Pakruojiškiai pagamino žaisliukus iš senų nereikalingų daiktų bei pigių medžiagų. Už socialines pašalpas atidirbantys miesto gyventojai kelias savaites triūsė gamindami eglutės papuošimus ir jų turi jau daugiau nei du šimtus.

„Tiesiog šiais metais neturėjome pinigų, kad įsigytume brangių parduotuvinių žaislų, taigi sugalvojome žaislus pasidaryti patys. Turėjome kelis žaisliukų modelius ir iš paprastų medžiagų pabandėme sukurti kažką gražaus“, – kalbėjo Pakruojo miesto seniūnas Saulius Margis.

Pakruojo seniūnijos apželdintoja Dolija Kublickienė buvo pagrindinė idėjos autorė. Moters teigimu, rankų darbo žaislai – ne tik būdas sutaupyti, bet ir galimybė išsiskirti.
S. Margis
Galbūt šią tradiciją tęsime ir kitais metais, nes pinigų biudžete vis mažėja, taigi turime galvoti, kaip papuošti miestą. Gražią, aukštą eglę papuošti parduotuviniais, blizgančiais žaislais ir girliandomis yra sudėtinga ir mes neišgalime to padaryti, todėl bandysime miestą papuošti žmonių darbščiomis rankomis ir išmone.

„Atėjo metas puošti eglę ir pirmiausiai, žinoma, galvojome, kuo ją papuošti. Prekybos centruose visi žaislai yra panašūs ir tai yra gamykliniai variantai, be to, jie kainuoja nemažus pinigus, o eglė yra didelė. Taigi norint sutaupyti ir nemonotoniškai atrodyti gimė tokia idėja. Pati pagaminau penkis žaislų modelius ir visiems jie patiko“, – pasakojo D. Kublickienė.

Žaislai iš pigių medžiagų ir nereikalingų daiktų

Žaisliukų gamybai buvo panaudota nemažai nereikalingų daiktų ir medžiagų, kurios buvo prikeltos naujam gyvenimui.

„Žaisliukų gamybai sunaudojome daug statybinių medžiagų likučių, kurie buvo nepanaudoti kažkada vykusio remonto metu: plastikinius vamzdžius, izoliacinę plėvelę, taip pat panaudojome senus sieninius kalendorius. Tiesiog stengėmės naudoti kuo paprastesnes medžiagas, dalį jų nusipirkome. Izoliacinė plėvelė blizgi, taigi gražiai atrodys prie lempučių, prie kai kurių žaislų dar pritvirtinome senus nebenaudojamus kalėdinius burbulus“, – kalbėjo seniūnas.

Jam antrina ir D. Kublickienė, kuri teigė, kad žaisliuko savikaina yra labai maža, o puošybai panaudota ir daug nebereikalingų daiktų.

„Kadangi jau ateina Nauji metai, o sieniniai kalendoriai lieka, man buvo labai gaila juos išmesti, taigi sugalvojau, kad iš jų galima būtų daryti žaislus. Taip pat naudojome plastikinius vamzdžius, plėvelę, kuri puikiai blizga, senas vielutes. Manau, kad mūsų didelių žaislų savikaina yra tik maždaug 40 centų, o jau turime apie 200 žaislų“, – sakė D. Kublickienė.

Dirbti padeda gera nuotaika

Nors kalėdinius Pakruojo miesto papuošimus kūrė už socialines pašalpas atidirbti turintys žmonės, jie prie idėjos, rankomis sukurti kalėdinius žaislus, prisijungė noriai ir su gera nuotaika.
S. Margis
Žaisliukų gamybai sunaudojome daug statybinių medžiagų likučių, kurie buvo nepanaudoti kažkada vykusio remonto metu: plastikinius vamzdžius, izoliacinę plėvelę, taip pat panaudojome senus sieninius kalendorius. Tiesiog stengėmės naudoti kuo paprastesnes medžiagas, dalį jų nusipirkome.

„Mes su jais pasikalbėjome, pakvietėme prisidėti, taigi jie noriai priėmė tokį pasiūlymą, juk su šautuvu jų nenuvarėme“, – juokiasi S. Margis.

Idėjos autorės D. Kublickienės teigimu, svarbiausia, kad darbe būtų gera komanda: „Pasikviečiau pačius išradingiausius savo darbuotojus, su kuriais mes puošiame miestą vasarą iš augalų ir gėlių. Taigi, tie žmonės mato formas, spalvas ir darbas su jais vyksta labai greitai ir sklandžiai. Manau, kad jeigu šis darbas nepatiktų žmonėms, tai ir rezultatų nebūtų. Kuriant gražų daiktą žmogui ir nuotaika yra gera. Visi dirbome linksmai.“

Galbūt taps tradicija

Pakruojo miesto seniūnija teigia, kad vienas iš pirmųjų pabandymų papuošti eglę savadarbiais žaislais pavyko, taigi tai gali tapti ir tradicija.

„Galbūt šią tradiciją tęsime ir kitais metais, nes pinigų biudžete vis mažėja, taigi turime galvoti, kaip papuošti miestą. Gražią, aukštą eglę papuošti parduotuviniais, blizgančiais žaislais ir girliandomis yra sudėtinga ir mes neišgalime to padaryti, todėl bandysime miestą papuošti žmonių darbščiomis rankomis ir išmone. Šiais metais pagamintus žaislus po švenčių ketiname pasilikti, nes manau, kad jie bus atsparūs, puikiai išsilaikys ir mes dar kelis metus galėsime juos panaudoti“, – aiškino Pakruojo seniūnas.

„Manau, kad ir kitais metais darysime žaislus, nes kiekvienais metais puošybos elementų mieste įvedame vis daugiau ir daugiau. Nors pagrindinė rankų darbo gamybos idėja buvo taupymas, tačiau betaupant pamatėme, kad mums viskas labai gerai išėjo“, – juokiasi Pakruojo miesto apželdintoja D. Kublickienė. 

GRYNAS.lt primena, kad Pakruojo eglutė turėtų būti įžiebta ketvirtadienį 18 val.

Eglės nuotraukas siųskite mūsų redakcijai paštu grynas@grynas.lt