„Amazon“ įvertinta žemiausiais balais

„Clicking Clean“ (liet. „Švarus paspaudimas“) ataskaita išskyrė šešias technologijų kompanijas - „Apple“, „Box“, „Facebook“, „Google“, „Rackspace“ ir „Salesforce“ – kaip vieninteles įsipareigojusias savo duomenų centrus 100 proc. aprūpinti energija gaunama iš atsinaujinančių šaltinių. Iš šių kompanijų, „Greenpeace“ teigimu, didžiausią pažangą per pastaruosius metus padarė „Apple“. 

Tuo tarpu, „Amazon Web Services“, kuri teikia debesijos (angl. cloud computing) paslaugas „Netflix“ (filmų ir TV nuoma internetu), „Tumblr“ ir „Pinterest“, buvo įvertintos žemiausiais balais. Pasak „Greenpeace“, „Amazon“ nesidalina informacija apie savo energijos suvartojimą, be to kompanijos duomenų centrai yra įkurti vietovėse, kuriose pagrindinis energijos šaltinis yra anglis.

Socialinis tinklas „Twitter“ ir programinės ir techninės įrangos kūrėja „Oracle“ taip pat sulaukė itin žemo įvertinimo, o „Microsoft“ ir „Yahoo“ buvo įvertintos vidutiniškai. Ataskaitoje išviso apžvelgiama 300 technologijų kompanijų energijos sunaudojimas ir įsipareigojimai naudoti iš atsinaujinančių išteklių pagamintą elektrą. Visą dokumentą galima peržiūrėti ČIA.

Šeštas pagal dydį elektros vartotojas pasaulyje 

Vis daugiau žmonių prisijungiant prie interneto, pasaulio duomenų centrų sunaudojama elektra yra vienas iš sparčiausiai augančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių. Lyginant su pasaulio šalimis, debesija jau dabar yra šeštas pagal dydį elektros vartotojas pasaulyje, lenkiantis tokias šalis kaip Vokietija ir Brazilija. Manoma, jog nuo 2012 iki 2017 m. persiunčiamų duomenų kiekis turėtų patrigubėti. 

Tokios kompanijos kaip „Google“, „Facebook“ ir „Apple“ jau pasistatė nuosavus duomenų centrus, kurie aprūpinami švaresne elektra, didelė jos dalis iš atsinaujinančių energijos šaltinių. „Amazon“, kurios duomenų centrais naudojasi „Netflix“, „Pinterest“, „Spotify“, „Tumblr“, „Vine“ ir kitos kompanijos, tokių planų kol kas neturi.
Citata
Amazon Web Services“, kuri teikia debesijos (angl. cloud computing) paslaugas „Netflix“ (filmų ir TV nuoma internetu), „Tumblr“ ir „Pinterest“, buvo įvertinta žemiausiais balais. Pasak „Greenpeace“, „Amazon“ nesidalina informacija apie savo energijos suvartojimą, be to kompanijos duomenų centrai yra įkurti vietovėse, kuriose pagrindinis energijos šaltinis yra anglis.

„„Amazon“ pastaruoju metu augo ypač sparčiai. Jie palaiko didelę dalį interneto infrastruktūros, - sakė „Greenpeace“ technologijų kampanijų atstovas Gary Cookas. – Tačiau didžioji jų duomenų centrų dalis yra įkurta Virdžinijos valstijoje (JAV), kur didžioji dalis elektros pagaminama elektrinėse varomose anglimi. Kol kas „Amazon“ nėra pasinaudojusi savo turima didele įtaka, kad paskatintų judėjimą link švaresnės energijos naudojimo.“

Vos 2 proc. elektros sunaudojamos 10-yje Virdžinijoje įsikūrusių „Amazon“ duomenų centrų yra gaunami iš atsinaujinančių šaltinių. „Greenpeace“ teigimu, apie 40 proc. gaunami deginant anglį. Tiesa, šie skaičiai yra apytiksliai, nes pati „Amazon“ neatskleidžia savo elektros poreikių. 

Ragina pasekti geraisiais pavyzdžiais 

Pačių „Amazon“ atstovų teigimu, „Greenpeace“ duomenys apie kompanijos atliekamas operacijas ir energijos suvartojimą yra netikslūs, tačiau atskleisti tikrųjų skaičių kompanija nepanoro ir šįkart. Pasak „Amazon“, jų kuriami dideli duomenų centrai, priešingai nei teigia „Greenpeace“, taupo energiją ir mažina viso sektoriaus poveikį aplinkai.

„Naudojant mūsų vadinamąsias  „debesų technologijas“ energijos sunaudojimas yra gerokai efektyvesnis nei tradicinės infrastruktūros – mažų, neefektyvių, techninės įrangos perkrautų duomenų centrų“, - teigė „Amazon“ savo pranešime.
Citata
„Facebook“ įkūrė duomenų centrą Ajovos valstijoje, kur jis yra pilnai aprūpinamas vėjo energija. Jutos valstijoje esantį savo duomenų centrą „eBay“ neseniai atjungė nuo bendro tinklo ir dabar aprūpina elementais varomais gamtinėmis dujomis.

„Greenpeace“ spaudžia „Twitter“, „Amazon“ ir kitas mažiau aplinkai draugiškas kompanijas pasekti „Apple“, „Facebook“ ir „Google“ pavyzdžiu bei paraginti vietos elektros gamintojus investuoti į saulės ir vėjo energiją. 

„Facebook“ įkūrė duomenų centrą Ajovos valstijoje, kur jis yra pilnai aprūpinamas vėjo energija. Jutos valstijoje esantį savo duomenų centrą „eBay“ neseniai atjungė nuo bendro tinklo ir dabar aprūpina elementais varomais gamtinėmis dujomis.

Parengta pagal theguardian.com ir greenpeace.org informaciją