Ekologiškose kruopose kandžių atsiranda greičiau

Vilnietė Laura, pjaustydama nusipirktą ekologišką ridiką rado kelis kirmėlių išgraužtus „takelius“. Netrukus - ir tų „takelių“ kaltininkus. Tačiau ji tuo nė kiek nenusistebėjo, nes supranta, kad perkant ekologiškus produktus visuomet galima gauti nedidelę dovanėlę, kurią mergina laiko produkto kokybės ženklu.

O štai GRYNAS.lt skaitytoja Julija pastebėjo, kad ekologiškose kruopose žymiai greičiau nei įprastinėse atsiranda kandžių. Skaitytojas Mindaugas taip pat turėjo savo nuomonę šiuo klausimu, teigdamas, kad ekologiški produktai jam neatrodo patraukliai. Jie susiraukšlėję, su tamsiomis dėmelėmis ir tai neskatina jų įsigyti.
Guoda Azguridienė
Chemijos, esančios produkte, vartotojas nemato, todėl visai dėl to nesijaudina. Bet jei pamato kandį, tai jau tragedija. Normaliai tokių radinių kruopose būti negali. Bet jeigu jau taip atsitinka, tai laikoma broku ir tokią prekę pakeičiame arba atiduodame pinigus. Šimtaprocentinės garantijos nėra. Tokią garantiją gali duoti tik chemija.

Šios skaitytojų nuomonės ir patirtys ekologinės žemdirbystės žinovų nė kiek nenustebino. Pavyzdžiui, parduotuvės „Sveiki produktai“, kurioje prekiaujama ekologiškais gaminiais, vadovė Guoda Azguridienė teigė, kad ekologiški maisto produktai nuo įprastinių tikrai skiriasi. Pirmiausia todėl, kad ekologiniai ūkiai nenaudoja sintetinių trąšų ir cheminėmis medžiagomis nepurškia augalų nuo kenkėjų.

Lygiai taip pat ekologiškai ūkininkaujant cheminių priedų negali būti naudojama ir sandėliuojant ekologiškai užaugintas daržoves. Norint apsisaugoti nuo daržovių ir vaisių trokštančių graužikų, pasak pašnekovės, tokiuose ūkiuose vienintelė priemonė – švara ir aukštos higienos normos.

O nusipirkus ekologiškas kruopas jas patartina laikyti sandariuose induose, pro kuriuos kenkėjai negalėtų prasiskverbti iš išorės.
Kirmėlaitė vaisiuje ar daržovėje - natūralumo požymis?

Kandis kruopose – ne kriminalas

Kaip bebūtų, G. Azguridienė teigė, kad iš principo ekologiškose kruopose kandžių būti negali. O jei jų vartojai suranda, vadinasi, prekė brokuota. Tačiau tokios situacijos pašnekovė nelaiko kriminalu.

„Chemijos, esančios produkte, vartotojas nemato, todėl visai dėl to nesijaudina. Bet jei pamato kandį, tai jau tragedija. Normaliai tokių radinių kruopose būti negali. Bet jeigu jau taip atsitinka, tai laikoma broku ir tokią prekę pakeičiame arba atiduodame pinigus. Šimtaprocentinės garantijos nėra. Tokią garantiją gali duoti tik chemija. Bet tada žmogus suvalgo chemikalų likučius. Tai tikrai nėra kriminalas, bet klientui, suradusiam tokį radinį, turi būti atlyginama“, - aiškino G. Azguridienė.
V. Račickas
Aš visada palyginu moteris su makiažu ir be jo. Daugeliui pasidažiusios moterys gražesnės. Taip pat ir su daržovėmis. Natūralūs produktai atrodo taip, kaip ir turi atrodyti. Patrauklesnis produktas tam ir sukurtas, kad jį greičiau nupirktų. Negalima pamiršti, kad prailginto vartojimo produktai turi konservantų.

Taip pat ji pridėjo, kad kruopų ilgai sandėliuoti apskritai nederėtų, nes tuomet jos greičiau praranda savo vertę. Ypač ši taisyklė galioja tuomet, kai kalbama apie ekologiškas kruopas. „Reikia atminti taisyklę, kad kuo šviežiau, tuo geriau. Dar svarbu prisiminti, kad sandėliuoti kruopas reikia vėsioje ir tamsioje patalpoje. Pakelis irgi turi būti labai sandarus. Viskas reaguoja į aplinkos sąlygas“, - aiškino ekologinės produkcijos specialistė.

