Kaip GRYNAS.lt teigė Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai, begemotė Vanda gimė 1979 m., o į  sodą atkeliavo 2005 m. iš DvurKralovo zoologijos sodo, Čekijoje. Šis Čekijos sodas pasaulyje gerai žinomas dėl savo aukštų pasiekimų sėkmingai veisiant Afrikos regiono gyvūniją.

Būdama senjorė, begemotė nuolat džiugino lankytojus vasaros metu. Šį gyvūną ypač mėgo zoologijos sodą prie Kauno Ąžuolyno lankantys vaikai. Begemotė Vanda buvo atsivedusi du jauniklius. Viena iš jų - 2008 metais gimusi begemotukė vardu Coliukė. Ji iki šiol gyvena Lietuvos zoologijos sode.

Laukiniai gyvūnai zoologijos soduose dažnai išgyvena ilgiau nei laisvėje. Lietuvos zoologijos sodas, kaip skelbiama jo pranešime, - ne išimtis. Ilgaamžiškumo rekordininkais Lietuvos zoologijos sodo istorijoje tapo palšojo grifo patelė, išgyvenusi apie 50 metų, baltojo raganosio patelė Furija - 39 m., pilkojo ruonio patelė Roza - 36 m., bizono patelė Maina - 33 m. bei dar kiti gyvūnai.

Po Vandos mirties šiuo metu zoologijos sodo Kaune ilgo amžiaus rekordininkas yra turako patinas, gyvenantis daugiau nei ketvirtį amžiaus. Į Lietuvos zoologijos sodą jis atvyko iš Menos (Ukraina) zoologijos sodo dar 1989 metais. Pažymėtina, jog šios genties paukščiai nelaisvėje išgyvena gerokai mažiau - 10 - 12 metų.

Zoologijos sodo darbuotojai teigė, kad nykštukiniai begemotai yra paplitę Afrikoje, Nigerio žemupyje. Taip pat jie aiškino, kad šie gyvūnai minta vandens ir sausumos augalais. Jie sveria maždaug 250 - 260 kg, nėštumas trunka apie 200 dienų.

Specialistų teigimu, dažniausiai gimsta vienas jauniklis, kursi sveria 4,5 - 6,2 kg. Lytiškai šie gyvūnai subręsta būdami 5-7 metų. Visgi nykštukiniai begemotai yra gana reti gyvūnai. Ši rūšis įrašytas į Tarptautinę raudonąją knygą.

Dar vienas įdomus faktas - nykštukiniai begemotai prieš keletą metų buvo pastebėti Liberijoje. Manyta, kad nelegalūs miškų kirtimai ir medžiojimas šiuos gyvūnus turėjo galutinai sunaikinti. Tačiau nuotraukos įrodo, kad ši reta rūšis sugebėjo išlikti.

Specialistai sako, kad laisvėje gyvenantiems nykštukiniams begemotams didžiausią grėsmę kelia miškų mažėjimas ir medžiotojai.

Nykštukiniai begemotai, kurie atrodo tarsi miniatiūrinės įprastinių begemotų kopijos, yra vieni paslaptingiausių žinduolių rūšių ir itin retai sutinkami laisvėje.

Mažiau nei 3000 šių gyvūnų tėra likę Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos miškuose.