Miesto aikštės kvepėjo mišku, o prie miškininkų sunkvežimio nusidriekė gyventojų eilės. Tiesa, eglės šakos dalijamos ne tik vilniečiams. Ketvirtadienį akcija „Parsinešk Kalėdas į namus!“ vyksta visoje Lietuvoje.

Jos metu bus padovanota per 100 tūkst. eglių šakų

Sostinės gyventojams eglių šakas dovanoja trys urėdijos. Daugiau šakų atvežta ir į kitus didžiuosius miestus. Iš viso eglių šakos dalijamos daugiau nei 100 vietų visoje Lietuvoje.

„Vilniaus miškų urėdija išdalins per tris tūkstančius eglių šakų. Pati idėja dalinti eglės šakas pirmą kartą kilo iš Šiaulių miškų urėdijos, šiauliečiai pradėjo tai daryti prieš devynerius metus ir iš ten ši tradicija paplito po visą Lietuvą. Dalinamos šakos yra iš nupjautų medžių, jos nugenimos“, - sakė Vilniaus miškų urėdijos miškų urėdas Artūras Nanartavičius.

Tačiau miesto aikštėse buvo dalinamos ne tik eglės šakos, bet ir kankorėžiai, kurie gali padėti gyventojams laimėti konkursą.

„Su padalintu kankorėžiu galima pasidaryti asmenukę, įkelti į Generalinės miškų urėdijos tinklapį ir surinkus daugiausiai „patinka“ laimėti prizą. Mes norime, kad žmonės būtų arčiau gamtos, prisiliestų prie visų gamtos turtų. Ne visi gauna šakeles su kankorėžiais, tai bandome šiek tiek kompensuoti tai įteikdami tikrą gamtos dovaną, nes jaunimas galbūt juos matė tik aukštai medžių viršūnėse“, - kalbėjo kankorėžius dalinęs miškininkas.

Anot miškininko, svarbu, kad žmonės patys nekirstų eglių, todėl ši akcija ir organizuojama: „Šiemet ypač daug vilniečių ir miesto svečių sužinojo, kad bus daug šakų su kankorėžiais, todėl buvo ypatingai daug žmonių. Žmones traukia viskas, kas natūralu ir ekologiška. Pagrindinis šios akcijos tikslas yra ne visiems išdalinti šakas, bet paskatinti žmones, kad nekirstų miško ir ateitų pasiimti šakų. Iš tiesų už miško kirtimą padidėjo baudos ir žalos aplinkai, taigi pažeidėjų laukia ganėtinai liūdnos dienos, o mes stengiamės, kad pažeidėjų būtų kuo mažiau.“

Rotušės aikštėje sutikta studentė Aušra GRYNAS.lt sakė, kad iš miškininkų gauta eglės šaka papuoš bendrabučio, kuriame ji gyvena, kambarį.

„Atėjau su kambarioke eglės šakos. Mums užteks vienos. Gražiai ją pasipuošim ir lauksim Kalėdų. Mums eglės nereikia, nes vietos kambaryje mažoka, todėl šaka labai tiks", - pasakojo teisės studentė.

Šalia jos eilėje laukusi Marytė pripažino žaliaskarės šaka papuošianti savo darbo kabinetą. Moteris sakė, kad namuose naudoja dirbtinę eglutę, kuriai jau maždaug septyni metai.

„Labai graži akcija. Dirbu netoliese, tai vietoj pietų pertraukos atėjau pasiimti šakos. Mano kolegės delegavo man šią pareigą. Tikrai gražios šakos, gražiai draugiškai papuošim ir lauksim kolegų, kad ateitų pažiūrėti. O namuose naudosiu žalią dirbtinę eglutę, kurią greit ištrauksiu iš rūsio", - kalbėjo pašnekovė.

Kita vilnietė teigė, kad gavus šaką, kurioje pilna kankorėžių, nebereikia net žaisliukų: „Jau tikrai ne pirmus metus parsinešu namo eglę, tai jau tapo tradicija. Labai smagu, kad organizuojama tokia šventė, man patinka, kad yra dalinamos tik šakos, nereikia kirsti visos eglės, be to, jos labai gražios, su kankorėžiais, čia net žaisliukų nebereikia“.

Kai kurie žmonės, atsitiktinai ėję pro aikštę, nusprendė parsinešti namo eglės šaką.

„Matėme, kad žmonės eina su šakomis, papietavome ir pagalvojome, kad reikia nueiti pasiimti ir mums. Džiugu, kad miškininkai padarė tokią šventę, nes įprastai namuose puošiame plastikinę eglutę“, - sakė aikštėje sutiktas vilnietis.

Kaip skelbia miškininkai, šios akcijos tikslas - atkreipti žmonių dėmesį į gamtosaugines idėjas bei skatinti tausoti ir vertinti gamtą. Jie pabrėžia, kad nenukirsta eglutė per kelis dešimtmečius išaugs į brandų medį.

Miškininkų teigimu, prieš šešerius metus pradėta akcija išsaugojo tūkstančius eglučių.