Ąžuolo žievė tinka viduriavimui gydyti

Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė Ksavera Vaištarienė GRYNAS.lt teigė, kad gilių poveikis teigiamai veikia žmogaus organizmą. „Jas naudojant maistui perimama galingiausio medžio informacija. Taip žmogus gauna stiprybės“, - tikino pašnekovė.

Anot jos, ąžuolo stiprybę geriausia perimti geriant gilių kavą, kuri yra žymiai naudingesnė nei iš užsienio įvežta kava ir arbata. „Tai yra nepakartojamas gėrimas, kuris stiprina žarnyno ir kraujagyslių sieneles. Norint pasigaminti litrą šio gėrimo reikia įdėti vieną šaukštą pasigamintos kavos. Tačiau gilių kavos spalva kiek blankoka. Norint tamsesnės spalvos reikia įdėti arbatinį šaukštelį cikorijos. Šis derinys labai tinka. Šios kavos skonis yra traukiantis. Geriant tokią kavą gaunama daug jėgų ir valomas organizmas“, - aiškino liaudies medicinos žinovė.
Ksavera Vaištarienė

Jos teigimu, jau dabar giles galima rinkti, o pasiruoštą kavą reikėtų laikyti sandariuose induose. Tačiau, kaip sakė K. Vaištarienė, nemažiau veiksminga ąžuolo žievė, pumpurai ir lapai. „Verta prisidžiovinti žievės gabaliukų. Ąžuolo žievės arbata labai gerai sustabdo viduriavimą. Be to, ji stiprina ir žarnyno sieneles. Tiesa, žieve reikia pasirūpinti pavasarį. Dabar nėra pats geriausias metas, nes medžiai yra užsnūdimo būsenoje. Taip pat galima gerti ąžuolo lapų arbatą. Tik reikia prisirinkti jaunesnių lapų. O ąžuolo pumpurus galima valgyti. Pavyzdžiui, jie tinka gaminant salotas“, - aiškino pašnekovė.

Žolininkė Janina Danielienė taip pat laikėsi pozicijos, kad giles ir kitas ąžuolo dalis tikrai verta naudoti maistui. Anot jos, ąžuolo žievė naudojama infekcinėms ligoms gydyti ir skausmams malšinti. O lapų arbata stiprina imunitetą.
Citata
Liaudies medicinos žinovai giles, be kita ko, pataria naudoti sergant mažakraujyste, gausiai prakaituojant. Taip pat ąžuolo vaisiai naudingi vyrams, kadangi gerina potenciją. Ir tai toli gražu ne viskas, ką jos duoda. Gilės stabdo kraujavimą, slopina uždegimą, mažina dantų skausmą, stiprina dantenas. Nors gilių kavoje ir nėra kofeino, tačiau šis gėrimas vis tiek tonizuoja organizmą.

„Gilės yra sukaupusios visas šias savybes. Ąžuolo vaisiai dažniausiai naudojami kavos gamybai. Tokia kava mažina kraujospūdį. Aš pati tą kavą labai mėgstu. Mano kraujo spaudimas didesnis nei turėtų būti, bet ši kava viską sureguliuoja. Be to, ji teigiamai veikia virškinimo sistemą, kepenų veiklą. Tiesa, gilės gali būti naudojamos ir kaip prieskonis“, - sakė J. Danielienė.

Kaip pasigaminti gilių kavą?

Pasigaminti gilių kavą visai nesudėtinga. Visų pirma iš miško reikia parsinešti gerai prinokusių, ligos ir kenkėjų nepažeistų ąžuolo gilių. Vaisiaus pažeidimą išduoda jame esančios skylutės. Tiesa, gilių „kepurėles“ reikėtų palikti miške.
Taip skrudinama gilių kava

Su gilėmis grįžus namo aštriu peiliu jas perpjaunant reikia nulupti išorinį apvalkalą. Pripylus į puodą pieno, giles jame reikia virti tol, kol jos suminkštėja. Išvirtas giles susmulkinkite – labai patogu permalti mėsmale. Susmulkintą masę plonu sluoksniu reikia paskleisti ant kepimo skardos ir džiovinti orkaitėje. Baigiant džiūti vertėtų padidinti temperatūrą ir leisti gilėms šiek tiek paskrusti. Jei po viso to gabalėliai atrodo per dideli, galite dar kartą susmulkinti kavamale. Tik svarbu, kad mišinys netaptų milteliais.

