Moteris teigia, kad buvimas gamtoje yra jos stichija ir niekada nepabosta tiesiog stebėti, kaip meilės šokius šoka žirafos, santykius aiškinasi liūtės ar dėl patelių kovoja hipopotamai. Su GRYNAS.lt skaitytojais R. Mikelkevičiūtė sutiko pasidalinti savo kelionės nuotraukomis ir trumpai papasakojo, ką galima pamatyti keliaujant po laukinę Afrikos gamtą.

Viskas prasidėjo nuo Tanzanijos

„Jei jūsų širdyje sumaištis, išgyvenate sukrėtimą – keliaukite į laukinę gamtą. Tai pats geriausias būdas išgirsti save, nusiraminti”, - įsitikinusi Rūta.

Tai ne pirma moters kelionė po laukinę Afrikos gamtą. Prieš metus tuo pačiu metu žurnalistė su draugais tris savaites klajojo po žinomiausius Tanzanijos nacionalinius parkus: Serengeti, Ngorongoro kraterio, Tarangiri upės, Manyara ežero.
Rūta Mikelkevičiūtė
Maniau, gąsdina, nori europietei įberti „pipirų į emocijų sriubą“, tačiau kai naktį prie kambario lango išvydau 3 tonų gyvūną – adrenalinas ėmė smaugti.

„Keliavome su bičiuliais, turėjome savo automobilį, gidą, vairuotoją – buvo fantastika. Iš taip arti nebuvau mačiusi tiek plėšrių žvėrių“, - pasakojo R. Mikelkevičiūtė. Anot jos, tai nėra lengvos kelionės, todėl jose gali patikrinti draugus ir mylimuosius.

„Laukinėje gamtoje reikia laikytis taisyklių. Išvyksti paryčiais iš viešbučio ir grįžti tik pavakare, temstant. Neišlipsi kur panorėjęs – tik tam tikrose vietose. Reikia nepamiršti, kad žvėrys yra gamtos šeimininkai, o tu esi svečias. Ir...kai kuriems skanus. Gyvendami pačiame laukinės gamtos parke sužinojome, kad viena prancūzų šeima prieš kelerius metus neteko savo 8-erių metų dukters. Rado medyje šalia gepardo,“ – prisimena šiurpius pasakojimus Rūta.

Nuožmus Afrikos žudikas - vegetaras

Ji yra gavusi barti nuo vietinių, kai trumpam išėjo iš viešbučio paskambinti į Lietuvą. „Madam, gal jūs išprotėjote, keliaukite į viešbutį, prie jūsų namelio artinasi liūtai ir begemotai!“, - prisimena personalo perspėjimus laidų vedėja. 

„Maniau, gąsdina, nori europietei įberti „pipirų į emocijų sriubą“, tačiau kai naktį prie kambario lango išvydau 3 tonų gyvūną – adrenalinas ėmė smaugti. Begemotas, vos už metro nuo mano lango, skabė žolę“, - ilgam įstrigusiais įspūdžiais dalinasi moteris.
Rūtos Mikelkevičiūtės kelionės po Tanzaniją įspūdžiai

Sakoma, jog tai pats agresyviausias žvėris Afrikoje, nuo kurio žūsta daugiausia žmonių, nors šis gyvūnas nėra plėšrus, jis - vegetaras.

Šį kartą, viešėdama pas draugus Kenijoje, Rūta drauge su bičiule žurnaliste Giedre Talmantiene taip pat neatsispyrė progai nuvykti į Maasai Mara laukinės gamtos parką.

Žinoma moteris juokaudama save vadina patologine gamtos ir gyvūnų mylėtoja: „Turbūt praėjusiame gyvenime buvau vienu iš keturkojų“, - juokiasi ji. Paklausta, kodėl pasirinko Afriką, kuo šis žemynas patraukė, pašnekovė svarstė, kad, ko gero, sprendimą nulėmė draugų, bičiulių įtaka.
Rūta Mikelkevičiūtė
Man širdis stojo matant, kaip jį mušė ir vijo lauk svetima liūtė, saugodama savus vaikus ir lizdą. Taip vijo, kad gelbėti savo vaiko atlėkė tikroji motina. O tada ir prasidėjo... Liūtės taip riaumojo ir aiškinosi santykius, kad įsitikinau, iš kur posakis „vaiką saugo kaip liūtė“ atsiradęs.

Po pirmosios kelionės – klajonių Tanzanijoje, ji teigė neabejojusi, kad į šį regioną grįš ir kitąmet. O šiemet, apsilankiusi Maasai Mara gamtos rezervate, jau svajoja kitais metais į Afriką nusivežti ir savo šeimą, laukinės gamtos gyvenimą parodyti dukrai.

