gyventi, nes jis gali pasielgti kažkaip neįprastai. Kita vertus, žmonės žinotų, kad tas šuo, kuris nėra pažymėtas geltonu kaspinu, yra adekvatus, ramus ir nepavojingas“, - sakė R. Kazlauskaitė.

Mielam pūkuotukui nebūtinai patinka gerbėjai

Lietuvos kinologų draugijos viešųjų ryšių atstovės Aurelijos Staskevičienės nuomone, tokio ženklo atsiradimą reikėtų vertinti teigiamai.
Yra tėvų, kurių vaikai bėga ir stveria šunį, o jie nori, kad vaikas pabendrautų su šunimi. Man yra tekę su dideliu šunimi laukti, kol tėvai nusiims vaikus nuo mano šuns, nors niekas net nepaklausė, ar galima jį čiupinėti. Manau, kad tas kaspinas padės konfliktinėse situacijose ir po to neliks aiškinimųsi, kodėl taip atsitiko.
Živilė Čepulienė
„Tai yra švedų iniciatyva, kuri jau seniai taikoma Švedijoje ir prie jų prisijungė daug Europos šalių. Žmonės, kai nežino, prisikuria visokių baubų, pavyzdžiui, pamatę antsnukį, įsivaizduoja, kad šuo būtinai kanda, yra agresyvus, o tikroji priežastis gali būti visai kitokia. Geltonas kaspinas šuniui rišamas visai ne dėl agresyvumo, jam tiesiog reikia erdvės: galbūt tai rujojanti kalytė, sveikstantis šuo, kuris yra gydomas. Kitą kartą gal ir žmogus, išėjęs trumpam pasivaikščiojimui, nelabai nori, kad būtų kažkoks kontaktas ar kalbėjimas su kitais. Būna tokių akimirkų, kai norisi pabūti tik su savo šunimi. Tokioms priežastims ir skirtas tas geltonas ratas, kurį apsibrėžia žmogus su savo augintiniu“, - sakė A. Staskevičienė.
Geltono kaspino ženklas

Ši iniciatyva populiarinama jau kelis metus. Anot pašnekovės, Lietuvos gatvėse jau buvo galima pastebėti šunų su geltonais kaspinais, o daugiausiai jų - Vilniuje: „Manyčiau, kad ši akcija dabar populiarės, nes tai paprastas ir lengvas būdas, kuris visiems yra aiškus. Ir mažas vaikas turėtų žinoti, kad jeigu šuo su geltonu kaspiniuku, nereikia prie jo lįsti. Švedai, kai sugalvojo akciją, norėjo pabrėžti, kad reikia gerbti ir šuns teises. Jeigu yra koks mielas pūkuotukas, ant jo kartais visa minia nori užgriūti, ypač vaikai. O kartais šuniui tai nėra labai malonu.“

Kartais tėvai per daug leidžia vaikams

Kinologė ir vokiečių aviganių veisėja Živilė Čepulienė sakė, kad toks ženklas sutaupytų laiko ir sumažintų konfliktinių situacijų.

„Bet koks ženklinimas yra gerai. Kuo daugiau bus tokių paženklintų šunų, tuo bus geriau. Jeigu iš dešimties atvejų bent vienam padės, tai jau bus puiku. Kai prieš metus buvo pirma banga geltonojo kaspino, buvo kas rišo tuos kaspinukus, bet informacija buvo paskleista labiau siaurame rate. Tikiuosi, kad dabar to tikrai daugės. Tai yra ryški spalva ir nereikia iš tolo rėkti, kad pasiimkit savo šunį. Praeina laiko tarpas, kol tu atsakai, kad mano šuo gali kažką padaryti, arba kol papasakosi, kad kalytė rujoja. Taip gaištamas laikas“, - kalbėjo Ž. Čepulienė.

Švedai, kai sugalvojo akciją, norėjo pabrėžti, kad reikia gerbti ir šuns teises. Jeigu yra koks mielas pūkuotukas, ant jo kartais visa minia nori užgriūti, ypač vaikai. O kartais šuniui tai nėra labai malonu.
Aurelija Staskevičienė

Anot jos, kaspino ženklas nepakeis žmonių baimių: „Tie, kurie privengė šunų, privengs ir dabar. Bet šiuo atveju, tai galbūt pristabdys tuos žmones, kurie per daug veržėsi bendrauti su šunimis. Kartais žmogus, kuris nuoširdžiai myli šunis, pradeda juos čiupinėti. Kai kam nemalonu pasakyti, kad pasitraukite nuo mano šuns.“

Šunų specialistė pastebi, kad kalbant apie vaikų lindimą prie šunų, kartais trūksta ir tėvų priežiūros: „Yra tėvų, kurių vaikai bėga ir stveria šunį, o jie nori, kad vaikas pabendrautų su šunimi. Man yra tekę su dideliu šunimi laukti, kol tėvai nusiims vaikus nuo mano šuns, nors niekas net nepaklausė, ar galima jį čiupinėti. Manau, kad tas kaspinas padės konfliktinėse situacijose ir po to neliks aiškinimųsi, kodėl taip atsitiko. Dažnai žmonės pirma susipyksta, o tik po to išsiaiškina, kokia buvo konflikto priežastis.“

Žmonės neatsiklausę lenda prie šuns

„Res Canes“ šunų mokyklos trenerė, šunų elgesio specialistė Agnė Jazukevičiūtė teigė, kad kartais pašaliniai gali pakenkti šuns mokymosi procese.

„Kaspinas vienareikšmiškai reikalingas. Dažnai ir pas mus žmonės veda mokyti savo augintinių, nes šuo gali jausti agresiją kitiems šunims. Žmogus, kuris dresuoja savo augintinį, stengiasi tos agresijos išvengti, suvaldyti situacijas, bet dažnai būna, kad atbėga kitas šuo, o šeimininkas iš tolo rėkia, kad mano šuo nepiktas. Toks kaspinas galėtų padėti suvokti ir kito žmogaus situaciją“, - sakė A. Jazukevičiūtė.
Agnė Jazukevičiūtė

Anot dresuotojos, žmonės dažnai net neklausę eina, kiša rankas prie šuns. Panašiai elgiasi ir vaikai, ir suaugę: „Kartais galvoju, kad būtų gerai užsirišti kaspiną ir nesukti galvos. Mano šuo nepuola ir nekanda, bet kaspino reikėtų dėl to, kad jam duotų erdvės, ramybės ir prie jo nelįstų. Dažnai žmonės staigiai glosto galvą be jokių atsiklausimų, o šuniui tai nepatinka.“

Pašnekovės teigimu, geltonas kaspinas tikrai nereiškia, kad šuo yra agresyvus ir būtinai puls: „Kartais būna net priešingai: šuo yra ypatingai draugiškas žmonėms ir šeimininkai nori jį išmokyti normaliai elgtis. Kiti žmonės prie jo prieina, pradeda kalbinti, o jis iš karto šoka ir lipa ant jų."

Šunų elgesio specialistė sakė, kad Lietuvoje neteko matyti šuns su geltonu kaspinu galbūt dėl to, kad ši idėja nebuvo stipriai komunikuojama.

„Tačiau užsienyje tai yra pakankamai seniai naudojamas dalykas ir gana populiarus. Net nebūtinai turi būti kaspinėlis, tiesiog gali būti geltona spalva: liemenė ar skarelė. Žmonės kartais nepagalvoja, kad galbūt kitas šuo šiuo metu mokosi ar šiaip nenori dėmesio. Galbūt ir žmogus nori erdvės ramiai pabūti ir pabendrauti su savo šunimi“, - juokėsi A. Jazukevičiūtė.