Tradiciniame ūkyje - per 300 rūšių pesticidų

Ilzenbergo dvaro biodinaminis ūkis „Ilzenbergas“ patvirtino 10 ūkininkavimo principų. Šie kasdienėje praktikoje taikomi principai išskiria biodinaminį ūkį ne tik nuo kitų tradicinių ūkių, bet kai kuriais aspektais ir nuo ekologinių ūkių. Ūkio manifestu vadinamame dokumente įtvirtinti principai bus privalomi tiek perenamuoju laikotarpiu, tiek ir gavus tarptautinius „Demeter“ sertifikatus. 

Pirmasis šio ūkio principas skelbia: „Biodinaminio ūkio žemės neužterštos herbicidais, insekticidais, fungicidais ir kitais pesticidais, o ūkyje pagamintas maistas – saldikliais, stiprikliais ir kitomis cheminėmis medžiagomis. Biodinaminiame ūkyje naudojamos tik natūralios, biologinės kilmės medžiagos. 
J. Buzelytė
Pirma, labai svarbu suprasti, kad tų medžiagų išvis mūsų organizme neturėtų būti – jos neturėtų ten atsidurti. Nustatytų ribų, kokia yra pavojinga koncentracija nėra, tai labai individualu. Neigiamas poveikis, kuris gali pasireikšti žmogui, gali priklausyti tiek nuo žmogaus lyties, tiek nuo medžiagų apykaitos, nuo svorio, gyvenamosios aplinkos.

Net tradiciniame neekologiškame ūkyje leidžiama naudoti daugiau nei 300 rūšių pesticidų, todėl kenksmingų jų likučių dažnai randama įprastiniuose maisto produktuose. Įprastinėje maisto pramonėje naudojama virš 400 maisto priedų, kai biodinaminių maisto produktų gamyboje leidžiama naudoti tik natūraliai gamtoje randamus – vadinamuosius žmogaus sveikatai nekenksmingus ir gamtai draugiškus, bet technologiškai būtinus priedus“.

Biodinaminis ūkis - švari ir uždara ekosistema

Pasak Ilzenbergo dvaro biodinaminio ūkio vadovo Petro Kuro, ekologinio ūkininkavimo privalumus ir naudą didžioji dalis visuomenės jau supranta. Klausimų dėl to kyla retai. Tačiau dažnai sulaukiama klausimų, kuo skiriasi biodinaminis ūkis nuo ekologinio. 

„Aš sakyčiau, kad biodinaminis ūkis papildo ekologinį ūkį dar griežtesniais reikalavimais. Pavyzdžiui, ekologiniams ūkiams mokslininkai parengė rekomendacijas, kuriose numatyta, kad sunkiųjų metalų kiekiai dirvai gerinti ir tręšti naudojamose medžiagose neturi viršyti leistinų sunkiųjų metalų kiekių. Tuo tarpu biodinaminis ūkis net neturi tokios minties, kad dirvai gerinti būtų naudojamos medžiagos, kad ir su minimalais sunkiųjų metalų ar kitų cheminių medžiagų kiekiais. Mes esame visiškai švari ir uždara ekosistema, todėl čia nepakliūna jokios medžiagos iš šalies, net ir tokios, kurios laikomos ekologiškomis, tačiau realiai jų istorijos, vietovės ir atsiradimo aplinkybių mes nustatyti negalime“, - pasakojo P. Kuras.
Ilzenbergo dvaras

Žemė ilsisi nuo chemijos

Ilzenbergo dvaro biodinaminis ūkis įsikūrė vietovėje, kuri yra pasienyje su Latvija. Tradiciškai anksčiau pasienyje būdavo ribojama žemdirbystė, todėl žemė čia yra švari ir pailsėjusi nuo bet kokių priedų ar chemijos. 

Karvė – pagrindinis biodinaminio ūkio gyvulys – ėda tik „švarų“ nuo bet kokios chemijos pašarą, todėl jos mėšlas taip pat būna „švarus“. Juo trešiama dirva ir gaminami preparatai, skatinantys gyvybinę augalų energiją. Taip ir veikia uždara ekosistema. 

„Šia uždara ekosistema mes ir skiriamės nuo ekologinio ūkio. Be to, mums labai svarbūs gamtos ciklai, mėnulio kalendorius. Taigi, esame visiškai švarūs ir vienybėje su gamta. Tai ir yra mūsų išskirtinumas“, - teigė ūkio vadovas.

Cheminės medžiagos apnuodija ilgam

Tuo tarpu naujausi tyrimai skelbia, kad cheminių medžiagų likučiai žmogaus organizme išlieka daugelį metų. Baltijos aplinkos forumo (BEF) specialistai yra atlikę 10 savanorių kraujo tyrimus ir pranešę, kad visuose tirtuose mėginiuose rasta pavojingų cheminių medžiagų likučių. Iš viso tirtos 28 medžiagos, o savanorių kraujyje rasta 15 iš jų.

BEF specialistai, paklausti, ar savanorių kraujyje rastos cheminių medžiagų koncentracijos viršyja leistinas normas, pabrėžė, kad tokių normų apskritai nėra, nes šios medžiagos neturėtų patekti į žmonių organizmus.
P. Kuras
Biodinaminis ūkis net neturi tokios minties, kad dirvai gerinti būtų naudojamos medžiagos, kad ir su minimalais sunkiųjų metalų ar kitų cheminių medžiagų kiekiais. Mes esame visiškai švari ir uždara ekosistema, todėl čia nepakliūna jokios medžiagos iš šalies.

„Pirma, labai svarbu suprasti, kad tų medžiagų išvis mūsų organizme neturėtų būti – jos neturėtų ten atsidurti. Nustatytų ribų, kokia yra pavojinga koncentracija nėra, tai labai individualu. Neigiamas poveikis, kuris gali pasireikšti žmogui, gali priklausyti tiek nuo žmogaus lyties, tiek nuo medžiagų apykaitos, nuo svorio, gyvenamosios aplinkos“, - sakė BEF cheminių medžiagų specialistė Justė Buzelytė.

Ilzenbergo dvaro bodinaminis ūkis – pirmasis toks Lietuvoje ir Baltijos šalyse pilnos apimties ūkis, dirbantis pagal biodinaminius principus. Pats biodinaminis ūkis yra suvokiamas kaip atskiras, vientisas, save išlaikantis gyvas organizmas. Žmogaus vaidmuo – padėti šiam organizmui pasiekti pusiausvyrą tarp to, ką jis gauna, ir to, ką atiduoda. Tokiame ūkyje auginami galvijai, kurie teikia trąšas, kurios gerina žemės derlingumą, o žemėje išauginamas pašaras galvijams ir maistas žmogui. Žmogus dirba ir augina, naudodamasis tik tai ką duoda gamta, be jokių chemikalų ar papildų. Idealus biodinaminis ūkis taip pat pasižymi jame auginamų kultūrų ir kraštovaizdžio įvairove, nes gamta todėl ir gyva, kad yra įvairi.