Šoktų gelbėti antilopių

„Geriausia keliauti tada, kai nėra piko, vadinamojo karšto sezono. Nebent turite konkrečių tikslų, pavyzdžiui, pamatyti žvėrių migraciją. Beje antilopių gnu migracija – vaizdas, vertas „pasaulio stebuklo“ vardo. Birželis mums buvo pats tas. Kenijoje, Tanzanijoje dabar yra žiema – dieną būna 22-27 laipsniai šilumos, o vakare ir ryte jau reikia striukės. Be to, nėra tiek daug žmonių. Įsivaizduokite malonumą, kai viešbutyje ant upės kranto, kurios įlankoje gyvena 300 begemotų, gyveni tik dviese? Krantas visai čia pat, vos už 20 metrų. Kiekvieną vakarą, 19 valandą, kai jau pritemsta, hipopotamai pamažu lipa į sausumą ir keliauja ėsti žolės. Niekur nereikia važiuoti, nereikia jokio televizoriaus. Safaris – tavo viešbutyje. Gali sėdėti ir stebėti valandų valandas. Tokį malonumą sunku pajusti, jei bus daug žmonių“,- kelionės įspūdžiais dalijasi žinoma televizijos laidų vedėja.
R. Mikelkevičiūtė
Mus lydėjęs vairuotas teigė, kad čia brakonierius kišamas į cypę iki gyvos gavos. Nežinau ar taip tikrai yra, bet tokios bausmės laba praverstų ir Lietuvoje. Iki gyvos galvos su turto konfiskavimu. Pensininkams skolą gražintume.

Žurnalistė sako, kad didžioji dalis keliautojų į Afriką nori atvykti prasidėjus antilopių gnu migracijai, kai iš Serengenti parko Tanzanijoje antilopės gnu migruoja į Keniją. Ir nors ši migracija dar neprasidėjusi, jau dabar upėje, kur yra vadinamosios perėjos, guli didžiuliai krokodilai. Laukia grobio.

„Nenorėčiau pamatyti to vaizdo, nes, jaučiu iššokčiau iš džipo gelbėti tų antilopių, mano širdis neatlaikytų“, - juokiasi pašnekovė.

Paprašyta papasakoti daugiau apie laukinės gamtos gyvenimą, R. Mikelkevičiūtė teigė, kad jai teko stebėti, kaip pešasi ir savo lizdą ar guolį saugo liūtės.
Rūtos Mikelkevičiūtės kelionės po Tanzaniją įspūdžiai

„Vienos liūtės jauniklis nusprendė pasidomėti, kaip gyvena kitos liūtės vaikai. Gal mažyliui buvo liūdna?, - prisimena Rūta.  - Man širdis stojo matant, kaip jį mušė ir vijo lauk svetima liūtė, saugodama savus vaikus ir lizdą. Taip vijo, kad gelbėti savo vaiko atlėkė tikroji motina. O tada ir prasidėjo... Liūtės taip riaumojo ir aiškinosi santykius, kad įsitikinau, iš kur posakis „vaiką saugo kaip liūtė“ atsiradęs. Įdomu buvo stebėti, kaip begemotai kovoja dėl teritorijos ir kaip hienos nenori dalintis maita su grifais. Bet, deja, joms viską teko palikti paukščiams – jų atskrido šimtai, jėgos nelygios. Viskas, kaip žmonių gyvenime.“

Bausmes pritaikytų ir Lietuvoje

GRYNAS.lt yra ne kartą rašęs, kaip dažniausiai nesėkmingai Afrikos šalys kovoja su brakonieriais, mėgina nuo jų apsaugoti nykstančias rūšis. Rūtos teiravomės, kaip Kenijos rezervato teritorijoje vertinami brakonieriai, kokios bausmės taikomos už gyvūnų medžiojimą?

„Mus lydėjęs vairuotas teigė, kad čia brakonierius kišamas į cypę iki gyvos galvos. Nežinau, ar taip tikrai yra, bet tokios bausmės laba praverstų ir Lietuvoje. Iki gyvos galvos su turto konfiskavimu. Pensininkams skolą grąžintume“, - juokiasi R. Mikelkevičiūtė.

Po ilgų valandų, praleistų stebint stirnas didelėmis akimis, it kasomis pasipuošusius buivolus, ji stebisi: „Kaip galima nušauti tokį žvėrį?“

„Kažkas tokio žmogaus smegenyse yra kitaip. Suprantu medžiotojus, bet esu tikra - ne bet kuris žmogus gali atimti gyvybę, kažkas yra kitaip“, - teigia R. Mikelkevičiūtė.

Rūta Mikelkevičiūtė su raganosiais

Brangu, bet mokėti verta

Vis dėlto, ko gero, pats įdomiausias klausimas: kiek kainuoja tokie paklaidžiojimai po Afrikos laukinę gamtą? Televizijos laidų vedėja sako, kad viskas labai priklauso nuo to, kur norėsite apsistoti, kiek laiko būti. „Kainų aš nevardinsiu. Kainos tikrai gali sukelti šoką. Bet jei jūs esate gamtos mylėtojas ir jums nereikia aptarnaujančio personalo šalia jūsų kambario durų, galite pradėti taupyti ir ruoštis iš anksto", - sako teigia pašnekovė.

Pasak žinomos moters, kaina labai priklauso nuo to, kiek kainuos bilietas iš Lietuvos į Nairobį. „Galima nuskristi ir už 500 eurų. Tik tuomet teks daug laukti oro uostuose, gali prarasti ryšį ir kyla kitos rizikos. Pats Safari su skrydžiu lėktuvėliu kainuos, vėlgi, priklauso nuo viešbučio lygio. Vidutiniškai kokios 3-4 nakvynės kainuos 1000 dolerių. Kelionės suteikia labai daug spalvų, jausmų, išgyvenimų, patirčių. Ir Nieko nėra brangiau už atsiminimus, kurie paliečia pačius giliausius tavo širdies kampelius", - pripažįsta R. Mikelkevičiūtė.