1.Simono Deilo (Simon Dale) hobito namelis

Istorija apie vyrą, per keletą mėnesių savo šeimai pastačiusį hobito buveinę primenantį namelį, jau penkerius metus sklando internete tarytum kalbėdama, kad kai labai nori, įmanoma viskas. Nors šį namelį matė kone kiekvienas kiek daugiau natūralia statyba besidomintis žmogus, jį vis dar galima laikyti vienu įdomiausių bei įspūdingiausių statinių, suręstų iš natūralių medžiagų.

Simono Deilo namelis ir jo vidus

2. Namelis medyje - restoranas Naujojoje Zelandijoje

O dabar pakilkime kiek aukščiau nuo žemės ir įsiropškime į medį, nes būtent čia yra įsikūręs kitas įspūdingas statinys. Naujojoje Zelandijoje sukurtas ir pastatytas namelis medyje veikia kaip itin originalus restoranas bei vestuvių erdvė. Neįtikėtina, tačiau šis statinys sukurtas beveik visai atsisakant metalo ir visas laikančiąsias konstrukcijas kuriant iš vietinio medžio. Nors projektuojant šį statinį konstruktoriams teko ilgokai laužyti galvas ir jaudintis dėl jo saugumo, rezultatas - kerintis.
Namelis medyje Naujojoje Zelandijoje

3. Žemiškų erdvėlaivių kūrimo mokykla

Earthship (liet. žemės laivas) statinių modelis gimė JAV, Naujosios Meksikos valstijoje. Čia savo darbui pasišventęs architektas Michaelis Reynoldsas (Michael Reynolds) užsibrėžė tikslą sukurti namą, kurio statybai būtų naudojamos tik natūralios arba antrinės žaliavos, o jo išlaikymas nieko nekainuotų - tai reiškia, kad namas turėtų pats save šildyti ir vėsinti, gaminti elektrą, rinkti vandenį ir netgi padėtų užsiauginti maisto. Neįtikėtina, tačiau tokiuose namuose gyvenantys žmonės teigia, kad jam pavyko. Kiekvienas toks statinys yra tikrai nepakartojama ir įkvepianti skulptūra. Pateikiame jums Michaelio įkurtą erdvėlaivius primenančių namų kūrimo mokyklą.
Earthship mokykla

4. Banguojantis nykštukų namelis

Dažną statybas iš natūralių medžiagų išbandžiusį žmogų labiausiai sužavi jų lankstumas bei skulptūriškumas. Būtent taip atsitiko ir jauniems anglams Lisai (Lisa) ir Rikui (Rich), kurie savo rankomis pastatė tikrą namelį - skulptūrą. Namuką laikantį karkasą jaunuoliai sukonstravo iš šalia esančiuose miškuose rastų medžių virtuolių. Karkaso užpildui panaudojo sunkaus plaušmolio masę, kurią itin lengva formuoti. Projekto rezultatas išties stulbinantis - namelis savo grožiu lenkia net ir pasakas iliustruojančių dailininkų darbus.
Namelis skulptūra

5. Uolų labirintai

Nors mums namus įprasta statyti, kai kuriuose pasaulio kraštuose žmonės juos tiesiog išsirausia. Toks yra ir dar vienas įspūdingas natūralių medžiagų namas Tunise. Čia tradicinėje berberų gyvenvietėje namai yra tiesiog iškalami uolose ir sujungiami siaurais labirintais. Tai ne tik itin natūralus ir ekologiškas sprendimas, bet ir puiki apsauga nuo smėlio audrų bei alinančių karščių.
Namai uolose

6. Kriauklės formos namas Danijoje

Dauguma vis dar vadovaujasi stereotipu, kad statybos - tai vyriškas reikalas, tačiau Danijoje gyvenančios Poulos-Lainos (Poula-Line) patirtis rodo ką kita. Čia viena moteris susiprojektavo ir pasistatė savo svajonių būstą, kurio struktūra primena organiškai besisukantį sraigės kiautą. Namo konstrukcija buvo gaminama iš vietinės apvalios medienos, užpildoma šiaudų kitkomis ir tinkuojama moliu.
Kriauklės formos namas

7. Šiltųjų versmių šventykla

Jei domitės natūralia statyba, privalote pasidomėti ir guvaus žilagalvio SunRay Kellio (SunRay Kelley) darbais. Šis vyriškis sukūrė tikrai ne vieną pasakas primenantį namelį naudodamas tik vietines žaliavas ir savo žinias, kuriomis jis mielai dalijasi. Vienas įspūdingiausių šio meistro darbų yra šiltųjų versmių šventykla vadinamas statinys, kurį jums ir rodome.
Šiltųjų versmių šventykla

8. Tarptautinė pradinukų mokykla Balyje

Jei galite sau leisti kurį laiką pagyventi svetur ir norite užauginti itin kūrybingą vaiką, tarptautinė paruošiamoji mokykla, įsikūrusi Balyje, yra kaip tik jums. Šis itin organiškas natūralių medžiagų statinys susišlavė daugybę architektūros apdovanojimų visame pasaulyje ir nepaliauja stebinti pirmą kartą jį išvydusių. Paini statinio konstrukcija ir basisukančios formos užburia akimirksniu, tad mokyklos lankytojams telieka žiūrėti ir stebėtis labai neįprastu architektūros kūriniu.
Pradinukų mokykla Balyje

9. Namas burbulas

Natūralios medžiagos Argentinos statytojus įkvėpė ne tik gausiai dekoruoti savo namus, bet ir suteikti jiems itin originalią formą - šiuo atveju tai lyg kelių į krūvą sukritusių burbulių skulptūra. Šio pastato karkasas buvo montuojamas iš greta esančiame miške rastų šakų bei bambukų, tuomet apdrėbtas storu plaušmolio sluoksniu ir dekoruotas tuščiais stikliniais buteliais bei jų šukėmis. Nors namelis itin mažas, kiekvienas jį aplankęs tvirtina, kad toks statinys palieka neišdildomą įspūdį.
Namas burbulas

10. Pasakų sekimo namas

Nors dažnai skundžiamės, kad atviri statiniai nėra pritaikyti mūsų klimatui, norvegai sugeba šį teiginį paneigti, pastatydami atvirą ir iš visų pusių perpučiamą pasakų sekimo namą darželinukams. Čia vaikai pasakų klauso net ir žiemą spaudžiant stipriam šaltukui. Darželio darbuotojai teigia, kad į vidines patalpas persikeliama tik tuomet, kai lauke temperatūra nukrenta žemiau -10 laipsnių. Šis statinys laimėjo net kelis prestižinius architektūros apdovanojimus ir įrodė, kad gera architektūra - nebūtinai brangi architektūra. Šis namelis buvo pastatytas iš netoliese rastų medžio atliekų.
Pasakų sekimo namas dieną