Padės atskirti lietuviškuosius vėžius nuo svetimšalių

Prie Balsio ežero rainuotųjų vėžių gaudymo akciją rengia Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos bei žada prisijunti žaliųjų organizacijos atstovai. Akcijos tikslas – pavėžiauti naktį ir padėti išgelbėti Balsio ežerą nuo neprašytų svečių, agresyviai iš gamtos išstumiančių lietuviškuosius siauražnyplius ir plačiažnyplius vėžius.

„Į Lietuvą atsibastę rainuotieji vėžiai šiandien kelia didelę grėsmę vietinių siauražnyplių ir plačiažnyplių vėžių populiacijai. Atklydėliai, patys būdami atsparūs vėžių marui, jį perneša ir užkrečia mūsų vietinius vėžius, todėl sugavus vėžį, kurio kūnas yra blyškiai rudos spalvos, kiautas ir žnyplės smarkiai spygliuotos, o pilvelio viršus su tamsiai rudais skersiniais, reikia parsinešti namo, virti ir valgyti – tai pats geriausias būdas apsaugoti gamtą nuo rainuotųjų vėžių“, – sakė Lietuvos žaliųjų partijos narys Laurynas Okockis.
Citata
Į Lietuvą atsibastę rainuotieji vėžiai šiandien kelia didelę grėsmę vietinių siauražnyplių ir plačiažnyplių vėžių populiacijai. Atklydėliai, patys būdami atsparūs vėžių marui, jį perneša ir užkrečia mūsų vietinius vėžius.

Itin svarbu, kad per klaidą invazinių rūšių nesupainiotume su lietuviškaisiais siauražnypliais ir plačiažnypliais.

„Reikia nepamiršti, kad siauražnyplių ir plačiažnyplių gaudymas yra ribojamas. Per parą vienam vėžiautojui jų leidžiama pagauti ne daugiau kaip penkiasdešimt, o ir imti galima ne trumpesnius kaip 10 centimetrų ilgio vėžius, matuojant nuo galvos smaigalio iki ištiestos uodegos galo. Plačiažnyplis vėžys pasižymi stipriomis žnyplėmis su įdubimu nejudrios žnyplių dalies vidujinėje pusėje, kiautas stiprus, lygus, vienodos spalvos, dažniausiai tamsiai rudos viršuje ir pereinančios į raudoną – apačioje. Siauražnypliai vėžiai turi ilgas žnyples be įdubimo nejudrioje jų dalyje, kiautas – silpnesnis, šiurkštesnis, uodega siauresnė, negu plačiažnyplio. Invaziniai rainuotieji vėžiai mažesni už mūsų vietinius, o lengviausia juos atskirti iš tamsiai rudų dryželių“ – sakė L. Okockis.

Dalins atmintinukes

Visi šį penktadienį 21 val. atėję prie Balsio ežero paplūdimyje esančios gelbėtojų stoties bus supažindinti ne tik, kaip skirti vėžių rūšis, kaip geriausia gaudyti rainuotuosius vėžius, bet ir su atsakinga mėgėjiška žvejyba. Susirinkę gelbėti Balsio ežerą nuo invazinių vėžių gaus Lietuvos žaliųjų partijos parengtas atsakingos žvejybos atmintines, kurios padės nepamiršti kokio dydžio, kokius kiekius ir kokiu laikotarpiu leidžiama gaudyti įvairias vėžių rūšis bei žuvis. Šios atmintinės tarp žvejų mėgėjų jau susilaukė itin didelio dėmesio, nes jose atsispindi naujausios mėgėjiškos žvejybos taisyklės, jas patogu neštis su savim į žvejybą, nes jos neperšlampa.

Susiruošę į invazinių vėžių gaudymo akciją kviečiami pasirūpinkite tinkama braidyti avalyne, peiliuku, žibintuvėliu, indu laimikiui, gaudymo įrankiais.

Rengia vėžiavimo varžybas

Kupiškyje šį savaitgalį taip pat rinksis vėžių gaudytojai, tiesa, čia jau trečius metus yra organizuojamos Respublikinės vėžių gaudymo ir virimo varžybos. Šeštadienį (liepos 26 d.) visi norintys kviečiami reikia atvykti prie Kupiškio marių, į Bagdonių poilsiavietę, nuo 18 val. čia prasidės šventės atidarymo iškilmės, 19 val. - vėžiavimo varžybos, o vakare lauks linksmybės.

Po visą naktį truksiančio vėžiavimo, 8 val. bus skaičiuojami ir rūšiuojami laimikiai. Pernai 12 komandų sugebėjo pagauti net 3600 vėžių, šventės organizatoriai – Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro atstovai – neabejoja, kad šiemet bus sumuštas naujas rekordas.

Vėliau vėžiai bus verdami ir pateikiami vertinimui. 11.30 val. vyks apdovanojimai – prizų pelnys daugiausia vėžių pagavusi komanda, bus pagerbti išradingiausios stovyklavietės atstovai, apdovanojimų sulauks ir tie vėžiautojai, kurie pateiks gardžiausią bei estetiškiausią vėžių patiekalą o taip pat ir tie, kuriems pasiseks sugauti didžiausią vėžį. Pernai toks galiūnas siekė net 16 cm!
Norintys dalyvauti šventėje ir varžybose turi laiku užregistruoti mažiausiai trijų asmenų komandą, susiruošti stovyklavimui ir vėžių gaudymui bei virimui reikiamus priedus.