Žmonės neliko abejingi

GRYNAS.lt yra parengęs reportažą iš daugelio širdį suvirpinusios arklių gelbėjimo operacijos. Tuo metu dalis žemaitukų neišgyveno, kiti su žirgų mylėtojų pagalba pastatyti ant kojų ir tarsi iš naujo prikelti naujam gyvenimui. Vis dėlto, išlaikyti didelį kiekį arklių vienose rankose pernelyg sudėtinga, todėl „Lietuvos žirgynas“ paskelbė pardavimą, kurio pirmame etape parduodami 60 kumelių ir kumeliukų bei mažų eržiliukų.

ŽGA vadovės Rūtos Matukonytės naujausiomis žiniomis, jau yra parduota per 30 arklių, 11 iš jų perpirko asociacija. Ji arklius ketina apgyvendinti naujai atidaromoje prieglaudoje Utenoje.

„Procesas po trupučiuką juda, žmonės perka, aišku norėtųsi, kad pirkimas būtų aktyvesnis, bet bent jau tai, kad juda, irgi yra gerai. Aišku, vėliau bus dar antras etapas, kada bus parduodama apie 30-40 kumelių ir dar tiek pat, o gal ir daugiau eržilų, bet kol kas šitame procese jie dar nepardavinėjami“, - pasakojo R. Matukonytė.
V. Skiesgilas
Aš asmeniškai tikrai nesu nusitaikęs (į aukciono arklius –
red. past.
), o kiti... Matome, kad perka ir tokius, bet kur ten juos deda, sunku man pasakyti. O kad italai, rusai, kazachstaniečiai valgo arklieną, tai taip, bet jie nori stambių, riebių, o ne tokių, kur čia pardavinėjami.

Didžiąją dalį dabar aukcione siūlomų arklių nupirko žmonės, kurie pasiryžę patys jais rūpintis, dar 11 pavyko įsigyti ŽGA, iš žmonių suaukotų lėšų.

„Buvo tokių žmonių, kurie patys atvažiavo, sau pirkosi, vežėsi pas save, o buvo ir tokių, kurie tikrai norėjo prisidėti prie šios situacijos, bet galbūt neturi galimybių patys laikyti, todėl patikėjo mumis. Jie arba paaukojo pinigų, kad mes galėtume išpirkti jų vardu, arba buvo žmonių, kurie nusipirko, bet laikinai laikys pas mus, kad mes juos apmokytume, o kai arkliai socializuosis, juos išsiveš pas save“, - sakė R. Matukonytė.

Tuos žirgus, kurių įsigijimui žmonės paaukojo pinigų, jie galės aplankyti Utenoje, ten duris atversiančioje prieglaudoje. ŽGA vadovė teigė, kad visi lankytojai tikrai bus labai laukiami.

Dar galima įsigyti sau draugą

Tie, kurie myli žirgus ir mano turintys sąlygas juos laikyti, jais rūpintis, prižiūrėti vis dar gali tai padaryti. „Lietuvos žirgynas“ skelbia, kad parduodamus arklius galima apžiūrėti Sartų skyriuje, Zarasų rajone iki rugpjūčio 22 dienos. Šiuo metu kumelės su 2014 metų gimimo kumeliukais kainuoja po 2000 Lt, 2013 metų eržiliukai ir kumelaitės – 900 Lt, kumelės nuo 2 iki 7 metų – 1500 Lt.

Dėl arklių apžiūros ir išsamios informacijos apie juos suteikimo galima skambinti telefonu: 8-602-87147.

„Galbūt yra žmonių, kurie galėtų žirgus priimti – turi sodybas, pievas, bet galbūt neturi galimybės dabar jų išpirkti. Jeigu tokių atsirastų, kurie galėtų paaukoti išpirkimui, bet su sąlyga, kad žirgelis keliaus į kitus namus, kas galės pasirūpinti juo, būtų sujungiamos kelios pajėgos“, - svarstė ŽGA vadovė.
Žemaitukų veislės žirgas

Ar arklius pirktų mėsininkai?

