Gaudyklės pagrindas – sausas ledas

Vienas iš erkių gaudyklės idėjos autorių, konsultantas Valerijus Sidorčukas GRYNAS.lt pasakojo, kad įrenginys buvo sukurtas norint žmonėms pasiūlyti alternatyvų būdą, kaip naikinti erkes be chemijos. Taip pat norėta pasiūlyti paslaugą, kuri greitai išnaikintų mažytes kraujasiurbes tam tikroje teritorijoje, jei, pavyzdžiui, joje organizuojamas renginys ar šeimos šventė.
V. Sidorčukas
Vėliau, atsiradus chemijai, į ekologiją niekas stipriai nekreipė dėmesio. Toks metodas buvo pamirštas dėl to, kad jis yra brangesnis ir mažiau efektyvus.
„Kadangi erkės neturi akių, jos reaguoja į žmones ir gyvūnus pagal iškvepiamą anglies dvideginį ir dar truputį jaučia temperatūrą. Jos ir šliaužia ta kryptimi, kur iškvepiamas anglies dvideginis. Gaudyklės yra anglies dvideginio šaltinis ir erkės, kadangi jos gali prašliaužti gerokai daugiau, nei vieną metrą, šliaužia link gaudyklės ir paprasčiausiai prilimpa prie jos. Per parą laiko su viena gaudykle viename are galima surinkti visas suaugusias erkes (nimfas)“, - pasakojo svetainės saugiveja.lt konsultantas.
Verslininkai sako, kad erkes vilioja žmogui kvėpuojant išsiskiriantis anglies dvideginis. Tokį efektą galima gauti ir garinant ledą

Pati gaudyklė, kaip pasakoja pašnekovas, atrodo kaip paprasčiausia dėžė, į kurią dedamas sausas ledas, kurio per parą išgaruoja apie kilogramą. Dėžėje yra padarytos skylutės, per kurias ir garuoja anglies dvideginis. Gaudyklės apačioje yra lipni juostelė (kaip musgaudžiuose), įšliaužusios erkės prie jos prilimpa ir negali pajudėti. Paskui jas reikia surinkti ir išmesti (išdžiovinti arba sudeginti). Tiesa užkietėję gamtos mylėtojai gali mėginti erkes dar gyvas paleisti kur nors atokiau nuo savo kiemo.

V. Sidorčukas
Niekas dar nieko neišrado, kas galėtų būti efektyviau už chemiją, tiktai tiek, kad ji nužudo viską. Ne tik erkes, bet ir skruzdėles, drugelius, visa – kas gyva.

„Erkės gali išgyventi dvejus metus - ir netgi daugiau - be maisto. Vienas iš būdų (kaip elgtis su erkėmis gaudyklėje, - red. past.) – utilizavimas, t. y. arba sudeginimas arba išdžiovinimas saulėje. Nenaudojame jokios chemijos, tai yra tik sausas ledas, kuris naudojamas net gėrimams atšaldyti. Vienintelis neekologiškas dalykas – erkių utilizavimas, visa kita - grynai ekologiškas reikalas“, - patikino V. Sidorčukas.

Anot jo, gaudyklėmis nėra prekiaujama, tačiau norima pasiūlyti erkių išgaudymo paslaugą. Šiuo metu pateikti dokumentai patentui gauti, atlikti bandymai ir patvirtinta, kad gaudyklė veikia.

„Neplanuojame gaudyklėmis prekiauti vien dėl to, kad sausas ledas yra atšaldytas iki -70 laipsnių ir galima nusideginti, jeigu žmogus neįgudęs ar ima į rankas (ledą – red. past.) be pirštinių. Erkių gaudyklių nepardavinėsime, bet teiksime paslaugas – išgaudyti erkes tam tikrame plote“, - sakė verslininkas, pridūręs, kad jeigu atsirastų žmonių, susidomėjusių šia paslauga, ją jau galima užsisakyti.

Taikosi į darželius ir šeimas su vaikais

Pasiteiravus, ar sauso ledo pagrindu veikiančios gaudyklės yra išskirtinai lietuvių išradimas, vyras teigė, kad tokios gaudyklės yra seniau, prieš kokius 50 metų, veikusių įrenginių patobulintas variantas.

I. Bulsienė
Šiandien išpurškei – erkių nėra, o rytoj – skris paukščiai, prabėgs graužikai ir vėl pripurtys. Gamtoje negalima sustabdyti veiksmo.

„Vėliau, atsiradus chemijai, į ekologiją niekas stipriai nekreipė dėmesio. Toks metodas buvo pamirštas dėl to, kad jis yra brangesnis ir mažiau efektyvus“, - pripažino V. Sidorčukas. Jis taip pat pabrėžė, kad naudojant erkių gaudykles pasiekiamas greitesnis, tačiau trumpalaikis rezultatas. Jau kitą dieną, po gaudymo paslaugos, pievoje gali žaisti vaikai, lakstyti gyvūnai ir pan. Nupurškus pievą cheminėmis priemonėmis rezultato tektų laukti ilgiau.

