Apie dantų pastą galima kalbėti daug ir ilgai. Teigiama, kad kai kurių jų sudėtyje galima rasti net gi žiurkių bei tarakonų nuodų bei rūdis tirpdančių medžiagų, tačiau teisingi ar ne tai mitai - telieka būti mitais, o mes pateikiame penkių didelę žalą organizmui darančių medžiagų sąrašą, kurių nepatariame rasti savo dantų pastos sudėtyje.

Fluoras

Dauguma dantistų teigia, kad būtent fluoras, arba natrio fluoras yra pagrindinė dantų sveikatą užtikrinanti medžiaga, tačiau ši medžiaga taip pat naudojama ir nuodų bei pesticidų gamyboje. Vos truputį didesnis šios medžiagos kiekis gali sukelti pykinimą, viduriavimą bei rimtas ir ilgalaikes sveikatos problemas. Tiesa, atrasti dantų pastą be fluoro nelengvas uždavinys, tačiau vertėtų rinktis dantų pastą, kurioje šios medžiagos kiekis yra bent jau nedidelis. Vaikai turėtų naudoti dantų pastą su 500 ppm fluoro, tuo tarpu suaugusiesiems tinka ir 1000 ppm fluoro savo sudėtyje turinti dantų pasta.

Triklozanas

Triklozanas dažniausiai sutinkamas antibakteriniuose produktuose, taip pat ir antibakterinėse bei priešuždegiminėse dantų pastose. Deja, tiriant šią medžiagą buvo nustatyta jos žala žmogaus organizmui bei mus supančiai aplinkai bei patvirtinta, kad tai vienas iš vėžį sukeliančių chlorofenolių.
Citata
Norime priminti, kad pirktinė dantų pasta nėra vienintelė burnos higienos priemonė. Dantis skalauti galima ir su stipraus koncentrato žolelių arbata, valyti juos su valgomąja soda, o trokštantiems įprastinę dantų pastą primenančios konsistencijos, pridedame paprastą jos receptą.

Natrio laurilsulfatas

Dantų pastos sudėtyje atsiradęs dėl savo valomųjų savybių, natrio laurilsulfatas gali sukelti odos bėrimus bei regėjimo ir kvėpavimo sutrikimus. Jungtinių Amerikos Valstijų Toksikologijos Koledžio tyrimų duomenimis, ši medžiaga mūsų kūne gali išgyventi net penkerius metus ir kauptis širdyje, kepenyse, plaučiuose bei smegenyse. Čia ji gali jungtis su kitomis į kūną patenkančiomis cheminėmis medžiagomis ir pradėti kaupti žalingus nitratus, kurie ilgainiui sukelia rimtus sveikatos sutrikimus.

Propilenglikolis

Drėkinamoji dantų pastos grandis, plačiai naudojama antifrizo gamyboje. Medžiagos aprašymas įspėja, kad ji gali būtų lengvai ir greit įsisavinama per odą ir turėti įtakos smegenų, kepenų bei inkstų veiklai. Dirbant su šia medžiaga patariama naudoti skysčiui nepralaidžias pirštines, tačiau ir tai nesustabdo plataus medžiagos vartojimo kasdienėse kosmetikos priemonėse.

Dietanolaminas
Natūralios dantų pastos galima pasigaminti ir namų sąlygomis

Putojimą sukelianti medžiaga, trikdanti hormonų pusiausvyrą bei skatinanti vėžį sukeliančių nitratų kaupimą. Didesnis medžiagos kiekis didina kepenų bei inkstų vėžio riziką.

Toks yra labiausiai vengtinų dantų pastos sudedamųjų dalių penketukas. Tiesa, dantų pastose naudojamas leistinas šių medžiagų kiekis, tačiau, kiek jų norite įsidėti į savo organizmą - spręskite patys. Savo ruožtu mes norime priminti, kad pirktinė dantų pasta nėra vienintelė burnos higienos priemonė. Dantis skalauti galima ir su stipraus koncentrato žolelių arbata, valyti juos su valgomąja soda, o trokštantiems įprastinę dantų pastą primenančios konsistencijos, pridedame paprastą jos receptą.

Dantų pastos gamybai reikės:

3 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus
3 valgomųjų šaukštų valgomosios sodos
2 valgomųjų šaukštų augalinio glicerino
kelių lašelių pipirmėtės aliejaus

Visus ingridientus sumaišykite pasirinktoje talpoje ir mėgaukitės savo švaria ir natūralia dantų pasta!

Informacija surinkta remiantis  www.livestrong.com