Internete plinta juokeliai: kokios veislės šis šuo?

„Facebook“ plintanti keistą reiškinį liudijanti nuotrauka sulaukia didžiulio populiarumo. Ja besidalinantys žmonės netgi patys prikuria dar pikantiškesnių detalių. Pavyzdžiui, vienas socialinio tinklo vartotojas parašė, kad kupranugaris sekmadienį žygiavo Vilniuje, nors iš tiesų tai vyko Kaune.

Paskelbus šalia prekybos centro „Maxima“ saulėtą dieną žmonių vedamo kupranugario nuotrauką, atsirado ir daugiau komentatorių, mačiusių tą patį. O kiti atvirai pripažįsta tuo negalėję patikėti: „Draugelis skambino ir sako: gatvėje matau kupranugarį... Galvoju, kad apsirūkęs skambina“, - stebėjosi internautas.

„Kokios čia veislės šitas šuo?“ – pokštavo kitas „Facebook“ vartotojas. Visgi ši istorija žymiai paprastesnė. Neteisūs tie, kurie pagalvojo, kad kupranugaris pabėgo iš zoologijos sodo ar iškėlė versiją, jog klimatas taip atšilo, kad kupranugariai apsigyveno mūsų šalyje.

Kupranugaris panaudotas reklamos tikslais

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas – valstybinis veterinarijos inspektorius Linijus Valiuška GRYNAS.lt teigė, kad situacija žymiai paprastesnė. Anot jo, kupranugaris priklauso Kaune šiuo metu gastroliuojančiam cirkui „Marcel“. Pašnekovas sakė, kad kupranugaris tapo akcijos, siekiančios padidinti cirko populiarumą, dalimi. Tačiau čia pat jis pridėjo, kad cirko vadovybė jokių pažeidimų nepadarė.
L. Valiuška
Pietų šalyse tai yra įprastas gyvūnas ir jis vaikšto gatvėse tarp mašinų. O cirko kupranugaris yra įpratęs prie žmonių ir triukšmo. Dešimties metų gyvūnas pavojaus žmonėms nekėlė. Žmonės prie jo fotografavosi. Jokių skundų tikrai dėl to negavome. Ir tikrai nematau čia nieko blogo.

Cirkas „Marcel“ su pasirodymais keliauja po visą Lietuvą ir šiuo metu atvažiavo į Kauną. Rugsėjo 2 d. VMVT jis pateikė prašymą, kad galėtų organizuoti renginius su gyvūnais. Jų pasirinkta vieta – Veiverių gatvėje prie Kauno „Maxima“ bazės. Ir rugsėjo 4 d. cirkui leidimas buvo išduotas. Nuo rugsėjo 6 iki rugsėjo 19 d. galima rengti cirko pasirodymus. O kupranugaris buvo vedžiojamas savaitgalį. Tokiu būdu žmonės buvo kviečiami į pasirodymus“, - sakė L. Valiuška.

Jo teigimu, gyvūnas yra dresuotas ir jokio pavojaus žmonių saugumui nekėlė. Be to, buvo imtasi visų reikiamų saugumo priemonių: „Kupranugaris savaitgalį kelių žmonių buvo vedžiojamas už pavadėlio. Tarp jų buvo ir cirko direktorius. Pietų šalyse tai yra įprastas gyvūnas ir jis vaikšto gatvėse tarp mašinų. O cirko kupranugaris yra įpratęs prie žmonių ir triukšmo. Dešimties metų gyvūnas pavojaus žmonėms nekėlė. Žmonės prie jo fotografavosi. Jokių skundų tikrai dėl to negavome. Ir tikrai nematau čia nieko blogo.“

Visgi inspektorius pripažino, kad toks reginys tikrai netradicinis. L. Valiuškos manymu, žmonių reakcija būtų buvusi visai kitokia, jei gatve būtų vedamas aplinkinių dažniau matomas gyvūnas, pavyzdžiui, žirgas.

„Tai ekskliuzyvinis dalykas. Arkliukas būtų sukėlęs žymiai mažiau dėmesio. Ši akcija buvo vykdoma cirko reklamos tikslais. Cirkas turi liūtą ir tigrą, laimei, šie gyvūnai nebuvo išvesti į gatvę“, - juokėsi pašnekovas, pridėjęs, kad cirkas savo programą rodo visame pasaulyje.

Cirkas akciją tęs toliau

„Marcel“ cirko vadovė Odeta Janečkova GRYNAS.lt pripažino, kad kauniečius nustebinęs kupranugaris iš tiesų priklauso jos cirkui. Moteris teigė, kad gyvūnas toli nebuvo vedamas. Jis laikomas prie cirko palapinės ir visi norintys jį gali apžiūrėti ar nusifotografuoti.

„Kupranugaris buvo prie cirko palapinės, kur žmonės fotografavosi. Mes taip darėme reklamą. Jo toli niekas nevedė. Tokią akciją mes visada darome. Vaikučiai galėjo nusifotografuoti, be to, dalinome lankstinukus. Visi mūsų gyvūnai ganosi lauke, kur šilta. Jiems ten daugiau erdvės. Gyvūnai geranoriški, myli žmones. Visi norintys gali pasižiūrėti, nufotografuoti. Žmonės turės tokią galimybę, kol bus vyks cirko pasirodymai – iki rugsėjo 18 dienos“, - sakė pašnekovė.