Vilniaus mokytojų namų kiemelyje tradicinė šventė „Lik sveika, Kalėdų eglute” šiemet organizuota jau 23 kartą. Įstaigos atstovai GRYNAS.lt teigė, kad pagrindinis renginio tikslas surinkti eglutes, kad jos, išmestos per balkonus, nesimėtytų pakampėse.

Renginio metu vaikams paaiškinta, kad eglutės bus vežamos į mišką ir ten jomis rūpinsis gyvūnai, o kitais metais jos bus puošiamos vėl: „Iniciatyvos pradžioje galvojome kelis variantus, kaip atsisveikinti su eglutėmis, kad vaikams nebūtų labai skausminga. Pirmasis variantas buvo – jas sudeginti, tačiau vaikams matant, kaip eglutės dega, būtų liūdnoka, tariamės su etnologais, su mokytojais ir išbraukėme šitą variantą. Vėliau mes sugalvojome pasaką, kad eglučių nebūtų gatvėse, kviečiame visus vaikus ir tėvelius atsinešti eglutes ir palydėti miško globon. Vaikai tiki pasaka, kad pilnas sunkvežimis eglučių keliauja į mišką, kur žvėreliai jomis rūpinasi, o kitais metais jos grįžta į gerų žmonių namus.“

Tačiau iš tiesų eglutės keliauja į katilines ir virsta biokuru: „Iš tiesų eglutės tampa biokuru, jos susmulkinamos ir vežamos į katilines. Ir vėl tos pačios eglutės šildo mūsų namus, gamtai žalos nedaroma, juo labiau, kad eglutės ir auginamos specialiai šventei. Visuomet pas mus per šventę būna pilnas kiemas žmonių ir tiesiog malonu matyti, kai žmonės atvažiuoja ne tik iš senamiesčio, bet ir iš tolimesnių rajonų: Fabijoniškių, Pašilaičių, Pilaitės ir t.t. Džiugu, kad yra tėvų, kurie rūpinasi savo vaikais, savo vaikų ugdymu, kad jie jaustų pagarbą medžiui ir gamtai. Anksčiau labai dažnai būdavo, kad po švenčių tėvai tiesiog švystelėdavo eglaitę pro balkoną ir netgi matėsi, kad daug eglių mėtėsi gatvėse ir įvairiuose pakampiuose. Džiugu, kad po truputį yra susirūpinta gamta.“

GRYNAS.lt primena, kad eglutės į sąvartynus patekti negali. Yra dvi alternatyvos, kaip jos gali būti panaudojamos. Kalėdų atributą galima kompostuoti arba gaminti iš jo biokurą.

Todėl žmonės eglutes turėtų atvežti į specialias vietas, kur jomis bus tinkamai pasirūpinta.

Visgi ir komunalininkai jaučia atsakomybę, todėl kiemuose suradę žmonių išmestas eglutes, į sąvartynus jų neveža.

Tačiau tuo piknaudžiauti nereikėtų. Vertėtų žinoti,kad eglutės palikimas kieme prilygsta aplinkos teršimui ir už tai yra griežtai baudžiama. Pažeidus miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisykles galima gauti įspėjimą arba baudą iki 579,24 eurų (2000 litų).