Iš žaliavos, kurios niekam nereikia ir kuri kitu atveju mėtytųsi pakelėse, vyrukas pradėjo kurti darbus, už kuriuos meno mėgėjai šiandien jam pasiruošę pakloti iki 3000 svarų (13 500 litų). Jis vadinamas vienu ryškiausių industrinio meno atstovų.

Vienam šiukšlė, kitam -  lobis

Skulptorius dirba pilną darbo dieną, ratų gaubtus paversdamas blizgančiomis pelėdomis, jūros žuvimis. Ant gyvūnų gerai įsižiūrėjus galima atpažinti visiems gerai žinomus automobilių gamintojų ženklus: „BMW“, „Volvo“, „Ford“, „Mercedes“.

P. Elringtonas gaubtus sujungia naudodamas kur nors sąvartynuose rastą vielą – net ir šios žaliavos jis neperka naujos. Gaubtus vyras pjausto naudodamas rankdarbių peiliuką ir metalo pjūklelį.

„Man patinka antrą kartą panaudoti medžiagas. Noriu parodyti, kad tai, kas vienam žmogui yra šiukšlė, kitam gali būti lobis!“ - sako skulptorius.
Nustokite dirbti tai, ko nemėgstate ir imkitės to, kas jums patinka. Taip, lengva nebus. Kartais liksite alkani, tačiau dvasinis alkis, ypač ilgalaikis, yra daug baisesnis
Ptolemius Elringtonas

Savo profilyje menininkus vienijančiame socialiniame tinkle devianart.com jis skelbia ir vieno naujausių darbų - laumžirgio nuotraukas. Šis vabzdys pagamintas iš senų prekybos centro prekių vežimėlių ir galėtų papuošti kurio nors Jungtinės Karalystės miesto urbanistinę erdvę.

GRYNAS.lt susisiekus su menininku jis teigė ratų gaubtus dažniausiai aptinkantis pakelėse, tačiau dabar jau atsiranda žmonių, kurie turi tokių atliekų ir jas atveža tiesiai šiam menininkui.

„Automobilių buferiai, iš kurių pagaminau lapę (vienas naujausių autoriaus darbų, -red. past.), buvo nuimti nuo daužtų automobilių arba tiesiog į šiukšlyną atkeliavę buferiai, tiesa, už juos turėjau susimokėti nedidelį mokestį. Kadangi lapę reikėjo užbaigti iki tam tikros datos, ją gaminau 10 dienų dirbdamas po 12 valandų per dieną. Na, o skulptūras iš automobilių ratų gaubtų dažniausiai gaminu savaitę“, - pasakoja P. Elringas.

Jis priduria, kad senas prekybos centrų vežimėlių dalis superka iš vertingus metalus sąvartyne renkančio žmogaus, tad už jas taip pat turi šiek tiek sumokėti.

„Kaip profesionalus skulptorius dirbu nuo 2001-ųjų, tačiau tiesą sakant, visą savo gyvenimą kai suaugau, ką nors konstravau. Ratų gaubtus pastebėjau dar 1997-aisiais metais. Aš – savamokslis, na, gal turiu šiek tiek suvirintojo patirties. Tai tikrai nėra švarus darbas, tačiau aš nuolat mokausi. Iš kur semiuosi įkvėpimo? Iš gyvosios gamtos... Ten yra toks neaprėpiamas kiekis, tokie turtai įvairių idėjų, kad man jau dabar darosi gaila, kiek nedaug laiko aš turiu joms įgyvendinti“, - sako menininkas.

Nuo Anglijos karalienės iki trimetrinės bitės

P. Elringtonas pasigiria trimis darbais: Anglijos karaliene, saksofonu ir trijų metrų aukščio bite. Pastarąją sakosi lipdęs net kelis mėnesius. Visos šios skulptūros, žinoma, sukurtos iš tokių pat plastiko arba metalo atliekų. 

Natūralaus dydžio saksofonas iš automobilio ratų gaubtų bei įvairių virtuvės įrankių atliekų vis dar pardavinėjamas ir kainuoja 350 svarų (daugiau nei 1500 litų). 