Trumpiau nei įprastos galioja ne tik ekologiškos kruopos, bet ir ekologiškai augintos daržovės. Apskritai nereikia stebėtis, kad tokia produkcija neatrodo taip gražiai kaip vaisiai ir daržovės, purkšti juos apsaugančiomis cheminėmis medžiagomis.
Norint išvengti kirmėlių kruopose reikia greičiau jas suvartoti

„Mes nustembam, kad obuolys supūva, bet kiltų daug daugiau įtarimų, jei jis nepūtų. Žmogus, pirkdamas ekologiškus obuolius, nesupranta, kodėl vienas obuolys sukirmijęs, bet tokių ir turėtų pasitaikyti. Būtų žymiai keisčiau, jeigu visi būtų gražūs. Mes puikiai žinome, kad ekologiškos morkos ar bulvės nėra vienodos ir lygios, bet jos yra tikros. Tie, kas turi išlavintą skonį, jaučia skirtumą. Turime žinoti, kad ne sekcijoje tuos daiktus laikysime, bet juos valgysime. Todėl svarbiausia, kad jie chemiškai nebūtų paveikti. Jei norime natūralaus produkto, negalime būti garantuoti, kad neatsiras kitas pretendentas, kuris norės jį suvalgyti. Tai yra tokio pasirinkimo rizika“, - kalbėjo pašnekovė.

Patarė pirkti mažesniais kiekiais

Ekologinių produktų gamintojų ir prekybininkų asociacijos vadovas Andrius Samaitis GRYNAS.lt taip pat sakė, kad perkant „plastikinius“ vaisius iš tiesų sumažėja rizika kartu nusipirkti kirmėlaitę. Jis paaiškino, kad ekologiškoje produkcijoje toks radinys įmanomas, nes daržovės ir vaisiai nepurškiami chemija.
V. Račickas
Gyvūnai geriau pajunta, kuris produktas geras. Pavyzdžiui, kirmėlės vieną obuolį valgo, o kito – ne. Jos renkasi švaresnį produktą. Lygiai taip pat katės ir šunys pajunta gerą mėsą. Ir obuolys, kuriame yra kirmėlė, nėra užkrėstas.

„Čia yra skonio reikalas ir dėl to nesiginčijama. Vieniems labiau patinka „plastikiniai“ vaisiai ir daržovės, kitiems – natūralūs. Vieniems geriau patinka plastikiniai langai, kitiems – mediniai. Vieniems labiau patinka išdekoruotos moterys, kitiems – natūralios, - palyginimų pažėrė pašnekovas. - Ekologiniuose ūkiuose naudojami ne cheminiai, bet kiti metodai
apsaugai nuo kirmėlių. Dėl to natūrali produkcija ir brangesnė. Ją sunkiau apsaugoti nuo kenkėjų.“

Asociacijos vadovas sutiko, kad ekologiški produktai iš tiesų gali greičiau sugesti, todėl jis pateikė paprastą patarimą – tokius produktus reikėtų pirkti mažesniais kiekiais. „Reikėtų pasakyti, kad tokius (produktus, - red. past.) reikėtų mažesniais kiekiais dažniau pirkti. Padarytas tyrimas, kad perkant mažiau ir išmetama mažiau. O taip galima sutaupyti iki 40 proc. tokioms prekėms skiriamų pinigų“, - dėstė A. Samaitis.
Ekologinės žemdirbystės entuziastai sako, kad ekologiškos daržovės yra skanesnės

Ūkininkas: kirmėlės blogo obuolio nesirenka

Ekologinio ūkio „Du Medu", esančio Prienų rajone, vadovas Vytautas Račickas GRYNAS.lt teigė, kad ekologiniuose ūkiuose ne tik kad nenaudojamos trąšos ar pesticidai, tačiau taip pat nenaudojamos ir modifikuotos sėklos. Todėl, jo manymu, nereikia stebėtis, kad tokius produktus, vertinant pagal grožio kriterijų, lenkia įprastinės daržovės ir vaisiai.
Guoda Azguridienė
Jei norime natūralaus produkto, negalime būti garantuoti, kad neatsiras kitas pretendentas, kuris norės jį suvalgyti. Tai yra tokio pasirinkimo rizika.

Jis, kaip ir A. Samaitis, prisiminė moteris. „Aš visada palyginu moteris su makiažu ir be jo. Daugeliui pasidažiusios moterys gražesnės. Taip pat ir su daržovėmis. Natūralūs produktai atrodo taip, kaip ir turi atrodyti. Patrauklesnis produktas tam ir sukurtas, kad jį greičiau nupirktų. Negalima pamiršti, kad prailginto vartojimo produktai turi konservantų. Todėl geriausia dažniau pirkti šviežius produktus. Ekologiškumas pirmiausia asocijuojasi su šviežumu“, - tikino ūkininkas.

Anot jo, anksčiau prieš pateikiant karaliui maistą pirmiausia jį paragaudavo tarnai, o dabar – kirmėlės. Ūkininkas pridūrė, kad dėl to nerimauti visai nereikia: „Gyvūnai geriau pajunta, kuris produktas geras. Pavyzdžiui, kirmėlės vieną obuolį valgo, o kito – ne. Jos renkasi švaresnį produktą. Lygiai taip pat katės ir šunys pajunta gerą mėsą. Ir obuolys, kuriame yra kirmėlė, nėra užkrėstas. Aišku, pačios kirmėlės valgyti nereikia.“