Tokie muziejai populiarūs didžiojoje dalyje Europos šalių. Pagal susiformavusią tradiciją etnografiniai pastatai saugomi autentiškoje aplinkoje, o pačiose sodybose atkuriama tai vietovei būdinga veikla. Panašūs principai bus taikomi ir restauruojant sodybas Ignalinos rajono Salakų kaime. Vykdant modernizaciją siekiama išsaugoti bent kiek senesnį kraštovaizdį,

Anot medinės architektūros ekspertės Rasos Bertašiūtės, norvegai yra medinės architektūros restauravimo lyderiai, dėl to restauruojant Salų pastatus bus pasikviesta specialistų iš Norvegijos. Restauravimo darbai bus kartu ir demonstruojami - rengiami seminarai medinės architektūros meistrams.

Tikimasi pastatus naujam gyvenimui prikelti per dvejus metus. Muziejininkai mano, kad tai taps dar vienu turistų traukos objektu Aukštaitijoje. Kaip pasakojo LLBM architektūros skyriaus vedėjas Ruslanas Aranauskas, šie gana įprasti kaimo statiniai puikiai reprezentuoja tradicinę aukštaitišką architektūrą.

Vienas medinis namas bus paliktas autentiškas, tik elektros instaliacija bus pakeista nauja ir šiferio stogas perdengtas skiedromis. Kitas namas iš išorės atrodys autentiškas, tačiau vidus, atsižvelgiant į ekologinius reikalavimus, bus pritaikytas gyventi šiuolaikiškai, įrengta kanalizacija, vandentiekis. Tai kartu bus ir namas - eksponatas, ir jame gyvens "vietinis aukštaitis".