Didžiuliai pinigai nebenaudojamiems stadionams

Koks likimas pasibaigus Pasaulio futbolo čempionatui laukia renovuotų ar visiškai naujai pastatytų stadionų? Šalis 12-ai čempionato arenų išleido apie 4 mlrd. dolerių (apie 10 mlrd. litų). Nors dauguma stadionų bus ir toliau naudojami sporto ir pramoginiams renginiams, bent keturios arenos pagal paskirtį greičiausiai bus naudojamos mažai.
Sylvainas Macauxas
Kaip ir dauguma girdėjome apie milžiniškus protestus Brazilijoje prieš čempionatą dėl jam išvaistytų pinigų. Pabandėme pasiūlyti savą vienos iš su išlaidomis susijusių problemų sprendimo būdą.

Brazilijos mieste, 900 mln. dolerių (apie 2,3 mlrd. litų) kainavusiame stadione yra 72 tūkst. vietų, tačiau vietinės komandos nėra pajėgios pritraukti ir dešimtadalio šio skaičiaus. Skaičiuojama, jog Manauso mieste, pačioje Amazonės atogrąžų miškų širdyje, vien mažai naudojamo stadiono išlaikymas atsieis 250 tūkst. dolerių (apie 640 tūkst. litų) per mėnesį. Anksčiau buvo išsakytas pasiūlymas paversti pastarąją areną į milžinišką kalėjimą. Tačiau du architektai siūlo gerokai pozityvesnę idėją: stadionuose įkurdinti daugiabučius.

Gyvenamosios patalpos netrukdytų toliau naudoti futbolo stadiono

Architektai Sylvainas Macauxas ir Axelis de Stampa vykdo „1week1project” projektą. Vyrukai kiekvieną savaitę pasiūlo vieną projektą, kuris išspręstų kokią nors pasaulyje egzistuojančią problemą. „Koks dar kitas reiškinys yra labiau visuotinis, sulaukia didesnio žiniasklaidos dėmesio ir visuomenės priekaištų nei Pasaulio čempionatas? – klausė S. Macauxas. – Kaip ir dauguma girdėjome apie milžiniškus protestus Brazilijoje prieš čempionatą dėl jam išvaistytų pinigų. Pabandėme pasiūlyti savą vienos iš su išlaidomis susijusių problemų sprendimo būdą.“
Citata
Brazilijos vyriausybė tokio pasiūlymo nesvarsto, be to patys stadionai nėra pritaikyti tokiam pertvarkymui – papildomam svoriui nepritaikytos konstrukcijos, jau nekalbant apie papildomą infrastruktūrą, kurios prireiktų, pavyzdžiui, liftus, santechnikos mazgus ir panašiai.

Jų idėja – alternatyvus stadionų, kuriems gresia uždarymas ar net nugriovimas, panaudojimas gyvenamiesiems būstams. Architektų projektas, pavadintas „Casa Futebol“ (port. Futbolo namai), siūlo įterpti 105 kv. m namus-modulius į atviras, nepanaudotas erdves tarp arenų konstrukcijų. Pati futbolo aikštė ir toliau galėtų būti naudojama pagal paskirtį – butai būtų įkurdinti stadionų fasadinėje pusėje.

Skatina susimąstyti apie socialinį poveikį

Visoje Brazilijoje jaučiamas didelis būstų trūkumas – skaičiuojama, jog šiuo metu reikia apie 5,2 mln. naujų namų. Be to rengiantis Pasaulio futbolo čempionatui, buvo iškeldintos dar 170 tūkst. šeimų. Taigi pasiūlymai dėl naujų gyvenamųjų erdvių tikrai yra sveikintini. 

Tiesa, nors „1week1project” architektų idėja skamba gražiai, mažai tikėtina, jog ji bus įgyvendinta. Brazilijos vyriausybė tokio pasiūlymo nesvarsto, be to patys stadionai nėra pritaikyti tokiam pertvarkymui – papildomam svoriui nepritaikytos konstrukcijos, jau nekalbant apie papildomą infrastruktūrą, kurios prireiktų, pavyzdžiui, liftus, santechnikos mazgus ir panašiai. 

Kūrėjai patys pripažįsta, jog tai daugiau pasvarstymas, fantazija nei rimtas pasiūlymas. „Tai būtų labai ambicingas projektas, bet mums buvo įdomiau paskatinti žmones galvoti apie socialinį tokių reiškinių kaip Pasaulio futbolo čempionatas kontekstą“, - sakė S. Macaux.

„Casa Futebol“ jau susilaukė įvairių reakcijų. Kai kurie komentatoriai mano, jog tai puiki idėja, kitiems atrodo, jog ji yra visiškai beprasmė ir ne iki galo išbaigta. Kita vertus, šis pasiūlymas skatina susimąstyti, kokia yra tokio milžiniško, tačiau vos vieną mėnesį trunkančio sporto renginio visuomeninė kaina. 

Nors Brazilijos stadionai ir negalėtų būti pritaikyti gyvenamiesiems būstams, „Casa Futebol“ kelia gerą klausimą: ar nereikėtų ateityje projektuoti arenų skirtų Olimpinėms žaidynėms ir Pasaulio čempionatams taip, jog paskutiniams sportininkams ir žiūrovams palikus miestą šios erdvės itin lengvai virstų kitokios paskirties erdvėms – kad ir naujais būstais. Kai kuriems buvusiems žaidynių šeimininkams tai sekasi daryti geriau (pavyzdžiui, Londonui ar Pekinui), tačiau kitur įpūsti naują gyvenimą stadionams būtų tikrai ne pro šalį. 

Rengiant tekstą panaudota fastcoexist.com, mnn.com ir 1week1project.org medžiaga