„Situacija tokia – valstybiniai miškai šiais metais mums parduoda tik 20 procentų reikalingos žaliavos - beržo rąstų. O 30 procentų eksportuojama į užsienį, ir mes liekame be gamybai būtinos medienos“, - sako Vaidotas Stanevičius, bendrovės „Vakarų medienos grupė“ (VMG) produkto vadovas.
Dangiras Samalius
Jau daug metų kalbame apie tai, kad parduodant rąstinę medieną iš valstybinių miškų perdirbėjams Lietuvoje būtų taikoma pirmenybė.

Šiai bendrovei priklausanti dukterinė įmonė„Sakuona“, veikianti Klaipėdos rajone, pasak V.Stanevičiaus, iš valstybinių miškų norėtų pirkti bent 50 procentų beržo rąstų, tačiau apvaliosios medienos prekybos taisyklės yra tokios, kad didžioji dalis rąstų iš valstybinių miškų, per tarpininkus, eksportuojama.

Kaimynai pirmiausia parduoda vietos gamintojams

Tuo metu gretimų valstybių įmonės pagrindinius medienos kiekius pigiau susiperka iš savo šalies valstybinių miškų, o trūkstamą kiekį perka brangiau iš Lietuvos. Tokiu principu dirba Latvijos spygliuočių rąstų pjovėjai arba Lenkijos beržinių rąstų perdirbėjai.

Didžiąją dalį medienos Lietuvos perdirbėjai priversti pirkti iš privačių miškų, kurių savininkų strategija, pasak pramonininkų, dažnai yra sunkiai prognozuojama. Štai minėtoji „Sakuona“, gaminanti lovų rėmus ir dugno detales iš daugiasluoksnės faneros, iš privačių miškų įsigyja net 70 procentų reikiamos medienos, 20 procentų – iš valstybinių miškų, dar 10 procentų – iš privačių miškų savininkų Latvijoje.

„Jau daug metų kalbame apie tai, kad parduodant rąstinę medieną iš valstybinių miškų perdirbėjams Lietuvoje būtų taikoma pirmenybė. Pavyzdžiui, iš pradžių ji turėtų būti parduodama tiems, kas turi gamybinius pajėgumus mūsų šalyje, čia yra sukūrę darbo vietas, investuoja į plėtrą, ir tik paskui likusi mediena patektų į perpardavinėtojų ar eksportuotojų rankas“, - išeitį mato Kretingos rajone įsikūrusios baldų gamybos bendrovės „Akmena“ vadovas Dangiras Samalius.
Gamintojai teigia, jog trūkdami medienos yra priversti daryti prastovas (asociatyvi nuotr.)

Panaši tvarka ne kartą buvo siūloma Miškų įstatymo pataisų pavidalu, tačiau iki galutinis sprendimas Seime taip ir nebuvo priimtas.

„Kodėl? Matyt, nėra principinio noro apsaugoti vietos pramonę. Keista – Lietuvoje iš naudingų išteklių turime tik medieną, ir tą pačią parduodame, tačiau ne saviems, šalyje galintiems sukurti nemažą pridėtinę vertę, o svetimiems“, - stebisi įmonės „Likmerė“ vadovas Mindaugas Kasmauskis.
D. Samalius
Tikrai nenorime „daug ir pigiai“. Mums tereikia patenkinti savo poreikius, nes dabartinė medienos iš valstybinių miškų pardavimo tvarka ne tik neleidžia galvoti apie investicijas, bet ir esame priversti daryti prastovas.

Jis sako, jog Lietuvai derėtų imti pavyzdį iš kaimyninių valstybių: „Latvijoje, Estijoje vietos pramonė, savi gamintojai labai saugomi. Jei tu moki mokesčius, įdarbini žmones, plėti veiklą, tavęs nepaliks laukinės konkurencijos sąlygomis. Medienos perdirbėjai ten yra apsaugoti, nes jos pardavimo tvarką nustačiusi valstybė sugebėjo rasti laisvo prekių judėjimo saugiklius“, - dėstė M. Kasmauskis.

Jam antrino ir V. Stanevičius.

„Tik pas mus mažai kas daroma, kad lietuviška mediena pirmiausia neatsidurtų užsieniečių rankose. Jau šiandien galėtume padvigubinti faneros detalių gamyba, tik kur gausim rastų? Pažvelgus į statistiką, Lietuvoje kaip ir viskas gerai - per metus beržo rąstų pagaminama apie 400 tūkst. kubinių metrų, tačiau realiai jau ir šiais metais bus sudėtinga patenkinti mūsų įmonės metinį poreikį - 80 tūkst. kubinių metrų“, - tvirtina VMG atstovas.

Medienos labiausiai gviešiasi... Kinija

Perdirbėjų teigimu, kone agresyviausiai lietuviškos medienos supirkimo srityje pastaruoju metu veikia kinai. Jų žiniomis, Kinijos gamintojai jau įsteigė Lietuvoje kelias įmones, sukurtas specialiai dalyvavimui medienos pardavimo aukcionuose. Anksčiau jiems atstovaudavo tarpininkai.

„Kinijos gamintojus finansuoja šalies valdžia. Pavyzdžiui, apmoka medienos transportavimą iš užsienio. Matyt, yra tam tikra valstybės strategija, siekiant palaikyti savo gamintojus. Lietuvoje priešingai – pagalbos mums nėra“, - pastebi D. Samalius.
Šiuo metu lietuviškais rąstais labai susidomėję kinai

Beje, miškininkai nuolat pabrėžia, kad tam tikros lengvatos gamintojams yra – esą jie užsitikrinti reikiamą kiekį medienos gali su urėdijomis sudarę ilgalaikes tiekimo sutartis. Tačiau gamintojai tikina, jog ši tvarka turi trūkumų

„Tokių sutarčių trūkumas – kainų perskaičiavimo galimybė, kai remiamasi didžiausia pasiūlyta kaina, - kritikos dabartinei tvarkai negaili M. Kasmauskis. - Įsivaizduokite – sudariau su urėdija ilgalaikę sutartį, jog už kietmetrį medienos mokėsiu 220 litų. Tačiau atėjo spekuliantas ir pareiškė galintis mokėti 240 litų. Mano sutartyje kaina automatiškai pakeliama iki 240 litų. Bet juk prieš tai aš verslą planavau atsižvelgdamas į tą mažesnę kainą! Tai kokia nauda iš tos ilgalaikės sutarties, jei ji po to keičiama?“

Anot jo, ilgalaikių sutarčių „saugikliu“ galėtų būti apribojimas perpardavinėtojams, tarpininkams, įsteigusiems įmonę kad ir prieš dieną. Pakaktų, kad įsigijimų pirmenybė būtų teikiama sutartas kvotas turintiems vietos gamintojams.

„Tikrai nenorime „daug ir pigiai“. Mums tereikia patenkinti savo poreikius, nes dabartinė medienos iš valstybinių miškų pardavimo tvarka ne tik neleidžia galvoti apie investicijas, bet ir esame priversti daryti prastovas. Kaip dirbti ir planuoti, kai nesi garantuotas dėl rytdienos?“ - retoriškai klausia „Likmerės“ vadovas.