Kaip tik todėl tai, ar prasidės naftos gavyba Kaltinėnų plote – Telšių, Šiaulių ir Tauragės apskrityse - pirmiausia priklausys nuo strateginio tokios gavybos galimų pasekmių aplinkai vertinimo, kurį turi parengti Lietuvos geologijos tarnyba.

Jei išvados bus palankios, galės būti organizuojamas konkursas angliavandenilių ištekliams Kaltinėnų plote naudoti.

Kaip teigė Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas, didelė tikimybė, kad šioje vietoje iš tiesų bus rasta organogeninių kūnų – rifų, kuriuose gali būti naftos išteklių.

Iki šiol mūsų valstybėje rasti naftos telkiniai dažniausiai glūdi vidurinio kambro smiltainio sluoksniuose. Vis dėlto keli aptikti ir rifuose.

Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, pirmieji nedideli rifai buvo aptikti 1967 m. pietvakarių Lietuvoje – Kybartų plote, o 1969 m. gretimame Kudirkos Naumiesčio plote rastas didžiausias iš šiuo metu žinomų šalyje Kudirkos rifas.

Dar 1976 m. pradėti geofiziniai ir gręžimo darbai tam, kad būtų išsiaiškintas rifų paplitimas ir įvertintas jų perspektyvumas naftos gavybos požiūriu.

Išgręžus gręžinius Kudirkos Naumiesčio ir šiauriniame Bliūdžių plotuose, rifuose buvo surasti pirmieji Lietuvoje naftos telkiniai.

Tokie patys gręžimo darbai 1993-1994 metais atlikti šiaurinėje Lietuvos dalyje išilgai Kurtuvėnų regioninio profilio, kertančio Žemaitijos aukštumos rytinę dalį bei Mūšos–Nemunėlio žemumos vakarinę dalį. Vakarų Sutkų zonoje buvo išskirtos dvi atskiros pakopos: vakarinė ir rytinė. Geologų teigimu, perspektyviausias plotas naftai kauptis yra šelfo srityje tarp šių abiejų pakopų.

Kaip teigė geologai, Lietuvoje nafta aptinkama 1850–2000 metrų gylyje, daugiausiai kambro sluoksniuose.

Kadangi yra didelis slėgis, iš gręžinio ji kyla pati ir galiausiai ištrykšta.

Tačiau ilgiau eksploatuojant ji nustoja trykšti. Tuomet verslovėje pastatomi siurbliai.

GRYNAS.lt primena, kad Lietuvoje per metus išgaunama maždaug 0,4 mln. tonų naftos. Tačiau tai patenkina tik labai nedidelę dalį valstybės poreikių.

Manoma, kad Lietuvos naftos atsargos sausumoje gali siekti net iki 60 mln. tonų. Tačiau visų pirma jas reikia surasti. Geologai mano, kad naftos gali būti ir Baltijos jūroje.