Laikomi tamsoje

Pasak beglobių gyvūnų priežiūra užsiimančios VšĮ „Penkta koja“ savanorių, jie apie tai, jog viena pagyvenusi moteris Jonavos raj. esančiame apleistame vienkiemyje prastomis sąlygomis laiko daugybę šunų, žinojo iš anksčiau. „Mums buvo pranešę žmonės. Tačiau šunų tiesiog taip paimti nebuvo labai įmanoma. Po to mūsų viena savanorė susisiekė su Jonavos Maisto ir veterinarijos tarnyba ir jie padėjo pajudėti į priekį, gauti teismo nuosprendį“, - GRYNAS.lt sakė organizacijos atstovė Sandra Štabokaitė

Praėjusią savaitę, liepos 30 d., atvykus į vienkiemį savanoriams iš 14 ten buvusių šunų pavyko paimti 7, nes visai operacijai labai priešinosi gyvūnų šeimininkė. Tačiau, pasak S. Štabokaitės, tai nereiškia, jog likę šunys bus palikti apleistame name. „Mes turime juos paimti, tik tiek, kad ta moteris labai arši, eina per visas instancijas. Bet yra teismo nuosprendis – paimti visus iš jos šunis“, - sakė „Penkta koja“ atstovė.
Citata
Mes turime juos paimti, tik tiek, kad ta moteris labai arši, eina per visas instancijas. Bet yra teismo nuosprendis – paimti visus iš jos šunis.

Šunų šeimininkė gyvena Kaune, kur, pasak gyvūnų globėjų, bute laiko dar keletą šunų. Vienkiemyje ji apsilanko 1-2 kartus per savaitę, o likusį laiką šuneliai praleidžia uždaryti tamsiame name. „Vieni kambariuose, kiti – visiškai be šviesos esančioj patalpoj. Šunys įvairaus amžiaus: ir senesni ir visiškai jauni. Baisu net pagalvoti apie ten vykstančią kraujomaišą ir kur dingsta visi tie mažyliai. Visi šunys aptekę parazitais bei ganėtinai asocialūs“, - taip situaciją vadinamajame „šunų name“ nupasakojo „Penkta koja“ savanoriai.

Gyvūnų globos organizacijos teigimu, matosi, jog moteris gyvūnus myli, tačiau jais tinkamai pasirūpinti neturi galimybių. Tos sąlygos, kokiomis šunys gyvena dabar, jiems yra tikrai netinkamos, gali būti laikomos žiauriu elgesiu su gyvūnais. 

„Penkta koja“ savanoriai žemiau pateiktą įrašą nufilmavo gyvūnų paėmimo operacijos metu.

Neagresyvūs, bet baidosi

Šiuo metu gyvūnų globos organizacijoje iš „šunų namo“ glaudžiasi 3 kalytės ir 4 patinėliai. Kaip pasakojo S. Štabokaitė, gyvūnams buvo duoti vaistai nuo parazitų, viena iš kalyčių jau sterilizuota.

„Pratinamės, bandom maitinti iš rankų, kad jie kuo mažiau bijotų žmogaus“, - apie nepiktus, bet dar labai baikščius gyvūnus sakė pašnekovė. 

Pasak S. Štabokaitės, šunimis kol kas dar niekas nesidomėjo, bet „Penkta koja“ aktyviai ieško jiems naujų namų, kad gyvūnai kuo greičiau galėtų pradėti normalų gyvenimą. Organizacija taip pat labai laukia paramos – ši padeda padengti globojamų gyvūnų priežiūros, gydymo, sterilizacijos išlaidas.

VšĮ „Penkta koja“ kontaktus ir kaip skirti paramą galite rasti organizacijos svetainėje bei Facebook paskyroje.