Ekologine komposto nauda greičiausiai niekas neabejoja. Tai ekologiškai švarus produktas, be jokių cheminių priemaišų, idealiai tinkantis jauniems medeliams, gyvatvorėms sodinti, taip pat vejų, kambarinių gėlių priežiūrai. 

Be to, virtuvės ir žaliųjų atliekų tvarkymas apsimoka. Skaičiuojama, kad net 40-50 proc. namų ūkyje susidarančių atliekų gali būti kompostuojama. Vadinasi, kompostuojant galima beveik perpus sumažinti išlaidas už atliekų tvarkymą. Tai ypač aktualu dabar, kai pakilo „vartų“ mokestis už atliekų šalinimą sąvartynuose.

Sostinės ir aplinkinių rajonų gyventojams dėžės dalinamos nemokamai

„Kompostuojant praktiškai be papildomų investicijų išgaunama kokybiška trąša sodo ir daržo gėrybėms auginti. Jei nuspręstumėte atlikti eksperimentą ir suskaičiuotumėte visas išlaidas, skirtas sodo ir daržo gėrybių tręšimui, greitai įsitikintumėte, kad kompostuoti apsimoka labiau“, – teigia Daiva Skrupskelienė, „Ecoservice“ vykdančioji direktorė.
Citata
Kad būtų užtikrintas optimalus vėdinimas ir drenažas, komposto dėžės dugnas pirmiausiai turi būti nuklojamas stambiai sukapotomis šakomis, sumaišytomis su subrendusiu kompostu arba ankstesnio komposto gamybos likučiais. Tada pilamos organinės atliekos, išlaikant drėgnų ir sausų atliekų proporcijas 2:1.
Ši Vilniaus regiono atliekų  vežimo bendrovė parengė 8 žingsnių rekomendacijas, kurios padės kompostuojant išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų.
Komposto dėžė

Kompostuojant pirmiausia reikėtų pasirūpinti kompostavimo dėže. Gera žinia ta, kad įgyvendindamas ES reikalavimus Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) pradėjo jas nemokamai dalinti gyventojams, įsikūrusiems individualiuose būstuose. 

Kompostavimo dėžės jau pasiekė Švenčionių, Šalčininkų, Trakų ir kitų rajonų gyventojus. Šiuo metu VAATC jas dalina Vilniaus savivaldybėje įsikūrusiems individualių namų savininkams. Iš viso – per 20 tūkst. kompostavimo dėžių.

8 žingsniai iki kokybiško komposto:

1. Vieta. Kompostavimo vietą rekomenduojama įrengti medžio paunksmėje, kad vasarą dėžę dengtų šešėlis, o žiemą ji būtų apšviesta saulės;

2. Ką kompostuoti? Augalines virtuvės atliekas (vaisių, daržovių likučius, kavos tirščius, arbatos ir kavos filtrus), sodo ir daržo atliekas (šakas, žolę, sausus lapus, nuvytusias gėles, augalų liekanas), kitas sunykstančias medžiagas (popierių ir kartono gabalėlius, nedažyto medžio pjuvenas, drožles);

3. Ko nekompostuoti? Stiklo, plastiko, skardinių, medžiagų, kurios gali užteršti kompostavimo vietą (baterijų, vaistų, dažų ir skiediklių, kitų chemijos junginių), šunų ir kačių kraiko, išmatų, sergančių krūmų ir augalų dalių;

4. Virtuvės ir daržo atliekų atskyrimas. Reikia pasirūpinti, kad atskirai į kompostavimo dėžę būtų surenkamos virtuvės ir žaliosios atliekos. Virtuvės atliekos turėtų būti surenkamos į atskirą biologinę atliekų dėžę;
Kompostavimo produktas - puiki trąša gėlėms ar sodinukams

5. Kompostavimo proporcijos. Siekiant optimalaus rezultato, kompostavimo dėžę reikia prikrauti proporcijomis 2:1. Tai reiškia, kad dvi dalis turi sudaryti kompostuojamų medžiagų drėgnos atliekos, kurių sudėtyje yra azoto (nupjauta žolė, virtuvės atliekos), vieną dalį – sausos atliekos (sausi lapai, žagarai, popierius), turinčios anglies;

6.  Kaip sluoksniuoti? Kad būtų užtikrintas optimalus vėdinimas ir drenažas, komposto dėžės dugnas pirmiausiai turi būti nuklojamas stambiai sukapotomis šakomis, sumaišytomis su subrendusiu kompostu arba ankstesnio komposto gamybos likučiais. Tada pilamos organinės atliekos, išlaikant drėgnų ir sausų atliekų proporcijas 2:1.

7. Drėgmė ir jos matavimas. Tinkama komposto drėgmė – 45-65 %. Ji išmatuojama kumščio šonu spaudžiant komposto dėžėje esančias medžiagas. Jeigu išsiskiria keli lašai skysčio, drėgmė yra optimali. Jei daugiau lašų – per didelė, jeigu skystis neišsiskiria – per maža;

8. Kada? Svarbu žinoti, jog metų eigoje, Lietuvos klimatinėmis sąlygomis galima kompostuoti 2 kartus per metus: nuo rugsėjo iki kovo (7 mėn.) ir nuo balandžio iki rugpjūčio (5 mėn.).