Apdovanojimo iškilmės tradiciškai surengtos per P. Abukevičiaus gimtadienį, rugsėjo 8-ąją, LRT klube. Jos šįkart buvo pradėtos tylos minute pagerbiant rugsėjo 6 d. mirusį žymų gamtininką, televizijos laidų kūrėją, profesorių Ričardą Kazlauską.

Premijai pateiktus darbus vertino televizijos žurnalistės Dalios Kutraitės vadovaujama komisija. Šią komisiją sudarė premijos steigėjų – Aplinkos ir Kultūros ministerijų bei LRT – deleguoti atstovai.

Apdovanojimus laimėtojams įteikė aplinkos viceministras Linas Jonauskas ir kultūros viceministras Darius Mažintas. Laurus pelniusį filmą „Ežerų dugne“ Akvilė Anglickaitė ir Irma Stanaitytė su prodiuseriu Andriumi Daniulaičiu kūrė ketverius metus. Tai pasakojimas apie keturių Lietuvos ežerų povandeninį pasaulį. Šio filmo kūrėjus yra kalbinę ir GRYNAS.lt žurnalistai.

„Mes norėjome, kad tai nebūtų „Discovery“ stiliaus filmas, kuris tinka televizijai, bet ne kinui, todėl sąmoningai atsisakėme daug informacijos apie ežerų gylius, plotį ir kitką, palikome tik gryną vaizdą, kad juo žiūrovas galėtų pasidžiaugti ir pasijusti tarsi po vandeniu“, - po ceremonijos savo mintimis pasidalino viena iš filmo režisierių Akvilė Anglickaitė. Kitas filmo kūrėjas, prodiuseris ir povandeninių kadrų operatorius Andrius Daniulaitis, paklaustas kaip gi gimė filmo idėja, atviravo, kad viskas prasidėjo nuo entuziazmo ir meilės povandeniniui pasauliui: „Norėjome parodyti žmonėms, ypač jaunajai kartai, kad visai šalia mūsų egzistuoja nuostabus pasaulis po vandeniu. Mums svarbiausia buvo vaizdas ir garsas, todėl filme jūs pamatysite ne tik unikalius povandeninius vaizdus, bet išgirsite ir puikią kompozitoriaus Vytauto V. Jurgučio muziką“.

Citata
Kasmetinę Petro Abukevičiaus premiją 1998-aisiais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos ir Lietuvos televizija garsiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir siekiant skatinti tęsti jo misiją – kurti filmus apie gamtą.

Vidmantas Blažys premiją pelnė už unikalius Lietuvos gamtos garsų įrašus. Ši premija jam skirta jau antrą kartą. Pirmą sykį Vidmantas Blažys buvo apdovanotas kartu su pirmuoju Petro Abukevičiaus premijos laureatu, žinomu dokumentinių filmų apie gamtą autoriumi Vytautu Jankevičiumi 1999 m. kaip jo kūrybinės grupės narys.

Kasmetinę Petro Abukevičiaus premiją 1998-aisiais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos ir Lietuvos televizija garsiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir siekiant skatinti tęsti jo misiją – kurti filmus apie gamtą. Per pastarąjį dešimtmetį premiją yra gavę filmų kūrėjai Kęstutis Verbickas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Vytautas Vitkauskas, Gintautas Alekna, Birutė Bražinskaitė, Kastytis Mačiūnas, Eugenijus Drobelis, Jonas Bilinskas, Mindaugas Survila, Vytas Jankevičius, Mantas Jancevičius ir Valdas Mikolaitis.