Gerbėja: dizaineris padarė nereikalingą klaidą

„Matyti, kad tikrai nebeturi, ką parodyt ir kuo nustebinti, jei sugebi į madų šou atvilkti kupranugarį... Gyvūno kankinimas ir išnaudojamis vardan beprasmiškos pramogos. Kas gali būti baisiau?“ - tokias emocijas kupranugario pasirodymas ant scenos sukėlė internautui Lukui, parašiusiam komentarą dizainerio Juozo Statkevičiaus „Facebook“ paskyroje.

„J. Statkevičius padarė nereikalingą klaidą, juk jis ir taip talentingas, kam to kupranugario?“ - retorinį klausimą uždavė Lina.

„Tai – ne menas, o gyvūnų kankinimas“, - piktinosi kitas komentatorius Mindaugas, pasisakęs asociacijos „Aš prieš medžioklę“ puslapyje. Nors kritikos tokiam poelgiui buvo daug, atsirado ir nieko bloga šiame veiksme nematančiųjų.
Man pasakė, kad jį reikės kartu su asiliuku pasiimti. Klausiu: prie ko čia asiliukas? Sako: jis yra jo draugas ir be jo jis blogai jaučiasi, liūdi. Taigi mes pasiėmėme abu.
P. Variakojis

„Juk ten jų (gyvūnų – red. past.) niekas nemuša, nežaloja. Tiesiog praveda ir tiek, nelabai į kankinimą panašu. Skirkit kankinimą nuo nekankinimo. Žinokit, šunys, katinai, paukščiukai ar ropliai, laikomi namuose, taip pat kankinasi. Ir karvės kankinasi, kai jas fermose laiko, ir žirgai žirgynuose kankinasi ir t...t. Tai faktiškai reiktų grįžti į akmens amžių ir mums patiems eiti į mišką, nes mes irgi save „kankinam“, esame evoliucionavę, o juk mūsų vieta Etiopijos savanose“, - ironiškai šią situaciją įvertino socialiniuose tinkluose pasisakęs Marcus.

Žinduolių specialistė: mūsų kupranugaris net neitų ant scenos

Lietuvos zoologijos sodo Žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė pripažino pati šou nemačiusi ir nežinodama detalių apie kupranugarį, negalinti tiksliai pasakyti, ar gyvūnas patyrė stresą, ar ne. Tačiau pašnekovė pabrėžė, kad jeigu gyvūnas yra iš cirko, jis yra prijaukintas ir prie žmonių minios pripratęs.


„Pavyzdžiui, mes savo laukinio net neužvestumėme (ant scenos – red. past.), nepakinkytumėme, tam jis turi būti nuo mažens pratinamas, vedžiojamas. Su juo reikia labai daug dirbti ir tas žmogus, kuris tai daro, turi turėti ryšį su gyvūnu nuo mažens. Suaugusio kupranugario nelabai išeitų atvesti ant scenos“, - svarstė žinduolių specialistė.

Anot jos, anksčiau zoologijos sodas turėjo kupranugarių jauniklių, kuriuos vedžiojo, bet vėliau teko juos parduoti. „Juos vedžiodavome kuo puikiausiai, ir į mašiną patys įlipdavo, bet tą gyvūną be galo glostydavo prižiūrėtojas, ramindavo, nes vis tiek yra stresas. Juk ir paprasčiausią šuniuką įneškite į troleibusą ir jis visas dreba, jei nepratęs“, - sakė A. Grebliauskienė.

Dresuotojas: pasirodyme turėjo dalyvauti ir asiliukas

J. Statkevičiaus šou su kupranugariu pasirodęs „Baltijos cirko“ vadovas, aukščiausios kvalifikacijos dresuotojas Petras Variakojis GRYNAS.lt pripažino dizainerį pažįstantis nuo seno. Sulaukęs jo skambučio su idėja madų šou pasirodyti kupranugariui, ėmė sukti galvą, iš kur jį gauti.

