Vienas Makedonijos pilietis praėjusią savaitę gavo baudą ir buvo deportuotas iš Kroatijos po to, kai trenkė Viduržemio jūros ruoniui vienuoliui (lot. Monachus monarchus). Šie ruoniai Pasaulio gamtos apsaugos organizacijos yra įvardijami kaip grėsmingai nykstantys ir yra vieni rečiausių žinduolių pasaulyje.

Kaip praneša naujienų agentūra „Agence France Presse“, incidentas buvo užfiksuotas viename Gortano įlankos, esančios šiaurinėje Istrijos pusiasalio dalyje, paplūdimių, kuris yra saugomas kaip svarbi Viduržemio jūros ruonių vienuolių buveinė. Čia, norėdami į gyvūnus pasižiūrėti iš arčiau, atvyksta daugybė turistų.

Vienas jų, 56 metų vyriškis iš Makedonijos, praėjusią savaitę, kaip pasakoja liudininkai, pribėgo prie pat ruonių ir staiga ėmė vieną iš jų daužyti kumščiais. Ruonis nebuvo sužeistas ir sugebėjo iš paplūdimio pasprukti į jūrą, pranešė Kroatijos naujienų agentūra „Hina“.

Vyriškis, kurio vardas nebuvo atskleistas, už tokį elgesį gavo 210 eurų (apie 725 litų) baudą. Be to, jam uždrausta penkerius metus atvykti į Kroatiją už tai, jog „pažeidė gamtos apsaugos įstatymą“, pareigūnus citavo „Hina“. Kas privertė makedoną užpulti ruonį, gamtosaugininkai nedetalizavo.

Viduržemio jūros ruoniai vienuoliai yra vieni iš rečiausių jūrinių gyvūnų – skaičiuojama, jog šiuo metu Viduržemio jūroje ir Atlanto vandenyne jų gyvena mažiau nei 600. Ilgai buvo manoma, jog šis vienas iš labiausiai nykstančių pasaulio žinduolių Adrijos jūroje yra visiškai išnykęs, tačiau nuo 2005 m. Kroatijos šiaurinėje dalyje šiuos gyvūnus vėl imta pastebėti.