„Žvejų rojuje“ galios kitos taisyklės

Mindūnų kaime tradicinės žiemos žūklės šventės metu šeštadienį Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, Molėtų rajono meras Stasys Žvinys ir Zarasų rajono meras Arvydas Steponavičius pasirašė „Žvejybos rojaus“ sutartį. Tai reiškia oficialų „Žvejybos rojaus“ atidarymą.

Renginio metu į Baltųjų Lakajų ežerą buvo paleista keletas lydekų. Tai simbolizuoja Aplinkos ministerijos įsipareigojimą nuolat įžuvinti Molėtų ir Zarasų rajono ežerus. Šis procesas vyks konsultuojantis su mokslininkais. Jie pasakys, kiek ir kokių žuvų turi būti paleista į konkretų ežerą.

Renginio metu L. Jonauskas teigė, kad jau šį pavasarį „Žvejų rojuje“ turėtų įsigalioti visai kitos žvejybos taisyklės. „Vienuose ežeruose galios pagavai-paleisk principas. Kitaip tariant, žvejai turės paleisti visas pagautas žuvis. Kitose ežeruose bus apribotas sugaunamos žuvies skaičius. Tai yra išskirtinė teritorija ir čia galios savos taisyklės. Aišku viena, kad prioritetas bus teikiamas plėšriosioms žuvims, kurios labiausiai domina žvejus. Tačiau kai kurie ežerai virs karpininkų rojumi. Tačiau nebus leidžiama trofėjines žuvis pasiimti. Jomis turėtų pasidžiaugti žymiai daugiau žvejų“, - GRYNAS.lt kalbėjo aplinkos viceministras.

Anot jo, pirmiausia bus įžuvinami didieji ežerai, kuriuose žvejoja daugiausia žvejų. Prieš vykdant įžuvinimo darbus pirmiausia bus atsižvelgiama į savivaldybių nuomonę. Būtent jos turės sudaryti sąrašus, į kuriuos ežerus reikia paleisti žuvų.

Molėtų ir Zarasų rajonų ežerai intensyviai įžuvinami jau keletą metų, todėl baiminamasi, kad jie gali tapti brakonierių traukos objektu. Visgi Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Lauris Martišius GRYNAS.lt teigė, kad šiai vietovei bus teikiamas prioritetas ir čia aplinkosaugininkai nuolat vykdys griežtą kontrolę. Taip pat jis pažymėjo, kad į „Žvejybos rojaus“ apsaugą bus įtraukti ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Be to, pareigūnas prašo ir žvejų pagalbos. Pastebėjus aplinkosaugos pažeidimą L. Martišius prašo nedelsiant apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Baiminasi, kad gali sugrįžti žvejai verslininkai

Aplinkos viceministras L. Jonauskas teigė manantis, kad į „Žvejybos rojų“ trauks ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai. Jo teigimu, tai labiausiai turėtų sudominti europiečius. O Zarasų ir Molėtų rajono savivaldybės savo ruožtu įsipareigojo pasirūpinti žvejams reikiamos infrastruktūros sukūrimu. Taip pat savivaldybės turi sugalvoti, ką veiks žmonos ir vaikai, kol  vyrai žvejos.

„Mes siekiame, kad „Žvejybos rojuje“ turėtų, ką veikti ne tik žvejai, bet ir jų žmonos su vaikais. Jau dabar Molėtų ir Zarasų rajonuose yra daug kaimo turizmo sodybų, lankytinų objektų. Tačiau mes dėsime visas pastangas, kad visko būtų dar daugiau, kad žvejai jaustųsi tikrai patogiai, kad turėtų, kur nuleisti savo valtis, apsistoti ir pan.“, - teigė Molėtų rajono meras S. Žvinys.

Kaip bebūtų, žvejų varžybose ir ekečių gręžimo varžybose dalyvavę žvejai baiminasi, kad į „Žvejybos rojų“ vėl gali sugrįžti žvejai verslininkai. Nuo šių metų sausio 1-osios įsigaliojo buvusio aplinkos ministro Valentino Mazuronio įsakymas Lietuvos vidaus vandenyse uždrausti verslinę žvejybą. Tačiau tam įnirtingai priešinasi žvejai verslininkai, radę Seimo Aplinkos apsaugos komiteto užtarimą. Komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas atvirai remia žvejus verslininkus ir ieško būdų, kaip atšaukti buvusio ministro įsakymą.

Tai labai piktina žvejus mėgėjus. GRYNAS.lt kalbinti žvejai teigė, kad prasidėjus Seimo pavasario sesijai Aplinkos apsaugos komitetas vėl gali pradėti ieškoti būdų, kaip apginti žvejų verslininkų interesus. „Prieš rinkimus A. Salamakinas nurimo, bet pavasarį greičiausiai jis vėl kils į kovą, kad būtų sugrąžinta verslinė žvejyba. Bet tai nėra sąžininga. Mes, žvejai mėgėjai, sumokame daugybę pinigų, už kuriuos įžuvinami vandens telkiniai, o žvejai verslininkai, nors ir sugauna daug žuvies, to nedeklaruoja. Todėl jie nemoka mokesčių ir absurdiškai košia mūsų vandens telkinius. Jei bus sugrąžinta verslinė žvejyba, tai reikš tik vieną – neverta įžuvinti „Žvejybos rojaus“, - kalbėjo molėtiškis žvejas Zigmas.