Darbas ne tik romantiškas, bet ir pavojingas

„Nepaisant to, kad gyvūnai negali savo minčių išreikšti žodžiais, jie ir liūdi ir džiaugiasi kartu su tavimi, tik reikia mokėti juos suprasti. Žinoma, tai padaryti ne taip jau paprasta...“, - teigė Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas biologas Arūnas Grušas.

Biologo teigimu, žmonėms atrodo, kad darbas su gyvūnais yra mielas ir smagus. Tačiau iš tiesų kiekvieną dieną yra susiduriama su daugybe sunkumų. Negana to, kad reikia mokėti gyvūnus suprasti, gyvūnais reikia labai rūpintis: „Gyvūnai yra kaip maži vaikai. Jie bėgioja, plaukia, mušasi - kiekvieną dieną tau „suka galvą“. Negana to, gyvūnų yra nemažai, o juk dėl kiekvieno pergyveni, kiekvieną reikia pažinti – jie turi skirtingą charakterį, poelgius. Visada susiduri su įtampa - šiandien viskas yra gerai, o kas bus rytoj? Niekada nežinai.“
A. Grušas
Kiekvienas gyvūnas turi savo charakterį, supykęs gali ir įkasti, ir į vandenį tave įspirti. Pavojingiausia dirbti su prie jūros rastais gyvūnais. Žmonėms tai atrodo egzotiškas darbas, o iš tiesų jis yra labai pavojingas - rastas gyvūnas gali sirgti infekcija, kuria gali užsikrėsti visam likusiam gyvenimui.

Biologui pritaria ir Lietuvos zoologijos sodo žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė: „Įprasta galvoti, kad darbas su gyvūnais yra romantiškas. Dėl to aš sutinku - iš dalies jis ir yra romantiškas, juk draugauti su laukiniais gyvūnais yra be galo įdomu. Tačiau tuo pačiu darbas su gyvūnais yra sudėtingas, reikalaujantis atsakomybės, gero fizinio pasirengimo, biologijos žinių ir atsargumo – juk tigras gali ir suvalgyti.“

A. Grušas pritaria, kad būtina nepamiršti, jog visi gyvūnai turi dantukus: „Kiekvienas gyvūnas turi savo charakterį, supykęs gali ir įkasti, ir į vandenį tave įspirti. Pavojingiausia dirbti su prie jūros rastais gyvūnais. Žmonėms tai atrodo egzotiškas darbas, o iš tiesų jis yra labai pavojingas - rastas gyvūnas gali sirgti infekcija, kuria gali užsikrėsti visam likusiam gyvenimui.“

Kai ryte atvykus į darbą, randi jauniklių

Nepaisant to, kad tradicinė diena Lietuvos jūrų muziejuje ir Lietuvos zoologijos sode yra labai įtempta, abu gyvūnų mylėtojai teigia, kad visa tai atperka gautas malonumas. Su gyvūnais dirbantys žmonės tokiu būdu išreiškia save, darbas su gyvūnais nuo mažens yra jų pašaukimas.

A. Grušas ir A. Grebliauskienė patikina, kad yra be galo įdomu susipažinti su įvairiomis gyvūnų rūšimis, smagu, kad su gyvūnais yra užmezgamas ryšys: „Nors ir ne pas visus gali lengvai užeiti į narvą, gyvūnai nori būti paglostyti, pakasyti, vienas kitam pavydi dėmesio. Nuostabu tai, kad net plėšrūs gyvūnai skleidžia “teigiamas bangas”, nuima stresą. Negana to, darbas tikrai nėra monotoniškas - pavyzdžiui ryte atvykęs į darbą gali rasti jauniklį, ” – šypsojosi A. Grebliauskienė.

Lietuvoje gyvūnais rūpinasi ir jiems save atiduoda ne tik šios srities specialistai. „Samsung Electronics Baltics“ įgyvendino iniciatyvą, kurios metu pavyko surinkti daugiau negu 32 tūkstančius litų, skirtų Lietuvos jūrų muziejui. Prie iniciatyvos galėjo prisidėti kiekvienas asmuo, įsigyjantis aukščiausios vaizdo raiškos „Samsung UHD“ televizorius – 2 procentai nuo parduotų įrenginių buvo skirti Lietuvos jūrų muziejaus rekonstravimo darbams.