Jau neatsiranda vaikų nemačiusių tikros, laukuose stovinčios vėjo jėgainės – „ten, važiuojant į Palangą, jų daug sukasi“. Moksleiviai puikiai atskiria ir biokuro rūšių pavyzdžčius – čia šiaudai, ten – medienos briketai, kirtimų atliekos, o ten – biokuro granulės. Tik nuotekų įrenginiuose granuliuotas dumblas, kurį irgi galima naudoti kurui, vis lieka neįminta paslaptimi.

Po ekskursijos mokiniai sėda prie popieriaus lapo – toks yra vienas iš Vilniaus m. savivaldybės aplinkosauginio švietimo programos projektų. Kaip tu įsivaizduoji ateities energiją, o gal ypatingai patiko koks nors eksponatas? O gal tavo namuose veikia koks nors atsinaujinančios energijos įrenginys?

Visos šios temos tinkamos, jei popieriaus lape lieka įdomus piešinys.

„Aš nupiešiau vandens valymo įrangą, kuri veikia su saulės energijos pagalba, o valymo metu dar ir pagaminama elektra, kuri grįžta tiems žmonėms, iš kurių atitekėjo nuotekos“, – sako trečiokas Jonas iš Baltupių.

„O mano piešinyje daug debesų, kai lyja, sukasi lietaus jėgainės ir gamina elektrą“, – dėsto Emilis.

Dvynukų Trojaus ir Nojaus senelis turi biogranulių fabriką, todėl piešinyje puikiai pavaizduotas jo veikimo principas. Linos piešinyje – trys spalvotos vėjo jėgainės ir visos turi atskirus vardus: raudona – Obuolių laimė, oranžinė - Apelsinų džiaugsmas, o violetinė - Slyvų pasaka.

Verkių parke esančioje ekspozicijoje galima sužinoti apie visas atsinaujinančios energetikos rūšis. Vilniaus miesto savivaldybės aplinkosauginio švietimo projekto metu sukurtus geriausius vaikų piešinius bus galima pamatyti Savivaldybės ekspozicijų erdvėje spalio trečiąją savaitę.

Simas nupiešia atominę elektrinę , o šalia – saulės ir vėjo jėgaines. Ir kaip tikras energetikos ekspertas vardija pliusus ir minusus. Atominė duoda labai daug energijos, bet yra pavojinga. Saulės ir vėjo jėgainės mažiau efektyvios, bet jų energija ekologiška, niekas negręsia gamtai ir žmogui.

Ugnės piešinyje elektros generatorių suka bent trijų rūšių ekologiškos jėgainės, o horizonte skrieja vandeniliu varomas Prezidentės Dalios Grybauskaitės automobilis. Justinas pristato visą energetinę sistemą, ten žmonės jau moka panaudoti netgi žvaigždžių energiją.