„Crufts“ parodoje šiemet varžėsi daugiau nei 20 tūkst. šunų. Daugybė dalyvių ir žiūrovų, didžiulės prekybos salės, žali kilimai parodos ringe ir įvairūs papildomi konkursai bei pasirodymai – tokia yra kasmet organizuojama didžiausia pasaulyje šunų paroda, kurioje pamažu daugėja ir dalyvių iš Lietuvos. Oficialiais duomenimis, veislių ringuose varžėsi 7 šunys iš mūsų šalies. Neoficialiais – jų buvo ir daugiau, tačiau kai kurie keturkojai jau registruoti kaip Didžiosios Britanijos „gyventojai“, todėl į užsienio svečių sąrašus nepatenka.

„Crufts“ paroda vyksta keturias dienas. Kiekviena diena paskiriama vienai arba dviems šunų veislių kategorijoms. Taip pasirodo 7 veislių grupės. Lietuvoje šunys skirstomi kitaip – yra 11 grupių. Kiekvienos dienos vakare vyksta geriausio grupės šuns rinkimai: pavyzdžiui, skirtingi terjerai, varžęsi šeštadienį ir laimėję „Geriausio veislės atstovo“ (BOB – angl. best of breed) titulus, vėliau varžosi tarpusavyje (pvz.: škotų terjeras, Parsono Raselo terjeras, Vakarų Škotijos baltasis terjeras ir t.t.). Taip išrenkamas vienas šuo, kuris atstovaus savo grupę Geriausio parodos šuns (ang. Best in Show) konkurse.

Gražiausias parodos šuo renkamas sekmadienį, paskutinę parodos dieną. Tai yra svarbiausias renginio akcentas – nugalėtojas šuo visam laikui įrašomas į gilias tradicijas turinčios parodos istoriją. Pirmoji „Crufts“ paroda įvyko dar 1891 m., o „Best in Show“ nugalėtojo titulas skiriamas kasmet nuo 1928 m. Publika audringai palaiko savo favoritus, o nugalėtojas visus metus mėgaujasi kinologinės spaudos dėmesiu.

Šiemet parodos nugalėtoju tapo juodos spalvos škotų terjeras. Antrąja vieta džiaugiasi retriverių mylėtojai – ant pakylos lipo ir lygiaplaukis retriveris.

Kodėl paroda, kurios ringuose varžosi specialiais šampūnais maudomi dokumentiniai šunys, vedami kostiumuotų vedlių, yra vadinama didžiausia švente šunims? Atsakymas paprastas – čia laukiami visi šunys, tam, kad būtų pagerbtas nuostabaus keturkojo indėlis į žmogaus gyvenimą. Vyksta įvairūs darbinių šunų pasirodymai, skirtingų šunų sporto šakų pristatymai, policijos, ugniagesių programos, bendro paklusnumo varžybos ir jaunųjų kinologų prisistatymai. Daug dėmesio skiriama pagalbiniams ir terapiniams šunims. Jungtinėje Karalystėje ruošiami šunys, gebantys padėti kurtiesiems, akliesiems, epilepsija sergantiems žmonėms. Parodoje kasdien vyko tokių šunų gebėjimų demonstravimas – šunys atnešdavo skambantį telefoną, įjungdavo buitinius prietaisus.

Viena populiariausių parodos dalių yra „Discover dogs“ – veislių klubai iš visos Didžiosios Britanijos atvyksta pristatyti savo mylimas veisles. Kadangi pasaulyje pripažįstama daugiau nei 300 skirtingų šunų veislių, toks švietimas yra naudingas, nes žmonės, prieš įsigydami tam tikros veislės šunį, gali pabendrauti su jo savininkais ir įsitikinti, ar norimos veislės augintinis jiems tikrai tinka. Panaši praktika taikoma ir Lietuvoje – vyksta nemokamos paskaitos visuomenei, kurias organizuoja Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras. Taip pat įvairių veislių savininkai mielai dalinasi patirtimi šunų parodų metu.

Vis dėlto „Crufts“ parodoje svarbūs ne tik veisliniai šunys. Daug dėmesio sulaukia „Scrufts“ – neveisliniams šunims skirtas konkursas, kurio finalistai taip pat apdovanojami pagrindinėje arenoje. Į pagrindinį ringą kviečiami įvairių sporto šakų atstovai, geriausiai pasirodę varžybose, pagerbiami teisėjai, treneriai ir dresuotojai. Daug dėmesio skiriama naujiems šunų mokymo metodams ir už širdies griebiančioms istorijoms, kuriose rodomi iš prieglaudų išgelbėti šunys arba atvirkščiai – šunys, išgelbėję savo neįgalius šeimininkus ir padedantys jiems gyventi geriau.

„Crufts“ paroda nėra paprasta šunų paroda – ir taip teigiama tikrai ne tik dėl didžiulio dalyvių skaičiaus. Norintys pajusti, ką reiškia būti tokio renginio dalimi, tačiau negalintys nuvykti į Birmingemą, gali apsilankyti Lietuvoje kelis kartus per metus vykstančiose tarptautinėse šunų parodose. Nors jos ir mažesnės, tačiau taip pat siūlo daug įvairios veiklos bendraminčiams šunų mylėtojams.