Jau ne pirmus metus prie Europos judriosios savaitės visuomenę kviečiantis prisijungti Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys teigia, jog šiandien didžiausią miestų problemą – taršą ir spūstis – galėtų padėti spręsti viešojo transporto populiarinimas bei sutvarkyti dviračių takai. 
Citata
Vilniuje, prie V. Kudirkos aikštės 19 val. visi kviečiami prisijungti prie dviračių ekskursijos, kurios metu bus fiksuojami Vilniaus miesto dviračių takų kuriozai. Vėliau nuotraukos su pastabomis, kaip tinkamai turėtų būti parengtas dviračių takas, bus perduotos savivaldybei.

Pasaulyje pirmaujame automobilių skaičiumi

„Nors didžiuosiuose miestuose pakankamai gerai išvystytas susisiekimas viešuoju transportu, tačiau automobilių skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų, kasmet vis auga, dėl to didėja spūstys, oro tarša. Naujausias „Euromonitor International“ tyrimas parodė, jog Vilnius patenka tarp dešimties pasaulio miestų, turinčių daugiausia lengvųjų automobilių. Lietuvos sostinė pasaulio suvestinėje atsidūrė septintoje vietoje ir pralenkė tokius miestus, kaip Los Andželas, Kvala Lumpūras ir Finiksas. Kodėl tuo reikia susirūpinti? Lietuvos gatvėmis dažniausiai rieda prastos techninės būklės 10-15 metų senumo automobiliai, kurie į orą išmeta didelius kiekius anglies moniksido, azoto oksido bei kietųjų dalelių, keliančių žalą ne tik aplinkai, bet ir visų mūsų sveikatai“, – sakė L. Balsys.
Linas Balsys meta dviračio iššūkį kitiems politikams
Pasak L. Balsio, kuris pats į Seimą atvyksta tik autobusu ar dviračiu, tam, kad viešasis transportas būtų patrauklus, reikia aktyviau skatinti juo naudotis miestiečius.
„Šiandien Lietuvos žaliųjų partija kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis pateikė Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos miesto savivaldybėms kvietimą bendradarbiauti ir Tarptautinę dieną be automobilio, minimą rugsėjo 22-ąją, leisti viešuoju transportu vilniečiams naudotis nemokamai“, – sakė L. Balsys.
Linas Balsys
Naujausias „Euromonitor International“ tyrimas parodė, jog Vilnius patenka tarp dešimties pasaulio miestų, turinčių daugiausia lengvųjų automobilių. Lietuvos sostinė pasaulio suvestinėje atsidūrė septintoje vietoje ir pralenkė tokius miestus, kaip Los Andželas, Kvala Lumpūras ir Finiksas.

Siūlo mokytis iš Talino

Politiko įsitikinimu, net ir vienos dienos nemokamo viešojo transporto iniciatyva prisidėtų prie visuomenės švietimo bei viešojo transporto populiarinimo, patrauklumo didinimo.

„Jei pažvelgtume į pasaulio praktiką, pamatytume, jog daugybė pasaulio valstybių kovai su miestų tarša ir didėjančiais automobilių srautais pasirenka labai įvairias priemones. Puikus pavyzdys yra Talinas, kuriame miesto gyventojai viešuoju transportu gali naudotis nemokamai. Kur slypi visa paslaptis? Tam, kad gautų galimybę juo važiuoti nemokami, Talino gyventojas turi būti registruotas šiame mieste. Šis receptas galėtų būti pritaikomas ir Lietuvos didžiuosiuose miestuose“, – sakė L. Balsys.
Dviračiais aktyviausiai naudojasi jaunimas

Prie Lietuvos žaliųjų partijos iniciatyvos, kuria Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybės kviečiamos aktyviau populiarinti viešąjį transportą, prisijungė ir Žaliosios politikos institutas, nevyriausybinės organizacijos „Gyva LT“, „DVI Darnaus vystymo iniciatyvos“, Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. 

Taip pat rugsėjo 22 dieną (pirmadienį), minint Tarptautinę dieną be automobilio, Vilniuje, prie V. Kudirkos aikštės 19 val. visi kviečiami prisijungti prie dviračių ekskursijos, kurios metu bus fiksuojami Vilniaus miesto dviračių takų kuriozai. Vėliau nuotraukos su pastabomis, kaip tinkamai turėtų būti parengtas dviračių takas, bus perduotos savivaldybei. Taip tikimasi paskatinti savivaldybę atsakingiau žvelgti į dviračių takų infrastruktūros plėtrą, kad Vilnius pamažu taptų dviratininkams draugišku miestu.