„Kamštelių vajus“ vyksta jau trečius metus. Pernai konkurse dalyvavo pusantro šimto komandų, buvo surinkta ir atiduota perdirbti 4110 kilogramų plastikinių butelių kamštelių.

„Per kelerius metus konkursas užaugo tiek, kad labai nedaug trūksta iki sisteminio šiukšlių rūšiavimo pokyčio Lietuvoje - kai įstaigose stovės šiukšliadėžės ne tik popieriui, plastikui, stiklui ir baterijoms, bet ir plastikiniams butelių kamšteliams. Pavieniai kamšteliai vargiai pasiekia perdirbimo procesą, jie nerūšiuojami, kaip atskiras plastikas, pasimeta tarp kitų šiukšlių, tačiau jie padaryti iš tokios plastiko rūšies, kuri perdirbėjų superkama bene brangiausiai. Sutinku, kad tokiam perdirbėjui, kaip bendrovė „Plasta“, kuri yra viena didžiausių Europoje, mūsų konkurso metu surinktos keturios tonos yra juokingai mažai, tačiau kas būtų, jeigu pradėtume rinkti kiekvienoje šeimoje, kiekvienoje mokykloje, visoje Lietuvoje, o vėliau ir visoje Europoje? Tonas skaičiuotume net ne dešimtimis, o šimtais,“ – savo vizija dalinasi konkurso organizatorė, socialinio projekto Ekodaiktai.lt įkūrėja Birutė Jakučionytė.
Jurgita Jakubauskaitė
Šis konkursas susideda iš dviejų dalių: viena – rinkti išmėtytus kamštelius ir juos priduoti perdirbimui, kita – kurti iš jų meninius darbus. Ne pirmus metus esu Meninių darbų vertinimo komisijos narė. Vaikų sukurti darbai kiekvienais metais tobulėja ir įgauna didesnę meninę vertę.

Per konkurso finalą, Spalio 14 – 22 dienomis, septyniuose Lietuvos miestuose bus įrengti kamštelių ir Meninių darbų pristatymo punktai:

Spalio 14 d. Panevėžyje, Smėlynės g. 112;

Spalio 15 d. Šiauliuose, Aido g. 12;

Spalio 16 d.Mažeikiuose, Tirkšlių g. 5a;

Spalio 17 d. Klaipėdoje, Šilutės pl. 83;

Spalio 20 d. Marijampolėje, Draugystės g. 14;

Spalio 21 d. Alytuje, Kepyklos g. 17;

Spalio 22 d. Vilniuje, Savanorių pr. 180.

Visi surinkimo punktai veiks „Plasta“ firminėse parduotuvėse nuo 10 iki 16 val. Į šiuos septynis punktus nurodytomis dienomis galima atvežti visus savo surinktus plastikinių butelių kamštelius ir iš jų sukurtus Meninius darbus. 

Taip atrodė vaikų kurti darbai iš kamštelių praėjusiais metais:
„Šis konkursas susideda iš dviejų dalių: viena – rinkti išmėtytus kamštelius ir juos priduoti perdirbimui, kita – kurti iš jų meninius darbus. Ne pirmus metus esu Meninių darbų vertinimo komisijos narė. Vaikų sukurti darbai kiekvienais metais tobulėja ir įgauna didesnę meninę vertę. Kviečiu ateiti į parodą, kuri vyksa Vilniuje ir įsitikinti patiems,“ - sako Jurgita Jakubauskaitė, dizaino studijos „Absurdo idėjos“ įkūrėja ir konkurso komisijos narė. .

Iš kamštelių sukurtus Meninius darbus vertins Vytenis Sinkevičius (Dėdė Vytenis, Radio ir TV laidų prodiuseris ir vedėjas), Austėja Landsbergienė („Vaikystės sodas“ ir „Karalienės Mortos mokykla“ įkūrėja), Ezė Rudienė (VšĮ „Žaliasis taškas“ rinkodaros vadovė), Jurgita Jakubauskaitė (dizainerė ir architektė, dizaino studijos „Absurdo idėjos“ įkūrėja), Greta Kalvaitytė (bendrovės „Alma Littera“ rinkodaros vadovė), Inga Labutytė – Atkočaitienė (GRYNAS.lt redaktorė), Lina Balčiūnaitė (bendrovės „Plasta“ projektų vadovė).

Geriausių Meninių darbų iš plastikinių butelių kamštelių paroda vyks Vilniuje, PLC „Panorama“ galerijoje II aukšte, spalio 24 – lapkričio 1 d.


Konkurso finalinis renginys, kurio metu bus dalinami pagrindiniai prizai ir dovanos, vyks Vilniuje, spalio 24 dieną, 18 val., PLC "Panorama", Saltoniškių g. 9, Centrinėje aikštėje.

Pagrindiniai šių metų konkurso prizai - knygos. Visoms dalyvavusioms komandoms knygas dovanoja leidykla  „Alma Littera“ .

Knygomis bus apdovanoti daugiausia kamštelių surinkusios komandos: I vietai teks knygų už tris tūkstančius litų, II – ąjai už du tūkstančius, o III – ąjai už tūkstantį litų. 

Konkursą remia ir prizus įsteigė: VšĮ „Žaliasis taškas“, leidykla „Alma Littera“, Ekodaiktai.lt, bendrovė „Plasta“, bendrovė „Virtualių asistenčių komanda“, europarlamentaras Gabrielius Landsbergis ir GRYNAS.lt redakcija.