Skulptorių ir daugiau jo darbų galima surasti paieškos lange įvedus „Hubcap creatures“ („Padarai iš automobilio ratų gaubtų“)

Šiuo metu kūrėjui yra 50 metų, taigi didžiąją gyvenimo dalį jis užsiėmė kita veikla. Duodamas interviu svetainei elblogdeelhombrepercha.blogspot.com, jis prisipažino, jog pradžia buvo labai sunki.

„Džiaugiuosi, kad turėjau draugų, kurie leido penkerius metus pagyventi laisvame kambaryje. Per tą laiką pakėliau savo verslą „nuo žemės“ ir neturėjau parduoti sielos bankui. Taip pat turėjau daugiau laiko auginti savo vaikus. Vis dar turiu daug laisvo laiko! Gaila, kad mano vaikai jau per dideli, kad jais rūpinčiausi“, - šmaikštaudamas dėsto P. Elringtonas.

Vis tik paklaustas, koks jo nuomone darbas yra labiausiai pavykęs, skulptorius suminkštėja.
„Dabar turiu penkerių mėnesių sūnų. Jis – geriausia, ką pagaminau“, - sako britas.
Kadangi lapę reikėjo užbaigti iki tam tikros datos, ją gaminau 10 dienų dirbdamas po 12 valandų per dieną. Na, o skulptūras iš automobilių ratų gaubtų dažniausiai gaminu savaitę.
Ptolemius Elringtonas

„Visi galėtų daryti tą patį“

P. Elringtonas vadovauja dirbtuvėms mokyklose, skaito paskaitas, dienų dienas lindi savo dirbtuvėse ir pripažįsta, jog savo darbo „verslinės“ pusės labai nemėgsta.

„Baisiai nemėgstu visų tų sąskaitų-faktūrų, kvitų, ataskaitų. O dėl gaminių pardavimų, tai viskas labai svyruoja. Kartais esu užimtas šešiems mėnesiams į priekį, o kartais jaučiu, kaip iždas tuštėja ir laukiu, kad kas nors gero nutiktų“, - atskleidžia skulptorius.

Žurnalistai taip pat skulptoriaus paklausė, ar jis yra rimtai susižeidęs, gamindamas savo darbus.
„Na, porą kartų įsigręžiau sau į nykštį. Tikrai skaudėjo. O šiaip turiu kažkokį vidinį balsą, kuris pasako „atsargiai“ kelios akimirkos iki nutinkant kam nors negero. Tas vidinis balsas mane kelis kartus išgelbėjo. Tačiau įprastai laikausi visų saugumo priemonių ir žinau, kas kiekvienu atveju gali nutikti“, - sako P.Erlingtonas.

Jis užtikrintai teigia, jog gyvūnus iš ratų gaubtų liausis kūręs tik tada, kai nebevaldys rankų.
„Tai ne darbas – tai mano gyvenimas. Aš niekada neišeisiu į pensiją“, - drąsiai kalba skulptorius.
Ir čia pat pripažįsta, jog už savo skulptūras norėtų paprašyti dar didesnės kainos.

„Ne todėl, kad esu gobšus, tačiau norėčiau tam sugaišti daugiau laiko ir jas padaryti dar detalesnes. Bet skulptūras parduodu paprastiems žmonėms, todėl reikia palaikyti žemesnes kainas. Tačiau tai reiškia, kad turiu greitai dirbti, nes juk turiu pragyventi. Nelaikau savęs labai talentingu: man atrodo, kad daugmaž visi galėtų daryti tai, ką darau aš. Tereikia nusiteikimo ir valios“, - kalbėjo vyras. 

Iš įvairių automobilių atliekų dažniausiai perdirbami tepalo filtrai, padangos, metalas. Plastikinės dalys dažniau mėtosi gamtoje, pakelėje ir nusėda savartynuose, mat jos nėra tokios vertingos.
Šiuo atveju skulptorius automobilių atliekas perdirba naudodamas vien rankų darbą, be papildomos energijos ir dar suteikia šioms atliekoms naują vertę.

Pabaigai jis prideda savo palinkėjimą skaitytojams.

„Nustokite dirbti tai, ko nemėgstate ir imkitės to, kas jums patinka. Taip, lengva nebus. Kartais liksite alkani, tačiau dvasinis alkis, ypač ilgalaikis, yra daug baisesnis“, - sako P. Elringtonas.