Renginys kasmet prasideda tais pačiais darbais: pirmiausia puošiami upės krantai, kad tik nepritrūktų iškilmingumo ir šventinės nuotaikos. Ir taip nuo XII amžiaus. Būtent tada, karaliui paskelbus, kad visos Temzės gulbės yra jo nuosavybė, ši – dabar jau istorinė – ceremonija surengta pirmąkart. Visos nesužieduotos Temzės gyventojos, paprastai vadinamos gulbėmis nebylėmis, iki šiol priklauso karalienei.
Davidas Barberis
Kiekvienos gulbių šeimos jauniklius, prisiyrę artyn, atsargiai ištraukiame iš vandens, išmatuojame jų snapus, pasveriame, apžiūrime, ar jie nesužeisti, ir tik tuomet, atitinkamai pažymėję, saugiai paleidžiame į Temzę.

Vis tik tradicijos tikslas pačioms gulbėms buvo liūdnesnis, nei šiais laikais. Iš gulbių pagaminti patiekalai puošdavo kone kiekvieno prabangaus banketo stalą. Kuo gulbė jaunesnė, tuo geriau. Šiuo metu padėtį bandoma taisyti, siekiama išsaugoti kuo didesnę šių paukščių populiaciją, tad būtina kruopščiai surašyti kiekvieną gulbę.

Kenčia nuo vandalų ir šunų

Tuo rūpinasi oficialus karalienės gulbių prižiūrėtojas ir jo padėjėjai. Laikydamiesi tradicijų – apsirengę raudonai, medines valtis papuošę vėliavomis – jie leidžiasi į penkių dienų gulbių jauniklių surašymą ir žiedavimą.

„Kiekvienos gulbių šeimos jauniklius, prisiyrę artyn, atsargiai ištraukiame iš vandens, išmatuojame jų snapus, pasveriame, apžiūrime, ar jie nesužeisti, ir tik tuomet, atitinkamai pažymėję, saugiai paleidžiame į Temzę. Visa tai atlieka šešiomis irklinėmis valtimis plaukianti komanda. Tik irkluodami galime priplaukti gana arti gulbių, jų neišgąsdindami ir nepakenkdami“, – sako karalienės gulbių žieduotojas Davidas Barberis.
Citata
Temzė, pasak jo, ne pati saugiausia vieta gulbėms nebylėms, ypač sunku tada, kai reikia rasti vietą lizdui – upės krantai aukštoki.

Praėjusiais metais 37-ose gulbių šeimose rasti 107-i jaunikliai. Pasak karalienės gulbių žieduotojo, šiemet šis skaičius gali būti mažesnis, mat ne kartą gulbes puolė šunys.

„Vandalų pridarytos žalos išvengti neįmanoma. Būna šaudymų, taip pat neretai gulbes užpuola šunys. Šiemet tokių atvejų buvo nemažai, tad ir jauniklių skaičius turėtų būti atitinkamas“, – teigia D. Barberis.

Karalienės gulbių prižiūrėtojo Chriso Perrinso teigimu, šiais metais daugiau dėmesio skirta valčių prieplaukos priežiūrai, taip pat ieškoma būdų, kaip užkirsti kelią žmonių keliamai žalai. Temzė, pasak jo, ne pati saugiausia vieta gulbėms nebylėms, ypač sunku tada, kai reikia rasti vietą lizdui – upės krantai aukštoki.

Jaunikliai bus sužieduoti per penkias dienas, tuomet žieduotojas tradiciškai paskelbs ataskaitą. Remiantis ja bus ieškoma būdų, padėsiančių išsaugoti kuo didesnę gulbių nebylių populiaciją.