Šeimos šventėms gamtoje verslininkai siūlo užsisakyti erkių išgaudymo paslaugą

V. Sidorčuko teigimu, kol kas Lietuvoje tokias gaudykles siūlo jie vieninteliai. Jaunasis verslininkas svarsto, kad erkių išgaudymo paslauga, ko gero, būtų aktualiausia darželiams, šeimoms su mažais vaikais bei renginių gamtoje organizatoriams.
„Prieš kokį renginį, pavyzdžiui, vaikų gimtadienį pievutėje ar prie ežero, erkes išgaudai ir viskas. Kalbant apie tą pačią chemiją, jos negalima purkšti prie vandens telkinių, kad paskui neišplistų į vandens telkinį, nes sutriktų ekosistemos. Šiuo atveju nėra jokių grėsmių“, - aiškino V. Sidorčukas.
M. Žygutienė
Žinant erkių biologiją, į gaudyklių efektyvumą žiūrėčiau skeptiškai. Jei reikia parengti tam tikrą zoną, tai geriausia joje trumpai nupjauti žolę ir tada paleisti vestuvininkus. Aš čia įžiūriu daugiau komercinius reikalus.

Anot jo, siūloma erkių išgaudymo procedūra yra trumpalaikė ir kiekvieną kartą reikalaujanti pakartojimo. Verslininkas skaičiuoja, kad erkių išgaudymas iš maždaug vieno aro teritorijos galėtų kainuoti apie 100 litų.

„Niekas dar nieko neišrado, kas galėtų būti efektyviau už chemiją, tik tiek, kad ji nužudo viską. Ne tik erkes, bet ir skruzdėles, drugelius, visa, kas gyva“, - dėstė saugiveja.lt konsultantas.

Žiūri skeptiškai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė, išgirdusi apie siūlomą naujovę - erkių gaudymą gaudyklėmis, teigė apie tai dar negirdėjusi, tačiau, jos teigimu, teoriškai tokia gaudyklė tikrai gali egzistuoti.

„Žinant erkių biologiją, į gaudyklių efektyvumą žiūrėčiau skeptiškai. Jei reikia parengti tam tikrą zoną, geriausia joje trumpai nupjauti žolę ir tada paleisti vestuvininkus. Aš čia įžiūriu daugiau komercinius reikalus. Specialistai Europoje net apdorojimo insekticidais nelaiko efektyvia priemone. Dėl tos pačios priežasties – erkių biologijos“, - trumpą komentarą pateikė entomologė.

Savo ruožtu Kauno visuomenės sveikatos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Irina Bulsienė GRYNAS.lt teigė, kad visuomenės sveikatos specialistai netiria erkių naikinimo būdų efektyvumo, todėl pasakyti, ar erkių gaudyklės - veiksmingos, ji negali. Tačiau pašnekovė akcentavo asmeninės saugos ir aplinkos priežiūros svarbą, siekiant išvengti nemalonaus kontakto su erkėmis.
Aukštą žolę specialistai pataria būtinai šienauti

„Mes patariame pasirūpinti tinkama apranga – kojines ant kelnių apsimauti ir kelnes į batus sukišti, nes erkės dažniausiai per kojas užlipa, o didžiausias pavojus jų pasigauti – pievoje. Mes rekomenduojame asmeninę apsaugą ir teritorijos tvarkymą – žolės šienavimą, išnešant šieną iš teritorijos, kad neliktų erkių ir jų neatneštų graužikai, taip pat iškirsti menkaverčius krūmelius ir pan. Visos cheminės priemonės – išpurškimas - yra trumpalaikės. Šiandien išpurškei – erkių nėra, o rytoj – skris paukščiai, prabėgs graužikai ir vėl pripurtys. Gamtoje negalima sustabdyti veiksmo“, - sakė I. Bulsienė.

Visuomenės sveikatos specialistai taip pat pabrėžia skiepų nuo erkinio encefalito svarbą. Jie sako, kad tai yra pakankamai efektyvi priemonė užkirsti kelią užkrečiamosioms ligoms. Tiesa, būtina akcentuoti, kad tokie skiepai neapsaugo nuo Laimo ligos pavojaus.


Gyventojai praneša apie kitos rūšies erkių gausą

I. Bulsienė atkreipia dėmesį, kad šiemet sulaukta daugiau nusiskundimų iš gyventojų apie pastebėtas kitos rūšies erkes. Tačiau jos, specialistės teigimu, nėra labai pavojingos.

„Jos Lietuvoje kol kas ligų neplatina, bet tokių erkių žmonės sakė, kad šiemet yra daugiau. Jos yra šiek tiek didesnės už miško (iksodines) erkes ir rudesnės, bet aišku, jeigu erkės maža, nelabai atskirsi, ar ji ruda, ar juoda“, - konstatavo Kauno visuomenės sveikatos centro specialistė.