Žirgų globėjai sako, kad jiems atvykus apžiūrėti išparduodamų žirgų, aplink sukiojosi ir mėsininkas. Tai sukėlė tam tikrų nuogąstavimų, kad žirgai nebus nupirkti gerų žmonių ir taps tiesiog „mėsa“.

„Jie lankosi, žiūri, stebi, bet ar jie šiai dienai perka... Galbūt laukia palankesnių kainų... Negaliu įvardyti ir tų žmonių, kurie jau nusipirko arklių, ar ten tikrai nepapuola tarp jų mėsininkų. „Lietuvos žirgynas“ sako, kad tikrai ne ir aš linkusi tuo tikėti. Galbūt jie laukia eržilų sekančiame etape... Jeigu vis dėlto kainos kristų, jeigu neatsirastų pakankamai žmonių, kurie norėtų pirkti, juos vis tiek kažkas nupirks. Kuo daugiau bus žmonių, susidomėjusių juos nupirkti, tuo mažesnė tikimybė, kad arkliai iškeliaus ten, iš kur jau nebegrįš“, - teigė R. Matukonytė.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos (LMPA) direktorius Egidijus Mackevičius teigė negirdėjęs, kad kuris nors iš asociacijos narių domėtųsi įvardytu aukcionu. Jo teigimu, arkliena yra labai specifinė mėsa, didžioji jos paklausa jaučiama užsienio šalyse, o Lietuvoje ja prekiauja vienetai.

„Arkliena yra specifinis dalykas, įmonės tuo užsiiminėja, bet tai labiau skirta Italijos rinkai, čia nėra pagrindinis verslas, nežinau arklienos supirkimo kainų, nes tai ne Lietuvos rinkai skirta produkcija“, - teigė E. Mackevičius. 

Anot pašnekovo, jis yra matęs skelbimą, kad arkliai išparduodami gyvi, tačiau teigė manantis, kad juos mėsininkai paimtų nebent tuomet, jeigu jų nebebūtų kur kitur dėti.
Ūkininko A. A. Kaušakio žirgai tuo metu, kai išsekę buvo atrasti jo fermoje

Perka arklieną ir už brangiau

Firminę „Arklienos krautuvėlę“ valdantis Valdas Skiesgilas GRYNAS.lt teigė, kad arkliai, parduodami aukcione, bent jau jo asmeniškai nedomina ir paaiškino, kad firminei arklienai reikia kur kas riebesnių arklių, dažniausiai specialiai augintų mėsai.

„Abejoju, ar tokius arklius kažkas pirks mėsai, nes tokie arkliai yra ne tam skirti. Perkami stambūs, dideli, riebūs arkliai“, - sakė verslininkas. Anot jo, kai kurie galbūt perka ir arklius, laikytus žmonių, tačiau jų mėsos kokybė visai kita.
R. Matukonytė
Negaliu įvardyti ir tų žmonių, kurie jau nusipirko arklių, ar ten tikrai nepapuola tarp jų mėsininkų. „Lietuvos žirgynas“ sako, kad tikrai ne ir aš linkusi tuo tikėti.

„Viskas kainuoja – skerdimas, kelionės, nuvažiavimai... Sklinda gandai, kad gali bele ką nupirkti, nebūna taip. Nepaimsi ir kažkur nepasiskersi. Turi būti tam tikras arklių skerdimas, kurį numato Europos Sąjunga, ne taip viskas paprasta kaip kiaulę pasipjauti“, - svarstė V. Skiesgilas.

Pasiteiravus, ar prašomi 2 tūkst. už kumelaitę yra per didelė kaina pirkti gyvulį vien mėsai, teigė, kad bent jau pats savo verslui perka už brangiau (kartais ir 3,5- 5 tūkst. litų), tačiau ir įsigijamas žymiai didesnio svorio galvijas.

„Aš asmeniškai tikrai nesu nusitaikęs (į aukciono arklius – red. past.), o kiti... Matome, kad perka ir tokius, bet kur ten juos deda, sunku man pasakyti. O kad italai, rusai, kazachstaniečiai valgo arklieną, tai taip, bet jie nori stambių, riebių, o ne tokių, kur čia pardavinėjami“, - sakė „Arklienos krautuvėlės“ savininkas.