Viskas! Kava paruošta. Ją galima naudoti lygiai taip pat kaip įprastą pupelių kavą. Specialistai sako, kad norint pasigaminti kavą, gilių kavos mišinį geriausia sudėti į verdantį vandenį ir kelias minutes pavirti. Vien tik užplikius verdančiu vandeniu kava bus ne tokia stipri. Taip pat šios kavos mėgėjai gilių kavą pataria gerti su pienu. Svarbu tai, kad tokia kava ne tik skani, bet mažina pilvo skausmą ir viduriavimo simptomus.

Gilės tinka blynų ir sausainių kepimui

Liaudies medicinos žinovai giles, be kita ko, pataria naudoti sergant mažakraujyste, gausiai prakaituojant. Taip pat ąžuolo vaisiai naudingi vyrams, kadangi gerina potenciją. Ir tai toli gražu ne visos gilių vertingosios savybės. Gilės stabdo kraujavimą, slopina uždegimą, mažina dantų skausmą, stiprina dantenas. Nors gilių kavoje ir nėra kofeino, tačiau šis gėrimas vis tiek tonizuoja organizmą.
J. Danielienė
Ąžuolo vaisiai dažniausiai naudojami kavos gamybai. Tokia kava mažina kraujospūdį. Aš pati tą kavą labai mėgstu. Mano kraujo spaudimas didesnis nei turėtų būti, bet ši kava viską sureguliuoja. Be to, ji teigiamai veikia virškinimo sistemą, kepenų veiklą. Tiesa, gilės gali būti naudojamos ir kaip prieskonis.

Norint gydyti išsiplėtusias kojų venas susmulkintas giles reikia užpilti degtine ir mišinį keletą dienų palaikyti. Gauta tinktūra liaudies medicinos žinovai pataria visą savaitę kasdien trinti kojas. Po to būtina trijų savaičių pertrauka ir tuomet procedūrą galima kartoti vėl.

Gilės yra labai maistingos. Jose randama apie 50 proc. krakmolo, 7 proc. cukraus, 5 proc. riebalų, 7 proc. rauginių medžiagų. Todėl ąžuolo gilės puikiausiai tinka maisto ruošimui. Tam patartina jas naudoti sumalus.
Žolininkai pataria miške prisirinkti gilių

Jau seniai žinoma, kad iš gilių miltų išeina labai skanūs blynai. Pasiryžę juos pasigaminti šiuos miltus turėtų sumaišyti pusiau su kvietiniais miltais. Taip pat reikia įmušti kiaušinį, įpilti šiek tiek pieno ir įberti žiupsnelį druskos. Tešlą valandą palikite. Iškepti blynai pagardinami kmynais su maltais juodaisiais pipirais arba medumi. Be to, tokiu pačiu principu galima kepti ir sausainius.

Nuo prekystalio dingo gilių kava

GRYNAS.lt skaitytoja Jolanta yra pamėgusi gilių kavą. Tiesa, pati jos negamindavo – pirkdavo ekologiškų produktų parduotuvėje „Sveiki produktai“. Tačiau kurį laiką mergina čia šios kavos jau neranda. Ir ji paprašė pasidomėti, kodėl taip atsitiko.

Parduotuvės valdybos narė Goda Azguridienė pripažino, kad baimintis dėl to nereikia – prekyba šia kava nėra sustabdyta. Tiesiog šiuo metu pasibaigė rezervai, todėl laukiama naujo derliaus. Pašnekovė ramino, kad šią kavą pirkėjai netrukus turėtų vėl surasti.

„Laukiama naujo derliaus. Paprastai gilių kavos metams neužtenka. Kartais atsiranda tiekimo pertraukos – nuo derliaus priklauso. Mūsų tiekėjas yra fabrikas „Rūta“. Gilių kavos jau neturime daugiau nei mėnesį. Tačiau lapkritį jos jau turėtų būti. Kai keičiasi sezonas, tam tikrų prekių trūksta. Dabar ir ekologiškų grikių nebėra. Kartais tam tikros rūšies aliejaus pusę metų gali nebūti“, - aiškino G. Azguridienė.

Anot jos, tokią kavą perka gana daug pirkėjų. Tačiau nemažai dėmesio sulaukia ir kitos netradicinės kavos. „Tikrai yra nemažai žmonių, kurie negeria tradicinės kavos. Tačiau kadangi dabar nėra gilių kavos, galima išbandyti kitos rūšies kavą, pavyzdžiui, kiaulpienių šaknų, cikorijos ir miežių kavą. Vyresni žmonės atsimena, kad miežių kava sovietmečiu būdavo labai neskani, bet dabar naujosios technologijos pagamina tikrai skanią kavą“, - teigė pašnekovė.