„Iš Rytų įsivežti negalėjome, o iš Vakarų niekas vienai dienai nevažiuoja arba kainuoja tiek, kad neapsimoka vežti. Esame gerai pažįstami su „Dubingių žirgynu“, jo savininkas ponas Alvydas turėjo kupranugarį, bet šis be žirgyno niekada gyvenime nėra kažkur buvęs. Didžiuojuosi tuo, kad per vieną parą padėjau šiam kupranugariui suprasti tą erdvę (kur vyko pasirodymas – red. past.), prijaukinti, kad jis galėtų renginyje sudalyvauti“, - pasakojo P. Variakojis. Paklaustas, kam pasirodymui buvo reikalingas kupranugaris, vyras teigė, kad tai buvo vakaro staigmena.
J. Statkevičius padarė nereikalingą klaidą, juk jis ir taip talentingas, kam to kupranugario?
Internautė Lina

Dresuotojas, ruošdamasis pasirodymui, pats nuvyko apžiūrėti kupranugario. Jis buvo dviejų metų amžiaus, atrodė, guvus, smalsus, šeimininkų prijaukintas.

„Man pasakė, kad jį reikės kartu su asiliuku pasiimti. Klausiu: prie ko čia asiliukas? Sako: jis yra jo draugas ir be jo jis blogai jaučiasi, liūdi. Taigi mes pasiėmėme abu. Man buvo pasakyta, kad asiliukas yra vedlys, kad paskui jį eina kupranugaris. Mes vienoje repeticijoje bandėme asiuliuką vestis ir paskui jį kupranugarį, bet išėjo taip, kad kupranugaris neišsigando dalyvavimo, o asiliukas „atsisakė“, nepatiko dekoracijos ir t.t.“, - užkulisiuose vykusius dalykus atskleidė P. Variakojis.

Gyvūno negali nepriversi, gali jį tik sudominti

„Baltijos cirko“ vadovo teigimu, gyvūną kažką daryti negalima priversti, galima jį tik sudominti. Taip buvo pasielgta ir su kupranugariu.
Kupranugaris ir Petras Variakojis Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymas

„Ne paslaptis, kad per repeticijas kupranugariui buvo sumaitinti kokie 6-8 kilogramai šviežiausio batono kaip skanėstas. Gyvūnui toks bendravimas per skrandį patiko. Jis buvo sudomintas. Visi pasirodymo dalyviai matė, kaip tai vyko – aš su batonu rankoje ir su pavadėliu, prie kurio kupranugaris buvo prisegtas, taip ir bendravome“, - pasakojo dresuotojas.

Anot jo, repeticijos vyko dieną prieš pasirodymą, o paskutinę naktį likta nakvoti kartu su gyvūnais arenoje, kad jie prisiuostytų ten tvyrančio kvapo, jaustų erdvę.
Su juo reikia labai daug dirbti ir tas žmogus, kuris tai daro, turi turėti ryšį su gyvūnu nuo mažens. Suaugusio kupranugario nelabai išeitų atvesti ant scenos.
A. Grebliauskienė

„Nestresavo nei vienas nei kitas – nei asiliukas, nei kupranugaris. Vaikščiojome su jais po „Siemens“ areną ir visi dalyviai matė, kad labiausiai pavargome mes, žmonės, nes praktiškai nakvojome prie jų specialios priekabėlės – su vandeniu, su kitais dalykais, jiems buvo sudarytos visos sąlygos“, - tikino P. Variakojis.

Anot jo, natūralu, kad kažkiek streso kupranugaris pasirodymo metu vis dėlto jautė, bet jį jaučia ir bet kuris žmogus, pasirodydamas miniai žmonių.

„Kai pasirodėme su kupranugariu, buvo garsinės ovacijos su nuostaba. Be abejonės šis garsas ne tai, kad išgąsdino, bet buvo netikėtas – ir žmogus stabteltų. Be to, niekas nesitikėjo, kad pirmoje eilėje VIP vietose sėdinčios damos norės kupranugarį paliesti. Jis truputį pasibaidė, bet paskui kaip tikras artistas su stažu labai garbingai visą likusią pasirodymo dalį kuo puikiausiai atliko“, - sakė P. Variakojis, atskleidęs, kad visas buvimas scenoje su gyvūnu truko gal tik kokias penkias minutes.

Tą patį vakarą po pasirodymo gyvūnas buvo grąžintas į „Dubingių žirgyną“.