Prieš metus Klaipėdoje atliekų deginimo gamyklą atidaręs suomių valstybinio energetikos koncerno „Fortum“ padalinys „Fortum Heat Lietuva“ netrukus pristatė ir tolesnius planus – pastatyti dar dvi gamyklas Kaune ir Vilniuje. Patys bendrovės vadovai pripažino, kad, norint užtikrinti minimalius gamyklos pajėgumus, vien Klaipėdos regione esančių atliekų neužtenka.

Kaip alternatyva esą bus naudojamas biokuras. Tačiau tai – tik oficiali bendrovės versija. Apie tikruosius Fortum“ planus byloja AM valstybinio atliekų tvarkymo 2014–2020 m. planas, tiksliau, projekto derinimo pažyma, kurią rengiant pastabas galėjo pareikšti visos suinteresuotos pusės. Suomių bendrovė čia ir pasireiškė.

Pats įdomiausias jos atstovų siūlymas – atsisakyti šiuo metu galiojančių draudimų „tiekti“ atliekas iš kitų Lietuvos regionų, taip pat importuoti iš kitų valstybių. Raminama, kad Lietuvoje galioja Bazelio konvencijos nuostatos dėl pavojingų atliekų tarpvalstybinio pervežimo ir jų tvarkymo, taigi pavojingų atliekų Lietuvoje tikrai niekas nedegintų.

„Todėl laikantis šių teisės aktų reikalavimų atliekų įvežimas galėtų būti įmanomas“, – rašoma „Fortum“ pastabose.