Turi galvijų ganymo instinktą

Dėl fantastiškų savo šukuosenų šie energingi ir gero ūpo nestokojantys šunys kartais vadinami šluotomis (angl. – mop-dog). Tai – sena stiprių šunų veislė, pasižyminti natūraliu galvijų ganymo instinktu. Komondorus į Europą atvežę vakarų tiurkų klajoklių gentis kumanai (polovcai). Pirmą kartą šie šunys metraščiuose minimi 1544 m. Vengrijoje. Komondorų veislė paskelbta nacionaline Vengrijos vertybe, tad yra saugoma, ginama nuo modifikavimo.

Komondorų pavadinimas kildinamas iš žodžių junginio "Koman-dor", reiškiančio "kumanų šuo". Veislės šaknys siekia Tibeto šunis, o kumanai juos Europon atsivežė nuo Geltonosios upės, kai maždaug apie 900-uosius metus mongolai išstūmė juos į vakarus. Kumanai Europą pasiekė apie 1100 m., įsikūrė Vengrijoje
Citata
Laikyti tokį šunį bute būtų nuodėmė. Jie nepaprastai gyvybingi, nors per dieną mėgsta tiesiog drybsoti namuose ir stebėti, kas vyksta. Tačiau naktimis jie tampa budresni, mėgsta "patruliuoti" po kiemą ar teritoriją.

Komondorai – didžiuliai šunys (daugelis yra vidutiniškai 70-80 cm ūgio). Tai – viena didžiausių šunų veislių. Jų kūną dengia sunkus, į virvučių pavidalo kaltūnais susivėlęs kailis. Toks keturkojis blondinas-rastamanas, nestokojantis geros nuotaikos. Šunų pasaulio Bobas Marley. Vengrų aviganiai yra labai stiprūs ir raumeningi, turi ilgas kojas, gana trumpą liemenį (nugarą), uodega dažniausiai būna pabrukta. Šio šuns kūno ilgis tik šiek tiek didesnis už aukštį ir sudaro apie 104 proc. "ūgio". Komondorų patelės sveria apie 40-50 kg, patinai – 50-60 kg.

Pirmą kartą pamatę - netenka žado

Citata
Toks kailis it magnetas traukia visokius šapus, kibišus ir purvą. Kaip šie šunys pro tuos gaurus mato – klausti reikia jų pačių.