Bijo, kad įsigis mėsininkai

Prie pirmosios žirgų gelbėjimo akcijos aktyviai prisidėjusios Žirgų globos asociacijos (ŽGA) nariai nerimauja, kad daug specialistų ir visuomenės pastangų pareikalavęs darbas gydant ir prižiūrint A. A. Kaušakio bandą gali nueiti veltui, nes neatsirandant pirkėjų ir mažinant pardavimo kainas išgelbėti arkliai gali būti nupirkti mėsai. Todėl visuomenininkai skelbia naują arklių gelbėjimo akciją ir kreipiasi pagalbos į visuomenę.

„Prižiūrimi Sartų žirgininkų A. A. Kaušakiui priklausę arkliai yra atsigavę, daugumos neįmanoma net pažinti. Jie visiškai paruošti iškeliauti pas naujus šeimininkus - turi reikiamus dokumentus, sveikatos patikros pažymas, yra suženklinti mikroschemomis. Žodžiu,  „Lietuvos žirgynas” padarė viską, ką galėjo. Suprantama, kad valstybinio žirgyno, atsakingo už veislininkystės veiklą, funkcija yra kitokia nei tokį ilgą laiką rūpintis beglobiais arkliais. Deja, viešasis pardavimas vyksta jau dvi savaites, tačiau kol kas rezultatas nedžiuginantis – nupirktos tik dvi kumelės, nors iš viso pirmajame etape norima parduoti 60 arklių“, - su nerimu kalba ŽGA vadovė Rūta Matukonytė.
R. Matukonytė
Mažesnė kaina leidžia arklius įsigyti didesniam ratui žmonių, tačiau nerimą kelia tai, kad dar labiau sumažinus kainas arkliai taps masalu mėsininkams. Tai būtų žiauriausias šios istorijos posūkis, nes, pamenu, kiek stengėsi vien mūsų organizacijos savanoriai, bandydami bado ir ligų iškankintus gyvulius pastatyti ant kojų.

Pasak jos, viešajam pardavimui „išstatytų“ arklių kainos jau sumažintos. Kumelė su šiųmečiu jaunikliu kainuoja 2500 Lt, pernai atvesta kumelaitė ar eržiliukas – 1200 Lt, 2-7 metų amžiaus kumelė – 2000 Lt. (Pradinė kumelėms su šiais metais atvestu kumeliuku kaina buvo 4000 Lt, 2-7 metų kumelės – 3500 Lt, pernai atvestų eržiliukų ir kumelaičių – 2000 Lt.) 

„Mažesnė kaina leidžia arklius įsigyti didesniam ratui žmonių, tačiau nerimą kelia tai, kad dar labiau sumažinus kainas arkliai taps masalu mėsininkams. Tai būtų žiauriausias šios istorijos posūkis, nes, pamenu, kiek stengėsi vien mūsų organizacijos savanoriai, bandydami bado ir ligų iškankintus gyvulius pastatyti ant kojų“, - prisimena pašnekovė.

Dauguma arklių - ne žemaitukai

Todėl ŽGA kviečia visus žirgų mylėtojus, verslininkus, ūkininkus prisidėti prie sykį jau išgelbėtos bandos, kurioje yra per šimtas arklių, išpirkimo. 

„Tiems, kas gali nupirkti arklį, bet neturi kur jo laikyti, ŽGA suteiks augintiniui vietą savo šiuo metu kuriamoje prieglaudoje Utenos r. arba suras jam šeimininkus, norinčius arklio, bet neišgalinčius jo nusipirkti. Žodžiu, esame pasiryžę tapti operatoriais tarp aukotojų ir arklių globėjų. Viliamės, kad Lietuvoje tebėra sykį jau labai nuskriaustų arklių likimui neabejingų žmonių“, - visuomenę prisidėti prie akcijos ragina ŽGA vadovė R. Matukonytė.

Sartų žirgininkams patikėtoje anksčiau A. A. Kaušakiui priklausiusioje bandoje šiuo metu yra 132 arkliai. Juos norima parduoti etapais. 

Konfiskavimo metu viešojoje erdvėje buvo teigiama, jog tai vertinga žemaitukų banda, įsigyta pasinaudojant ES parama. Tačiau „Lietuvos žirgynas“ direktorius Žilvinas Badikonis „Ūkininko patarėjui“ yra sakęs, kad nors buvęs savininkas bandą ir įregistravo kaip Lietuvos stambiųjų žemaitukų ir žemaitukų, tačiau arkliai dauginosi nekontroliuojami, o atvesti palikuoniai nebuvo registruojami. Todėl ekspertų komisija konstatavo, kad daugumą jų galima priskirti tik Lietuvos vietiniams.