Rado negyvą ežį

Daugiabučius visuose Lietuvos didmiesčiuose prižiūrinti bendrovė „Mano būstas“ stebisi netinkamu žmonių elgesiu. Įmonės atstovas Paulius Ugianskis teigė, kad valant kanalizaciją surandamos neįtikėtinos atliekos.
Kavos tirščių negalima pilti į kanalizaciją. Dažnai klientams sakau, kad kanalizacija nėra šiukšlių dėžė. Nes dažniausiai žmonės taip ją ir naudoja. Pavyzdžiui, yra mitas, kad tualetinis popierius ištirpsta, jis irgi gali užkimšti kanalizaciją.
Meistras Jonas

Dažniausiai kanalizaciją užkemša buitinės atliekos, pilamos ar metamos į unitazą: higieniniai paketai, sauskelnės, įvairios šiukšlės. Tačiau būna ir neeilinių atvejų: „Mus stebina kai kurių žmonių elgesys, nes tai, ką randame valant kanalizaciją, tiesiog šokiruoja. Yra tekę traukti raugintus agurkus, arbūzo žieves, tuščius 2 litrų talpos plastikinius butelius ir net negyva ežiuką. Kaip jis ten atsidūrė, belieka tik spėlioti“, - sakė P. Ugianskis.

Penkerius metus kanalizaciją atkimšinėjantis Jonas teigė, kad per darbo metus kanalizacijoje surado įvairių dalykų. Jam net sunku paaiškinti, kaip jie ten atsidūrė.

„Dažniausiai užsikemša virtuvės kriauklė nuo riebalų. Tačiau kanalizacijoje visokiausių dalykų esu radęs: rankšluosčiai, agurkai, stiklainiai, sriubos. Įdomiausia, ką esu radęs – mobilųjį telefoną, porą laikrodžių, raktų, centų. Būna problemų, kai namuose yra mažų vaikų, jie primeta kokių nors žaislų į tualetą. Ir niekam nerekomenduoju naudoti muiliukų, kurie kabinasi ant klozeto, nes jeigu jie įkrenta, būna didžiulė problema“, - pasakojo specialistas.
Užsikimšusi kriauklė

Tualete – stalo įrankiai

Kartais į kanalizaciją patenka net ir keisčiausi daiktai, kurie, atrodo, turėtų būti visai kitame namų kambaryje.

„Klaipėdos vandens“ specialistai anksčiau pasakojo, kad dažnai vamzdžiuose įstringa netgi šakučių ir šaukštų. Ji negali suprasti, kaip ten atsiranda stalo įrankiai. O juos iš vamzdžių ištraukti vėliau yra labai sunku.

„Neseniai darbininkai iš užsikimšusio vamzdžio ištraukė peilį. Aštrūs daiktai jokiu būdu neturėtų atsidurti vamzdyne, jie gali ne tik užkimšti, bet ir pažeisti vamzdžius, gali įvykti avarija“, – yra sakiusi „Antakalnio būsto“ vadybininkė Gintautė Jarackaitė.

Įmonės, teikiančios nuotekų (kanalizacijos, lietaus) tinklų valymo paslaugas, „Edmesa“ atstovas teigė, kad kanalizacija dažnai užsikemša ir nuo susikaupusios chemijos.
Kanalizacijoje visokiausių dalykų esu radęs: rankšluosčiai, agurkai, stiklainiai, sriubos. Įdomiausią, ką esu radęs – mobilųjį telefoną, porą laikrodžių, raktų, centų. Būna problemų, kai namuose yra mažų vaikų, jie primeta kokių nors žaislų į tualetą.
Meistras Jonas

„Dažniausiai kanalizaciją užkemša visokie riebalai, susikaupusios nuosėdos. Net jeigu būna ir nauji vamzdžiai, per du ar tris metus gali susikaupti kamštis, žmonės dažnai net netiki, kad taip greitai gali užsikimšti. Dar naudojant skalbimo miltelius, indaplovių tabletes susikaupia chemija. O kalbant apie radinius, tai esu ištraukęs šaukštą ir buteliukų plastmasinių“, - sakė „Edmesa“ atstovas.

„Jonavos paslaugų“ darbuotojai žiniasklaidai pasakojo, kad žmonės neretai į klozetą įmeta tokius dalykus, kuriuos įgrūdant reikia gerai pasistengti. Vienas keisčiausių pavyzdžių - futbolo kamuolys. Taip pat kartais tenka traukti statybines atliekas, alaus skardines.

Pasekmės gali būti rimtos

Dažnai žmonės į tualetą meta tualetinį popierių, sakydami, kad šiuolaikinis popierius labai greitai ištirpsta. Vis dėlto meistrai pataria to nedaryti.
Užsikimšusi kanalizacija

„Kavos tirščių negalima pilti į kanalizaciją. Dažnai klientams sakau, kad kanalizacija nėra šiukšlių dėžė. Nes dažniausiai žmonės taip ją ir naudoja. Pavyzdžiui, yra mitas, kad tualetinis popierius ištirpsta. Tačiau jis irgi gali užkimšti kanalizaciją. Jeigu žmonės gyvena daugiabutyje ir taip elgiasi, dažniausiai skęsta pirmi aukštai. Kai pamatau, kad skęsta pirmas aukštas, iš karto klausiu ar žmogus apsidraudęs butą. Reikėtų draudimui nepagailėti pinigų“, - sakė meistras Jonas.

Anot jo, stengiantis atkimšti kanalizaciją nereikėtų pilti į ją cheminių medžiagų, pavyzdžiui, taip vadinamo „Kurmio“: „Tai yra reklama, jis retai kada padeda. Jo pripylus viskas sukietėja ir niekas po to padėti negali. Jis sukietėja ir pasidaro kaip cementas. Žmonės daro klaidą, kai perka vieną valiklį, kai jis nepadeda perka dar brangesnį. Galiausiai perka dar brangesnį ir sumaišo visus chemikalus. Jeigu užsikimšo, įpylėte vienos pakuotės turinį, jeigu padėjo, tai padėjo, jeigu ne - ieškokite pagalbos. Nereikia fantazuoti ir dar kažko pripilti. Po to išsilydo ir plastikiniai vamzdžiai, ir tarpinės. Taip žmonės prisidaro daug daugiau problemų.“ 
Mus stebina kai kurių žmonių elgesys, nes tai, ką randame valant kanalizaciją, tiesiog šokiruoja. Yra tekę traukti raugintus agurkus, arbūzo žieves, tuščius 2 litrų talpos „Coca cola“ butelius ir net... negyva ežiuką. Kaip jis ten atsidūrė, belieka tik spėlioti.
Paulius Ugianskis

„Visos buitinės atliekos, kurių vieta yra šiukšlių dėžėje, neturi ir negali būti pilamos į kriauklę ar unitazą. Pasekmės dažniausiai būna vienodos - tenka vykti ir valyti kanalizaciją“, - sakė P. Ugianskis.„Edmesa“ atstovas taip pat teigė, kad dėl užsikimšusios kanalizacijos dažniausiai nukenčia gyvenantys pirmame namo aukšte.

„Būtų geriau, kad žmonės nepiltų kavos tirščių, nemestų popieriaus, nes per tam tikrą laiką susikabina viskas ir užsikemša. O dažniausiai nuo to kenčia pirmas aukštas, viršutiniams aukštams kaip ir nieko nebūna. Viskas bėga per pirmą aukštą“, - kalbėjo „Edmesa“ atstovas.