Redžiuvelakas padeda apsisaugoti nuo ligų

Šį gėrimą redžiuvelaku pavadino lietuvių kilmės gyvo maisto pradininkė Ann Wigmore, sako jos vardu pavadinto fondo vadovas Paulius Jeruševičius. Gyvo maisto specialistas sako, kad po šiuo sudėtingu pavadinimu slypi visai paprastai pagaminamas produktas.

„Kitaip tariant, tai yra raugas. Tiesa, kartais žmonės jį maišo su duonos kepimui naudojamu raugu. Realiai tai yra sudaigintų kviečių gėrimas. Beje, galima naudoti ne tik kviečius. Taip pat tinka kynva ir kopūstai. Paprasčiausiai pagaminamas, bet tuo pačiu gal netgi vertingiausias yra iš kopūsto pagamintas redžiuvelakas“, - aiškino pašnekovas.

P. Jeruševičius
Gaminant pramoniniu būdu šis gėrimas nebus toks, kaip gaminant namuose. Tačiau labai svarbu nuolat patikrinti, kad redžiuvelakas nepradėtų gesti. Kad neprasidėtų puvimo procesas, reikia naudoti labai švarius indus. O kynva ir kviečiai turi būti švariai nuplauti. Svarbu, kad neatsirastų rūgšties kvapas. Nemalonaus kvapo būti negali.
Anot jo, redžiuvelaką pasigaminti namuose labai paprasta. Tam užtenka savaitės. „Kai sudaigini kviečių grūdus, juos užpili vandeniu. Tuomet prasideda fermentacijos procesas. Per savaitę pasidaro raugas. Gaminant iš kopūstų juos reikia labai gerai susmulkinti, kad išbėgtų sultys. Visa tai užpilama vandeniu ir paliekama rūgti. Tik reikia nenaudoti druskos ir cukraus“, - kalbėjo P. Jeruševičius.
Gyvo maisto žinovas aiškino, kad redžiuvelakas labai naudingas mūsų organizmui, kadangi turi daug pieno rūgšties. Anot jo, geriant šį gėrimą gerinama virškinimo sistema ir stiprinamas imunitetas.
Pasigaminti sveikatai naudingą gėrimą visai nesudėtinga

„Redžiuvelake yra daug pieno rūgštį gaminančių gerųjų bakterijų. Raugintas maistas labai prisideda prie žarnyno mikrofloros atstatymo. Geriantiems vaistus vietoje probiotikų rekomenduočiau pasigaminti redžiuvelako. Vartojant jį rudenį žymiai sumažėja peršalimo grėsmė. Taip stiprinamas imunitetas. Be to, pagerinama virškinamojo trakto veikla“, - gerąsias savybes vardijo pašnekovas.

Kaip pasigaminti kopūstų redžiuvelaką?

Vyro teigimu, šio gėrimo reikėtų išgerti kasdien prieš valgį. Tačiau redžiuvelaką reikia gana greitai suvartoti. Jis namų sąlygomis gali stovėti penkias dienas. Gėrimas, kaip teigė pašnekovas, yra rūgštoko skonio.

Nusprendus pasigaminti kviečių redžiuvelaką, P. Jeruševičius patarė naudoti sertifikuotus ekologiškus kviečius, kurie nebūtų praturtinti cheminėmis medžiagomis. Visgi jis laikėsi pozicijos, kad geriausia šį gėrimą ne pirkti, bet gaminti patiems.
Iš redžiuvelako galima pasigaminti energinę sriubą

„Gaminant pramoniniu būdu šis gėrimas nebus toks, kaip gaminant namuose. Tačiau labai svarbu pastoviai žvilgtelėti, kad redžiuvelakas nepradėtų gesti. Kad neprasidėtų puvimo procesas, reikia naudoti labai švarius indus. O kynva ir kviečiai turi būti švariai nuplauti. Svarbu, kad neatsirastų rūgšties kvapas. Nemalonaus kvapo būti negali“, - aiškino gyvojo maisto žinovas.

Jo teigimu, pasigaminti redžiuvelaką iš kopūstų labai paprasta. Tereikia 1,5 litro smulkiai plaktuvu ar peiliu susmulkintų kopūstų ir tiek pat vandens. Visa tai reikia sumaišyti ir laikyti kambario temperatūroje 3-5 dienas, kol surūgs. Maistui naudojamas nusunktas skystis.