Mokiniai ardė telefonus bei kompiuterius

Renginys prasidėjo netradicine ir naudinga vienos iš atliekų tvarkymo bendrovių padalinio vadovo Sauliaus Norkaičio paskaita apie tai, kas laikoma elektroniniais prietaisais, kokia jų reikšmė mūsų gyvenime, tačiau daug svarbiau: kaip tinkamai juos apdoroti nepakenkiant aplinkai, kai šie nebeatlieka savo funkcijų ir tampa atliekomis.
Antrojo etapo metu vyko elektronikos ardymo varžybos, kurių metu 10 moksleivių rungėsi dėl geriausio demontuotojo titulo. Moksleiviai gavę specialius serverius (kompiuterių priedėlius) turėjo savarankiškai juos išardyti ir suskirstyti jo dalis.
Citata
„Mums patogu išmesti elektronikos prietaisą tiesiog į konteinerį, tačiau nedaugelis žino, į kiek daug dalių, galima suskirstyti elektronikos prietaisus perdirbimui. Gerai išmanant chemiją, iš kompiuterių bei mobiliųjų telefonų dalių galima išgauti net ir tauriojo metalo - aukso. Tai žinodami, galbūt daugelis susimąstytų ar verta išmesti savo seną kompiuterį į bendrą konteinerį“, – sako elektronikos surinkimą organizuojančios Elektronikos Platintojų Asociacijos vadovas Mantas Varaška.
Apsiginklavę įrankiais moksleiviai išardė kompiuterius bei mobiliuosius telefonus

Įgavus teorinių žinių, prasidėjo smagioji dalis - elektroninių prietaisų ardymas. Po instruktažo, apsiginklavę reikalinga amunicija: šalmais, akiniais, apsauginėmis pirštinėmis, įvairių atsuktuvų ir kitų specialiai tam pritaikytų įrankių pagalba moksleiviai ardė personalinius kompiuterius, mobiliuosius telefonus, įvairias mikroschemas.

Tokie prietaisai pasirinkti ne atsitiktinai – techniniu aspektu, dėl gausybės varžtelių ir kitų sudedamųjų dalių juos ardyti ne taip ir lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Ką jau kalbėti apie tinkamą dalių išrūšiavimą į specialius konteinerius. Elektronikos prietaisus entuziastingai ardė ir gimnazijos moksleivės. 

Vertino ne už atlikimo greitį, bet kokybę

Antrojo etapo metu vyko elektronikos ardymo varžybos, kurių metu 10 moksleivių rungėsi dėl geriausio demontuotojo titulo. Moksleiviai gavę specialius serverius (kompiuterių priedėlius) turėjo savarankiškai juos išardyti ir suskirstyti jo dalis. Nors greičiu pasižymėjo keletas moksleivių, varžybas kuravęs S. Norkaitis nusprendė laimėtojus skelbti patikrinus darbo atlikimo kokybę.
 Atliekų tvarkymo bendrovės vadovas pradėjo nuo teorinės paskaitos

„Labai svarbu atskirti visas dalis, pavyzdžiui, prie mikroschemos primontuotą aliuminio  radiatoriuką. Aliuminio vertė yra 6 kartus didesnė už juodojo metalo. Už toną aliuminio galima gauti 3000 litų ir daugiau,“ – sakė bendrovės atstovas.

Geriausiai prietaisus išmontavo ir suskirstė Monika Truncaitė, Deimantė Bernatavičiūtė, Karolina Slavinskaitė.
Merginos, pelniusios geriausių demontuotojų titulą ir prizus
„Kažkada teko išmesti televizorių į konteinerį, tačiau tik vėliau sužinojau, kodėl taip daryti nedera ir kokios pavojingos atliekos jį sudaro. Šiandien teko susipažinti su ardytojų ir rūšiuotojų darbu, kuris reikalauja daug kruopštumo, žinių ir atsakomybės“, - savo atradimais dalinosi Alytaus Putinų gimnazijos moksleivis Saulius Tacionis.
Manau, kad šis susitikimas moksleiviams turės pridėtinės vertės. Visi įpročiai ir sąmoningas rūšiavimas atsiranda per praktinę veiklą. Gyvename vartotojiškoje visuomenėje, tad privalome vengti būti nepasotinamais vartotojais.
Vaida Sakalauskienė

Teikė džiaugsmingą atradimą

Tiesa, kad vaikams nebūtų pavojaus S. Norkaitis paaiškino apie pavojingas medžiagas ir kaip jos paprastai žymimos. Pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų baterijos, kurios galėtų būti kenksmingos, yra iškart išimamos ir utilizuojamos, ardyme toliau dirbant tik su plastikinėms dalims, varžtais.
Po renginio moksleiviai veiduose neslėpė šypsenų, o S. Norkaitis džiaugėsi, kas susirinkusi publika buvo entuziastingai nusiteikusi ir su dideliu susidomėjimu įsitraukė į veiklą.
Apsiginklavę įrankiais moksleiviai išardė kompiuterius bei mobiliuosius telefonus

„Manau, kad šis susitikimas moksleiviams turės pridėtinės vertės. Visi įpročiai ir sąmoningas rūšiavimas atsiranda per praktinę veiklą. Gyvename vartotojiškoje visuomenėje, tad privalome vengti būti nepasotinamais vartotojais“, – sakė biologijos mokytoja Vaida Sakalauskienė.