Londone mokslininkai sukūrė naują technologiją, kuri mobiliojo telefono baterijos įkrovimui naudoja foninį garsą, pavyzdžiui, šurmulį krepšinio varžybų metu ar pašnekesius kavinėje.

Jų sukurtas prototipas yra maždaug mobiliojo telefono dydžio. Jis konvertuoja garso vibraciją į elektros energiją naudodamas cinko oksidą.

Leiskite savo saulės elementams „paklausyti“ muzikos

Šiam išradimui pasitarnavo ankstesni Karalienės Marijos universiteto tyrimai. Jais buvo nustatyta, kad skambanti pop ir roko muzika pagerina saulės elementų efektyvumą. Tai įvyksta todėl, kad garso virpesiai sukelia saulės elementuose esančių medžiagų judėjimą, kas net 40 proc. pagerina jų efektyvumą.
Joe Briscoe
Palaikyti beišsikraunančio mobiliojo įrenginio darbą ilgiau, tiesiog surenkant energiją iš aplinkos, yra tikrai neįtikėtina idėja.

Atliekant naujausius tyrimus, prie universiteto mokslininkų prisidėjo ir mobiliųjų telefonų gamintoja, kompanija„Nokia“. Komanda nusprendė panaudoti pagrindines cinko oksido savybes: suspausta ar ištempta iki nanosiūlų ši medžiaga sukuria aukštą įtampą (konvertuojant judėjimo energiją į elektros energiją).

Nanosiūlai reaguoja į kasdienių garsų sukurtą (pavyzdžiui, mūsų balso) vibraciją. Abiejų siūlų šonuose esantys elektriniai kontaktai tuomet sukuria įtampą ir tokiu būdu įkrauna telefoną.

Žaibiškai pritaikė masinei gamybai

Siekiant greičiau šiuos nanogeneratorius pristatyti rinkoje, mokslininkai sugalvojo, kaip sumažinti gamybos proceso išlaidas. Pirmiausia, jie sukūrė techniką, kaip efektyviau ir paprasčiau padengti nanosiūlus cinko oksido sluoksniu: įdėjo juos į chemikalų mišinį bei pašildė iki 90°C.
Cinko oksidas, iš kurio ir gaminami nanosiūlai, galintys įkrauti mobiliuosius telefonus be elektros

Taip cinko oksidas tolygiai padengia visą siūlo paviršių. Toliau, vietoj tradiciškai naudojamo aukso, jie pritaikė aliuminio foliją. Ir galiausiai, įrenginį pagamino tokio pat dydžio, kaip dauguma mobiliųjų telefonų.

Šiuo metu išradimas generuoja 5 voltų įtampą, kurios pakanka įkrauti telefoną.

„Palaikyti išsikraunančio mobiliojo įrenginio darbą ilgiau, tiesiog surenkant energiją iš aplinkos, yra neįtikėtina idėja! – teigia Karalienės Marijos universiteto fizikos daktaras Joe Briscoe. – Tikimės, kad ši technologija greitai taps plačiai naudojama“.