Vilniuje esančios veterinarijos klinikos  gydytojas Jakovas Šengaut duoda patarimų, kaip per Kalėdas norintiems palepinti savo augintinius nepadaryti klaidų.

„Norėdami palepinti savo gyvūną, šeimininkai turėtų jam duoti įprastą skanėstą, prie kurio gyvūnas yra pripratęs. Tam tikros maisto grupės, duodamos augintiniui nuo stalo, gali sukelti rimtų pasekmių ir problemų“, - sakė J. Šengaut.

- Ar šeimininkai, norėdami palepinti gyvūną, turėtų pirkti veterinarinius skanėstus ar tiesiog duoti gardesnį kąsnį nuo stalo?

- Didžiausia problema iškyla tada, kai gyvūnas gauna kažkokį jam neįprastą maistą. Dažnai prie mūsų šventinio stalo gali būti kažkokie rūkyti mėsos gaminiai, skanesni kepti patiekalai, prie kurių gyvūnas nėra pripratęs. Jeigu jam duosime tokį maistą, prasidės virškinimo sistemos sutrikimai. Visuomet po Kalėdų mūsų klinikoje padaugėja gyvūnų, kurie dėl to ir atvežami.

Didžiausia problema yra ta, kad per šventes ateina svečiai ir kiekvienas jaučia pareigą šuniuką ar kačiuką nuo stalo kažkuo tyliai pavaišinti ir visa tai vėliau priveda prie viduriavimo, vėmimo ir kitų virškinimo problemų. Todėl norėdami palepinti savo gyvūną, šeimininkai turėtų jam duoti įprastą skanėstą, prie kurio gyvūnas yra pripratęs.

- Kas ant mūsų šventinių stalų yra pavojinga gyvūnui?

- Vienas pavojingiausių dalykų gyvūnui yra kaulai, ypač paukštienos kaulai, kurie skyla ir tampa kaip adatėlės skrandyje. Taip pat labai pavojingi yra rūkyti gaminiai, prie kurių gyvūnas yra nepripratęs. Ir dar vienas pavojingas dalykas – šokoladas. Jo visuomet būna prie stalo ir visi bando jais pavaišinti gyvūnus. Bet tai jiems labai kenkia. Taigi, šios trys grupės yra pavojingiausios.

- Nemažai žmonių per šventes savo gyvūnus lepina žalia mėsa. Ar tai yra gerai?

- Pasakysiu filosofiškai. Gyvenimas ne visada turi būti labai teisingas, bet norėtųsi, kad jis būtų laimingas. Juk turim kažkaip palepinti gyvūną, jau sau draudžiam daug dalykų, jeigu gyvūnas nuolat gauna žalių produktų, nieko tokio jam neatsitiks.

Tačiau aš esu prieš žalią mėsą gyvūnui. Manau, kad ją reikėtų apvirti kokias penkias arba septynias minutes. Nedidelis terminis apdorojimas sunaikintų įvairius patogeninius sukelėjus. Bet gyvūnui per šventes galima duoti ir mėsos, ir veterinarinių skanėstų, tiesiog priklauso nuo to, ką šeimininkai pripratę duoti savo gyvūnui. Svarbu, kad tai būtų kiekiai, skirti palepinimui, o ne didesni ir kad gyvūnas būtų prie to pripratęs.

- Kaip apsaugoti gyvūnus nuo streso per šventes, ypač per Naujųjų metų šventę?

- Yra daug šunų, kuriems tikrai naujametiniai fejerverkai kelia stresą. Iš tiesų labai svarbu duoti galimybę gyvūnui, kuris bijo, pasislėpti, nebūtinai jį tempti į kiemą, kur fejerverkai yra deginami ir sprogdinami.

Be to, jeigu gyvūnas tikrai labai smarkiai reaguoja į fejerverkus, yra tabletės, kurios slopina jo reakciją. Iš anksto galima pasidomėti veterinarijos įstaigose. Yra netgi žolinės tabletės, kurios padeda ramiau reaguoti į fejerverkus. Jos veikia tiesiog kaip raminamieji ir gyvūnui kylanti panika yra ne tokia stipri. Jeigu žmogus žino, kad gyvūnas labai audringai reaguoja, yra patartina naudoti tabletes.

Kalėdinių dovanų idėjos

O kokios kalėdinės dovanos geriausiai tiks jūsų augintiniui? Birtų naujienų portalas telegraph.co.uk pateikia geriausių kalėdinių dovanų gyvūnams idėjas.

Puikiausia dovana tiek šuniui, tiek katei yra kamuoliukas, kuris užtikrins, kad jūsų gyvūnas ilgą laiką bus užsiėmęs. Katėms puiki dovana būtų žaisliukas su plunksnomis.

Jeigu augintinis dar neturi nuolatinės miego vietos, puiki dovana Kalėdoms jam būtų guolis arba namelis, kuriame jis leistų savo dienas.

Dar viena kategorija dovanų – naujas puošnus antkaklis arba pavadėlis. O naujas ryškiaspalvis, megztinis šuniui taip pat bus gera ir praktiška dovana. Be to, gyvūno gerovei per Kalėdas galima pasirūpinti naujesniu arba patogesniu maisto dubenėliu.