Pirmieji bandymai įrengti varliagyvių apsaugines tvoreles buvo vykdyti prieš ketvirtį amžiaus Kaišiadorių rajone. Vėliau tokias apsaugos priemones ėmė diegti saugomų teritorijų direkcijos.
Citata
Visas varles, įkritusias į gaudymo duobutes, reikia surinkti ir nunešti į vandens telkinius. Varliagyvių migracija trunka pirmuosius du pavasario mėnesius, tad šiuo metu vykdomos aktyvios apsaugos priemonės gali išsaugoti labai daug retų gyvūnų.

Kaip pasakojo Varnių regioninio parko direktorė Irena Zimblienė, pirmoji užtvara varlėms kelyje 160 (Telšiai - Laukuva) ties Stervo gamtiniu rezervatu įrengta iš pynučių 2000-aisiais metais. Po poros metų pynučių užtvara peraugo žolėm, sutręšo, tad tvoreles pradėta rengti iš presuoto popieriaus.

2008-aisiais Automobilių kelių direkcija atsiliepė į Varnių regioninio parko direkcijos prašymą ir įrengė tinklo tvorą gyvūnams apsaugoti, o žemesnę – migruojančių varliagyvių apsaugai. Jos gana efektyvios, tačiau daugiau problemų keliančiose vietose parko direkcija laikinai pastato ir savo užtvaras.

Įspūdinga pralaida, apie kurią rašė GRYNAS.lt, varlėms įrengta ir Lazdijų rajone Veisiejų regioniniame parke.

Šiemet ir Varnių regioniniame parke planuojamas naujas gelžbetoninis įrenginys (gulsčias lovys), kuris bus įmontuotas į kelio pakraštį bei pralaidas po asfalto danga. Šie darbai vykdomi kartu su Automobilių kelių direkcija.

Tačiau be žmogaus pagalbos nė viena užtvara neveikia. Visas varles, įkritusias į gaudymo duobutes, reikia surinkti ir nunešti į vandens telkinius. Varliagyvių migracija trunka pirmuosius du pavasario mėnesius, tad šiuo metu vykdomos aktyvios apsaugos priemonės gali išsaugoti labai daug retų gyvūnų.