Demaskavo nelegalų prekybos tinklą

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė antradienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje aiškino, kad Didžiojoje Britanijoje buvo atliktas 6 mėn. trukęs tyrimas, kuris demaskavo kraupią tiesą: į Angliją nelegaliai gabenami veisliniai šunys iš Rytų Europos.

Labiausiai šioje srityje „sužibėjo“ Lietuva ir Vengrija. Ši tendencija tapo ryški nuo 2012 metų, kuomet buvo supaprastintos naminių gyvūnų įvežimo į Didžiąją Britaniją sąlygos.

„Vien iš Lietuvos nuo 2011 metų įvežimas padidėjo aštuonis kartus. 2013 metais įvežta daugiau nei 2000 šunų. Kilo grėsmė dėl pasiutligės. Mums tai kelia didelį nerimą, nes veisėjai veisia labai daug šunų“, - teigė B. Kymantaitė, pridėjusi, kad Lietuvoje yra 11 nelegaliai šunimis prekiaujančių veisėjų.
Brigita Kymantaitė

B. Kymantaitė sakė, kad tokia veikla yra ne tik neteisėta, bet ir neetiška. Visų pirma todėl, nes šuniukai išvežami per jauni ir dar nepaskiepyti. O masinis veisimas nesudaro gerų sąlygų kalėms ir šunims.

„Tai daro neigiamą įtaką šuniukų gerovei. Tam panaudojami ir mišrūnai. Tokie šunys neturi dokumentų. Jie tik panašūs į tą veislę. Taip sumažinama kaina. Mamos (Patelės, - red. past.) laikomos garduose. Nėra galimybių užtikrinti šuniukų gerovės, nevyksta socializacija, sunkiau užtikrinti fizinę ir psichinę sveikatą. Netgi atsirado nauja pasiūla – nėščių kalių pardavinėjimas“, - aiškino gyvūnų globos organizacijos vadovė.
E. Macelis
Buvo patikrinti aštuoni veterinarijos gydytojai. Tikrai vyksta nevisiškai teisingas dokumentų išdavimas. Pernai sustabdėme vieno vežėjo veiklą. Šiemet irgi yra vienas toks atvejis. Taip pat išaiškinome gydytojus, kurie netinkamai vykdė veiklą. Dvejiems gydytojams sustabdytos licencijos. Dar keliems sustabdyta teisė išduoti šunų pasus, kad daugiau jie nedarytų pažeidimų.

Anot jos, tyrėjams Lietuvoje pavyko nusipirkti du padirbtus šunų pasus, kurių įrašai buvo suklastoti. Pasai parengti prieš tai veterinarijos gydytojams net neapžiūrėjus keturkojų.

„Be to, tyrėjai iš Anglijoje gyvenančių lietuvių, kurie dalyvauja nelegaliame prekybos tinkle, nupirko šuniukų, kurių amžius buvo nurodytas neteisingai. Deklaruota, kad šuniuko amžius – 16 savaičių, tačiau iš tiesų jam buvo 10 savaičių. Prekyba vyko internetu. Tyrėjai susitiko su penkiais veterinarijos gydytojais ir keturi iš jų sutiko suklastoti dokumentus. O autobusų vairuotojai tokius šuniukus veža kaip siuntinius“, - tikino B. Kymantaitė.
Brigita Kymantaitė ir Egidijus Mecelis

Anot jos, sunku pasakyti, kokio masto  yra šis nelegalios prekybos šunimis tinklas. Tačiau jo veikimo principas jau aiškus.

„Lietuvos veisėjai veisia šuniukus ir turi kontaktų su emigrantais, kurie šuniukais prekiauja. Tarp daugintojo ir platintojo yra įsiterpęs veterinarijos gydytojas, kuris fiktyviai išrašinėja dokumentus. Taip pat veikia transportuotojas. Pavyzdžiui, vairuotojas praneša, kada ir iš kur paims šuniukus. Į sutartą vietą šunis atnešę žmonės gauna atlygį iš vairuotojo. Ir tą pačią dieną veterinarijos gydytojai išrašo dokumentus. Už tai vairuotojas su jais atsiskaito. Vairuotojas tada pristato šuniukus emigrantams. Šie su juo ir atsiskaito,“- prekybos keturkojais schemą atskleidė Brigita Kymantaitė.

