Už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas Komisijos narys Dacianas Cioloșas teigė, jog Komisija siekia plėsti ekologinį ūkininkavimą ES.

„Sektoriaus ateitį lems Europos ekologiško produkto logotipu pažymėtų produktų kokybė ir patikimumas. Komisija siekia, kad ES ekologiškai ūkininkaujama būtų daugiau ir geriau, tam reikia didinti vartotojų pasitikėjimą ekologiškais produktais ir šalinti kliūtis ekologinio žemės ūkio plėtrai. Šis teisės aktų rinkinys svarbus ir vartotojams, ir ūkininkams. Vartotojai turės didesnes garantijas dėl ES pagamintų ir parduodamų ekologiškų produktų, o ūkininkai, gamintojai ir mažmenininkai galės naudotis didesne rinka tiek ES viduje, tiek už jos ribų,“ - teigė EK atstovas.

Pasiūlymu siekiama trijų pagrindinių tikslų – išsaugoti vartotojų pasitikėjimą, neprarasti gamintojų pasitikėjimo ir sudaryti galimybes ūkininkams lengviau pereiti prie ekologinio ūkininkavimo. 

Citata
2013 m. surengtos viešos konsultacijos sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo (gauta 45 000 atsakymų, kurių daugiau atsiuntė vartotojai, o ne gamintojai). Jos atskleidė, kad visuomenė susirūpinusi dėl aplinkos ir kokybės ir kad visoje ES reikia griežtesnių ir vienodesnių ekologinės gamybos taisyklių.

Smulkiesiems ūkininkams bus lengviau, bet sąlygos - griežtesnės

Siekiama, kad ekologinis ūkininkavimas nenutoltų nuo savo principų ir tikslų, kad būtų patenkinti visuomenės poreikiai, susiję su aplinka ir kokybe. Komisija siūlo:

- griežtinti ir suderinti tiek Europos Sąjungoje, tiek importuojamiems produktams taikomas gamybos taisykles, panaikinant daugumą šiuo metu galiojančių gamybos ir kontrolės taisyklių išimčių;

- griežtinti kontrolę, grindžiant ją rizikos lygiu;

- sudaryti sąlygas smulkiesiems ūkininkams lengviau įsilieti į ekologinio ūkininkavimo sistemą, suteikiant jiems galimybę prisijungti prie grupinio sertifikavimo sistemos;

- skirti daugiau dėmesio tarptautinei prekybai ekologiškais produktais, nustatant naujų eksporto nuostatų;

- supaprastinti teisės aktus, kad būtu mažinamos administracinės ūkininkų išlaidos ir didinamas skaidrumas.
Citata
Ekologinis ūkininkavimas – tai geriausios aplinkosaugos praktikos, didelės biologinės įvairovės, gamtos išteklių apsaugos, aukštų gamybos standartų, grindžiamų natūraliomis medžiagomis ir procesais, derinys.

Kad ekologiškai ūkininkaujantys ūkininkai, gamintojai ir mažmenininkai galėtų lengviau prisitaikyti prie siūlomų politikos pokyčių ir pasirengti ateities uždaviniams, Komisija taip pat patvirtino Būsimos ekologinės gamybos Europoje veiksmų planą. Plane numatyta geriau informuoti ūkininkus apie kaimo plėtros ir ES ūkininkavimo politikos iniciatyvas, kuriomis skatinamas ekologinis ūkininkavimas, labiau susieti mokslinių tyrimų bei inovacijų projektus ir ekologinę gamybą, skatinti vartoti ekologiškus maisto produktus, pavyzdžiui, mokyklose.

Pasiūlymas, kuris bus pateiktas Europos Parlamentui ir Tarybai, grindžiamas išsamių konsultacijų, kurios pradėtos 2012 m. ir per kurias surengta daug posėdžių su ES ir tarptautiniais ekologinės gamybos ekspertais, išvadomis. 2013 m. surengtos viešos konsultacijos sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo (gauta 45 000 atsakymų, kurių daugiau atsiuntė vartotojai, o ne gamintojai). Jos atskleidė, kad visuomenė susirūpinusi dėl aplinkos ir kokybės ir kad visoje ES reikia griežtesnių ir vienodesnių ekologinės gamybos taisyklių.

Ekologinis ūkininkavimas – tai geriausios aplinkosaugos praktikos, didelės biologinės įvairovės, gamtos išteklių apsaugos, aukštų gamybos standartų, grindžiamų natūraliomis medžiagomis ir procesais, derinys.

Tokiu būtu sukuriama specialioji rinka, atitinkanti specifinius vartotojų poreikius, kartu joje užtikrinamos viešosios gėrybės – aplinkos apsauga, gyvūnų gerovė ir kaimo plėtra.