Krečiami veterinarijos gydytojai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Macelis savo ruožtu teigė, kad gavus duomenų apie neteisėtą prekybą šunimis VMVT ėmėsi papildomų veiksmų. Jis pripažino, kad tyrėjų surinkti duomenys atspindi tiesą.
Egidijus Mecelis

„Mes vykdome griežtą kontrolę. Buvo patikrinti aštuoni veterinarijos gydytojai. Tikrai vyksta nevisiškai teisingas dokumentų išdavimas. Pernai sustabdėme vieno vežėjo veiklą. Šiemet irgi yra vienas toks atvejis. Taip pat išaiškinome gydytojus, kurie netinkamai vykdė veiklą. Dvejiems gydytojams sustabdytos licencijos. Dar keliems sustabdyta teisė išduoti šunų pasus, kad daugiau jie nedarytų pažeidimų. Nuo gruodžio 29 dienos dokumentus galės išduoti tik tie gydytojai, kurie yra įtraukti į specialų registrą“, - kalbėjo VMVT atstovas.

Mišrūnai parduodami kaip veisliniai šunys

Didžiosios Britanijos tyrėjų teigimu, šunų daugintojų uždarbis iš tokios veiklos gali siekti apie 100 tūkst. svarų sterlingų (440 tūkst. litų) kasmet arba 36,6 litų per mėnesį.

Tyrimas atskleidė, kad vieno daugintojo namuose gali būti net iki 30 kiekvienais metais veisiamų, įvairų populiarių veislių mišrūnų kalių. B. Kymantaitės teigimu, Lietuvos šunų daugintojai, vesiantys į tam tikrą veislę panašius šunis ir pavadinę juos „veisliniais“, siekdami pasipelnyti, apgaudinėja pirkėjus.

Nelegalus įvežimo faktas Didžiojoje Britanijoje paaiškėja tik tada, kai šunį įsigijęs pirkėjas apsilanko pas veterinarą, kad šis užregistruotų šuniuką naujojo savininko vardu.

Gyvūnų globos organizacija skaičiuoja, kad 2013 metais iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją buvo importuota per 2100 šunų. Tai yra 31 proc. daugiau nei ankstesniais metais ir beveik 8 kartus daugiau nei 2011 metais.

Gavusi šią informaciją VMVT atliko skubų patikrinimą, kurio metu įvairiuose Lietuvos regionuose patikrinti 8 privatūs veterinarijos gydytojai ir 8 šunų veisėjai.

„Tyrimo metu neteisėtos veiklos ir informacijos, pateikiamos oficialiuose dokumentuose, klastojimo faktai pasitvirtino. Inspektoriai išsiaiškino ne vieną atvejį, kai gyvūnų augintinių pasai buvo išduodami pažeidžiant numatytas procedūras, pavyzdžiui gyvūno savininkui parduodami tušti pasai arba dokumentai su suklastotais įrašais apie gyvūnų amžių, sveikatos būklę ir panašiai“, – aiškino E. Mecelis.

Visi pažeidimus padarę privatūs veterinarijos gydytojai nubausti maksimaliomis nuobaudomis – jiems taikytos piniginės baudos, sustabdytos veterinarijos praktikos licencijos.

„VMVT šią vasarą savo iniciatyva atliko panašų tyrimą, kurio metu nustatė beveik analogiškus pažeidimus ir jau buvo apribojusi kelių veterinarijos gydytojų veiklą. Šis ir ankstesnis tyrimai parodo, kad problemos kyla dėl menkos išduodamų dokumentų kontrolės. Šiuo metu augintinių pasų išdavimą vykdanti Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija su šia užduotimi nesusitvarko“, - pabrėžė E. Mecelis.

Specialisto teigimu, įvertinant visą surinktą informaciją, nuo šių metų gruodžio 29 d. įsigalios iš esmės pakeista gyvūnų augintinių pasų išdavimo tvarka, bus išduodami ir naujos formos gyvūnų augintinių pasai. Numatyta, kad dokumentus išduoti ir juose daryti įrašus turės teisę tik į specialų sąrašą įtraukti privatūs veterinarijos gydytojai, kuriuos reguliariai kontroliuos valstybiniai inspektoriai.

Tiek veterinarijos gydytojų, tiek veisėjų veiklos patikrinimai bus tęsiami ir toliau. Taip pat bus stebimi ir asmenys, kurie tyrimo metu deklaravo nutraukiantys savo veiklą.

Organizacija „Dog Trust" dalinasi vaizdo įrašu, kuriame užfiksuoti tyrėjo, apsimetusio šuniukų pirkėju, pokalbiai su nelegaliais veisėjais.

Pastarieji pripažįsta, kad šuniukas nepaskiepytas nuo pasiutligės arba skiepai neveiksmingi, taip pat, kad informacija šuns dokumentuose nėra teisinga.